Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Bronnen: VS en Nederland bespreken exportstop ASML naar China

Bronnen: VS en Nederland bespreken exportstop ASML naar China

WASHINGTON (ANP) - Nederland en de Verenigde Staten gaan naar verwachting deze maand in gesprek over een beperking op de levering van chipmachines door ASML aan China. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van gesprekken met ingewijden.

Daarmee zouden de VS de druk op Nederland verder willen opvoeren om de export naar China vanuit ASML stop te zetten, al verwachten de bronnen niet dat er een overeenkomst zal worden bereikt. Zo heeft Nederland al eerder zijn zorgen geuit over strenge Amerikaanse exportverboden tegen China, vooral op het gebied van chiptechnologie. ASML is op dit gebied een belangrijke speler.

Momenteel mag ASML zijn meest geavanceerde EUV-machines al niet aan China verkopen. Die worden voor het Veldhovense bedrijf steeds belangrijker. Zo kreeg ASML in het derde kwartaal voor 8,9 miljard euro aan bestellingen binnen. Daarvan bestond 3,8 miljard euro uit orders voor EUV-apparaten.

Bilateraal overleg

De verkoop van andere producten mag wel gewoon doorgaan, waarmee de leveringen van ASML minder worden beperkt dan die van Amerikaanse concurrenten.

Volgens een van de ingewijden zou het gesprek deel uitmaken van een lopend bilateraal overleg, waarin ook gesproken wordt over andere onderwerpen aangaande de technologische samenwerkingen tussen de VS en Nederland. Eerder meldden bronnen al aan Bloomberg dat Amerika in gesprek zou zijn met de Europese Unie om gezamenlijk op te trekken op het gebied van sancties tegen China.

Meer uit Financieel

Standpunten Duitse AfD lijken niet uiterst rechts, meent Elon Musk

AUSTIN (ANP/DPA) - De politieke standpunten van de Duitse partij AfD klinken niet uiterst rechts, meent de Amerikaanse miljardair Elon Musk, tevens een van de grootste werkgevers in de Duitse deelstaat Brandenburg. Hij reageerde daarmee op de uitslag van de Europese verkiezingen in Duitsland, waar de AfD flink meer stemmen kreeg dan vier jaar geleden.

2 minuten geleden
Euro en Franse beurs centraal aan begin belangrijke Fed-week

AMSTERDAM (ANP) - Op de Europese beurzen gaat de aandacht maandag vooral uit naar de koers van de euro en de opening van de Franse aandelenmarkt. De euro zakte tot het laagste niveau in een maand tijd en de beurs in Parijs lijkt lager te gaan openen, na de aankondiging van de Franse president Emmanuel Macron om nieuwe parlementsverkiezingen in Frankrijk uit te schrijven.

49 minuten geleden
Euro zakt weg na uitschrijven vervroegde Franse verkiezingen

DEN HAAG (ANP/BLOOMBERG/RTR) - De euro heeft aan waarde verloren sinds president Emmanuel Macron vervroegde verkiezingen in Frankrijk heeft uitgeschreven. De waarde van de Europese munt daalde naar het laagste niveau in bijna een maand tijd. De Europese verkiezingen hebben ervoor gezorgd dat regerende partijen stemmen hebben ingeleverd, naast Frankrijk ook in Duitsland. Daardoor voorzien analisten extra druk op de euro.

1 uur geleden
Productie Nederlandse industrie blijft dalen

DEN HAAG (ANP) - De productie van de Nederlandse industrie is in april met 3,5 procent gedaald in vergelijking met een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Ook in de voorgaande negen maanden kromp de productie op jaarbasis door lagere orders en een zwakkere bedrijvigheid.

2 uur geleden
Export van Nederlandse goederen was vorig jaar minder waard

DEN HAAG (ANP) - De totale waarde van de export van 'Made in Holland'-producten is vorig jaar met ruim 5 procent gedaald ten opzichte van 2022. Er werd voor 19 miljard euro minder aan Nederlandse producten uitgevoerd dan een jaar eerder, heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bekendgemaakt.

2 uur geleden
Beursweek in het teken van rentebesluit Federal Reserve

DEN HAAG (ANP) - Beleggers wereldwijd kijken deze week vooral naar de ontwikkelingen in de Verenigde Staten. Daar vergadert de Federal Reserve dinsdag en woensdag over het rentebeleid. Op de financiƫle markten wordt verwacht dat de Amerikaanse centrale bank het rentetarief opnieuw onveranderd laat. Na afloop geeft Fed-president Jerome Powell tijdens een persconferentie mogelijk meer inzicht over wanneer de rente wel omlaag gaat.

17 uur geleden
Aramco plaatst meerderheid aandelen bij buitenlandse investeerders

RIYAD (ANP/AFP/BLOOMBERG/RTR) - Het grootste deel van de aandelen die Saudi Aramco vorige week in de verkoop heeft gedaan, is ondergebracht bij internationale investeerders. Dat heeft het Saudische staatsolieconcern zondag gemeld. De verkoop van de aandelen moest ruim 11 miljard dollar opbrengen.

21 uur geleden