Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Bronnen: oud-topman cryptobeurs FTX mogelijk naar VS voor verhoor

Bronnen: oud-topman cryptobeurs FTX mogelijk naar VS voor verhoor

WASHINGTON (ANP) - Sam Bankman-Fried, de voormalige topman van de omgevallen cryptobeurs FTX, kan mogelijk naar de Verenigde Staten worden overgebracht voor ondervraging. Volgens bronnen tegen persbureau Bloomberg is de Amerikaanse justitie daarover in gesprek met autoriteiten op de Bahama's waar het hoofdkantoor van FTX huist. Hij werd eerder al door de autoriteiten op de Bahama's ondervraagd.

Dat hij door de Bahamaanse autoriteiten is gehoord betekent niet noodzakelijk dat er een strafonderzoek komt tegen de 30-jarige oprichter van FTX. Maar Bankman-Fried riskeert mogelijk in de VS vervolging nadat hij in het geheim 10 miljard dollar van klanten, onder wie Nederlanders, zou hebben overgeboekt naar zijn investeringsbedrijf Alameda. Een groot deel van dat geld is sindsdien verdwenen. Zeker 1 miljard dollar van klanten van het omgevallen cryptohandelsplatform is spoorloos verdwenen, hebben bronnen gezegd tegen persbureau Reuters.

Vrijdag werd bekend dat de cryptobeurs in de VS uitstel van betaling had aangevraagd en dat Bankman-Fried ontslag nam. Zaterdag maakte FTX bekend dat het digitaal geld offline haalt, na een reeks "ongeautoriseerde transacties". Volgens marktkenners zijn er inmiddels honderden miljoenen dollars van het ingestorte platform afgehaald. Bankman-Fried heeft op Twitter zijn excuses aangeboden aan klanten van FTX voor de ondergang van het bedrijf.

De advocaat van Bankman-Fried kon niet onmiddellijk reageren op vragen van Bloomberg. Het ministerie van Justitie in Washington wilde geen commentaar geven.

Meer uit Financieel

NS: treinen tussen Nederland en Duitsland rijden weer normaal

UTRECHT (ANP) - De Internationale treinen tussen Nederland en Duitsland rijden zaterdag weer volgens de normale dienstregeling, laat een woordvoerder van de NS weten. "Er zijn geen treinen uitgevallen en er zijn geen bijzonderheden meer", aldus de zegsman.

30 minuten geleden
EU eens over regels voor kunstmatige intelligentie

BRUSSEL (ANP) - De EU-landen en het Europees Parlement hebben een voorlopig akkoord bereikt over regels voor kunstmatige intelligentie (AI). De EU is de eerste die de baanbrekende technologie, die veel belooft, maar ook grote zorgen baart, aan banden legt. Zij kreeg haast door de stormachtige ontwikkeling van AI, met spraakmakende toepassingen als ChatGPT.

47 minuten geleden
Rabobank: storing bij online overboeken verholpen

UTRECHT (ANP) - Rabobank zegt een storing bij het online overboeken van geld te hebben verholpen. Eerder op vrijdag waarschuwde de bank klanten voor problemen bij het afronden van overboekingen. Het ging om de tweede storing in een week tijd.

10 uur geleden
Beurzen New York positief het weekend in na sterk banenrapport

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn met winsten het weekend ingegaan. Beleggers zagen in het nieuwe banenrapport van de Amerikaanse overheid nieuw bewijs dat de Verenigde Staten een recessie ontlopen, ondanks de reeks renteverhogingen waarmee de Federal Reserve de hoge inflatie bestrijdt.

10 uur geleden
Krant: leidinggevenden OpenAI bezorgd over gedrag topman

WASHINGTON (ANP) - Een groep leidinggevenden bij OpenAI uitte voor het plotse ontslag van topman Sam Altman zorgen over zijn gedrag. Ze spraken van psychologisch misbruik dat voor chaos en vertragingen zorgde binnen de start-up in kunstmatige intelligentie, schrijft The Washington Post op basis van ingewijden. Altman zou volgens de managers mensen tegen elkaar hebben uitgespeeld op een manier die voor een verziekte werksfeer zorgde, schrijft de krant.

11 uur geleden
Akkoord binnen EU over weren Russisch gas uit pijpleidingen

BRUSSEL (ANP) - EU-landen en het Europees Parlement zijn het eens geworden over nieuwe regels die het voor lidstaten mogelijk maken om Russisch gas te weren uit hun nationale pijpleidingen. Op die manier wil de Europese Unie zich kunnen verdedigen tegen de inzet van gas als economisch wapen door de Russen.

11 uur geleden
OPEC-chef aan leden: wijs afspraken tegen fossiele brandstof af

DUBAI (ANP/BLOOMBERG) - De landen die lid zijn van oliekartel OPEC zouden niet moeten instemmen met plannen die gericht zijn tegen fossiele brandstoffen. Die oproep heeft secretaris-generaal Haitham Al Ghais van het kartel gedaan in een brief aan dertien lidstaten. Die zijn bijeen op de klimaattop in Dubai.

13 uur geleden