
Bronnen: banken maken miljarden vrij voor verduurzaming landbouw
AMSTERDAM (ANP) - Nederlandse banken zijn bereid komende jaren miljarden aan financiering beschikbaar te stellen voor duurzamere landbouw. Maar dan moet het de overheid en land- en tuinbouworganisatie LTO wel lukken om tot een landbouwakkoord te komen. Dat bevestigen bronnen na berichtgeving door Het Financieele Dagblad.
De banken zouden de komende zeven jaar 3,5 miljard tot 4 miljard euro willen vrijmaken. Met het geld willen ze boeren helpen overstappen op duurzamere vormen van landbouw. Ook het verplaatsen van boerenbedrijven naar gebieden waar de stikstofuitstoot minder belastend is, zou met de financiering op gang gebracht kunnen worden.
"Het gaat om nieuwe kredieten", legt een ingewijde uit. Banken zouden ook flexibel met de voorwaarden van die kredieten willen omgaan. Om die reden in combinatie met de totale omvang van het bedrijf zou het om een "substantiële bijdrage" vanuit de bankensector gaan. Banken willen met hun toezegging echter nog niet in de openbaarheid treden. Volgens de ingewijde zou dat komen omdat "alles nog heel fluïde is nu er nog druk wordt onderhandeld over een landbouwakkoord".
Woordvoerders van Rabobank, bekend als de grootste financierder van de Nederlandse landbouw, en de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) weigeren commentaar te geven, zolang het overleg over het landbouwakkoord nog loopt. Dit overleg nadert woensdag waarschijnlijk wel een ontknoping. Later op de dag moet duidelijk worden of het kabinet afspraken heeft kunnen maken die de boerensector perspectief bieden.
Maximum aantal koeien
De ogen zijn vooral gericht op de Land- en Tuinbouworganisatie (LTO). Landbouwminister Piet Adema zei vrijdag nog dat een akkoord zonder handtekening van de boerenlobbyorganisatie "weinig zin heeft". Volgens het AD gaat het bij het overleg onder meer nog over een door de minister voorgesteld maximum aantal koeien per hectare grasland. Dat zou slecht vallen bij boeren.
De onderhandelingen duren nu al langer dan verwacht. Het conceptakkoord lekte dinsdag nog uit via RTL Nieuws. Uit die stukken kwam naar voren dat de landbouwsector aan strengere duurzaamheidseisen moet voldoen. Wel zouden boeren een hogere marge overhouden. Ook moeten boeren meer doen aan natuurbeheer, in ruil voor een vergoeding. De NOS wist de hand te leggen op een document waaruit naar voren komt dat Adema denkt 6,7 miljard euro nodig te hebben van het kabinet voor de maatregelen uit het landbouwakkoord.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - Het voorgenomen besluit van demissionair staatssecretaris Jean Rummenie (BBB - Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur) om verloren gegane natuur door de aanleg van Maasvlakte II te compenseren, voldoet volgens natuurorganisaties, waaronder Vogelbescherming, "volstrekt niet aan de wettelijke eisen".
3 uur geledenROTTERDAM (ANP) - De Rotterdamse politie onderzoekt een melding over een mogelijke ontvoering van een kind van naar schatting tussen 5 en 10 jaar oud. Volgens een getuige werd het kind in de Hollandsestraat in de wijk Charlois in Rotterdam-Zuid een zwarte bestelbus met geblindeerde ramen ingetrokken.
5 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Gemeenten en de schuldhulpbranche schorten eerder gemaakte afspraken om schulden bij mensen sneller te signaleren op. Eerst willen ze van het kabinet duidelijkheid over de financiering ervan.
5 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Het optreden van de omstreden Engelse rapgroep Bob Vylan op 12 september in Paradiso in Amsterdam gaat niet door. Het duo zou het voorprogramma doen van Gogol Bordello. Die band liet weten dat Bob Vylan door "logistieke complicaties" niet meer betrokken is bij hun tournee.
5 uur geledenNIJMEGEN (ANP) - De 107e editie van de Vierdaagse in Nijmegen gaat dinsdag van start met 45.539 deelnemers. Die mensen hebben zich op tijd aangemeld. 1461 wandelaars die zich wel hadden ingeschreven voor de wandeltocht hebben zich niet gemeld, zegt de organisatie. In totaal hadden zich 47.000 wandelaars uit 82 landen ingeschreven. Onder hen bijna 6500 militairen. Ruim 15.000 deelnemers lopen de Vierdaagse voor het eerst.
7 uur geledenBRUSSEL (ANP) - Nederland wil dat de Europese Commissie zich blijft inzetten om tot een handelsdeal met de Verenigde Staten te komen voor 1 augustus, zei staatssecretaris Hanneke Boerma (Handel) na afloop van overleg met EU-bewindspersonen. "We hebben uitvoerig gesproken met alle lidstaten en we staan unaniem achter de Commissie", zei ze. "Alle ballen moeten op de onderhandelingen."
9 uur geledenUTRECHT (ANP) - De druk op de geestelijke gezondheidszorg groeit doordat steeds meer mensen om hulp vragen voor hun concentratieproblemen. Volgens de branchevereniging, de Nederlandse ggz, gaat dit "ten koste van mensen die echt zorg nodig hebben". Voorzitter Ruth Peetoom maakt zich daar zorgen over.
9 uur geleden