
Bron van landbouwgif in Noord-Hollandse wateren niet gevonden
HEERHUGOWAARD (ANP) - Het onafhankelijke kennisinstituut Deltares heeft niet kunnen achterhalen wat de bron is van het verboden landbouwgif dinoterb, dat in verhoogde concentraties is aangetroffen in Noord-Holland. Het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier had Deltares ingeschakeld voor een verkennend onderzoek. Het instituut, specialist op het gebied van water en ondergrond, heeft echter "geen duidelijk bewijs" gevonden voor een bepaalde bron, staat in het verslag.
Dinoterb werd in de landbouw gebruikt als onkruidverdelger, maar is sinds het einde van de jaren negentig verboden. Toch werd het middel in de afgelopen jaren op diverse locaties in Noord-Holland in verhoogde concentraties aangetroffen. Dinoterb is een kankerverwekkende stof, die met name voor zwangere vrouwen gevaarlijk zou zijn. Het RIVM concludeerde afgelopen zomer, mede op basis van een onderzoek in Noord-Amerika naar een vergelijkbare stof, dat de in Noord-Holland aangetroffen concentraties geen risico vormen voor de volksgezondheid. Zelfs niet als iemand dagelijks in de betreffende wateren zou zwemmen.
Om een verklaring en mogelijke bronnen van de verhoogde waardes te vinden, heeft Deltares literatuuronderzoek gedaan, metingen verricht en gesprekken gevoerd met betrokken partijen en experts. Het leverde geen duidelijke conclusies op. Volgens Deltares zou het kunnen dat dinoterb in de waterbodem zit en loskomt bij bijvoorbeeld baggerwerkzaamheden. Een van de aanbevelingen is om dat te onderzoeken. Ook adviseert het kennisinstituut om steekproeven te nemen bij rioolzuiveringsinstallaties, om te kijken of dinoterb mogelijk via de industrie of menselijk gebruik in het water komt. Het hoogheemraadschap zegt deze aanbevelingen over te nemen.
"De aanwezigheid van een verboden stof zoals dinoterb maakt eens te meer duidelijk hoe belangrijk het is om met alle partijen te blijven werken aan de waterkwaliteit", zegt hoogheemraad Jos Beemsterboer, bij Hollands Noorderkwartier verantwoordelijk voor integraal waterbeheer. "Waarbij het uitgangspunt wat ons betreft moet zijn: wat er niet in komt, hoeft er ook niet uit."
Meer uit Binnenland
NIJMEGEN (ANP) - Op de eerste wandeldag van de Vierdaagse zijn 218 lopers uitgevallen, maakte de organisatie dinsdag bekend. Zij zijn onderweg gestopt of kwamen niet op tijd over de finish in Nijmegen. De organisatie laat weten dat de weersomstandigheden gunstig waren voor de wandelaars. "Het aantal uitvallers ligt dan ook aanzienlijk lager dan op dezelfde dag in voorgaande edities." Vorig jaar haalden op de eerste dag 819 wandelaars de finish niet.
7 uur geledenLEEUWARDEN (ANP) - Twee mannen hebben taakstraffen van 120 en 100 uur gekregen voor het belagen van een cameraploeg van omroep PowNed, tijdens het Amelandse feest Sunneklaas in december 2023. De politierechter in Leeuwarden acht bewezen dat de beide mannen zich schuldig hebben gemaakt aan het plegen van dwang en bedreiging door de auto van de journalisten tot stoppen te dwingen, hierop te klimmen en deze gedurende langere tijd te achtervolgen.
12 uur geledenUTRECHT (ANP) - Het Openbaar Ministerie (OM) gaat Ongehoord Nederland niet vervolgen voor het plaatsen van een vermeend discriminerende vacaturetekst. De omroep 'weigerde' non-binaire sollicitanten in een zoektocht naar een nieuwe hoofdredacteur. Het OM noemt dat "kwetsend" maar in dit geval niet strafbaar.
12 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De 32-jarige Timothy B., verdacht van de moord op zijn 52-jarige moeder, heeft vorige maand bij de politie een bekentenis afgelegd. Dat heeft het Openbaar Ministerie dinsdag bekendgemaakt tijdens een inleidende zitting in de zaak.
13 uur geledenNIJMEGEN (ANP) - De eerste deelnemers aan de Nijmeegse Vierdaagse druppelden dinsdagochtend alweer binnen. Even na 09.30 uur kwamen de eerste lopers binnen op dag één van de wandeltocht. De 107e editie ging om 04.00 uur van start.
15 uur geledenROTTERDAM (ANP) - De melding over een mogelijke ontvoering van een kind in Rotterdam was een valse melding. De politie zegt onderzoek te hebben gedaan en concludeert dat de melding niet klopt. Het is niet zeker of degene die de melding deed, bewust een verkeerde melding deed. Dat wordt volgens de politie nog onderzocht.
16 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het Nederlandse klimaatbeleid brengt burgers, bedrijven en de industrie in onzekerheid, signaleert de Wetenschappelijke Klimaatraad (WKR) dinsdag in een adviesrapport. "Veel klimaatbeleid is het afgelopen jaar opgeschort of teruggedraaid", zegt raadslid en voorzitter van de visiecommissie Wieke Pot. "Inwoners, boeren en de industrie weten niet waar ze aan toe zijn." De WKR voorziet dat de sectoren daardoor geen plannen meer durven te maken voor de toekomst.
18 uur geleden