Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Bron: Hamas maandag naar Egypte voor gesprek over bestand

Bron: Hamas maandag naar Egypte voor gesprek over bestand

GAZA-STAD (ANP/RTR/AFP) - Hamas stuurt maandag een delegatie naar de Egyptische hoofdstad Caïro om te onderhandelen over een staakt-het-vuren in Gaza. Dat heeft een anonieme bron gezegd tegen het persbureau Reuters. Er zal gesproken worden over een voorstel voor een bestand van landen die helpen bemiddelen en de Israëlische reactie daarop.

Nieuwswebsite Axios meldde op gezag van twee Israëlische bronnen dat in het nieuwste voorstel van Israël staat dat het land bereid is om te praten over het "herstel van een duurzame rust" in Gaza als alle gijzelaars zijn vrijgelaten. Tot nu toe is Israël niet bereid tot een permanent staakt-het-vuren omdat de regering eerst alle doelen wil bereiken, waaronder het einde van Hamas.

Er wordt al maanden gesproken over een bestand in Gaza. De afgelopen weken leken die onderhandelingen in een impasse beland te zijn. Dit weekend zei de voorzitter van het World Economic Forum (WEF) Børge Brende dat er toch weer wat beweging in lijkt te komen en er "enig nieuw momentum" ontstaat.

Op een bijeenkomst van het WEF in Saudi-Arabië wordt dit weekend ook over Gaza gesproken. Onder anderen de Amerikaanse buitenlandminister Antony Blinken en de Palestijnse president Mahmoud Abbas zijn erbij. Israël is niet aanwezig.

Meer uit Buitenland

Salaris Palestijnse ambtenaren onder druk door Israëlische fiscus

RAMALLAH (ANP/RTR) - De salarissen van Palestijnse ambtenaren staan onder druk doordat het Israëlische ministerie van Financiën doorgaat met het inhouden van belastinginkomsten, meldt de Palestijnse Autoriteit. Daardoor zou slechts een deel van hun salarissen kunnen worden uitbetaald.

24 minuten geleden
Dodental loopt op na raketaanval op Russische stad Belgorod

BELGOROD (ANP/RTR/AFP) - Door een raketaanval op een appartementencomplex in Belgorod in Rusland, net over de grens met Oekraïne, zijn volgens het Russische ministerie van Noodsituaties vier mensen gedood. Eerder had gouverneur Vjatsjeslav Gladkov twee doden gemeld, met de toevoeging dat er mogelijk nog meer mensen onder het puin lagen. Later troffen hulpdiensten inderdaad de lichamen van twee slachtoffers aan.

1 uur geleden
Egypte sluit zich aan bij genocidezaak tegen Israël bij ICJ

CAÏRO (ANP/DPA) - Egypte gaat zich formeel aansluiten bij de rechtszaak die Zuid-Afrika tegen Israël heeft aangespannen bij het Internationale Gerechtshof (ICJ). Dat meldt het Egyptische ministerie van Buitenlandse Zaken in een verklaring. Israël wordt beschuldigd van het schenden van het Genocideverdrag met zijn acties in de Gazastrook.

1 uur geleden
Nieuwe president wil haar land niet langer Noord-Macedonië noemen

SKOPJE (ANP/AFP) - De nieuwe president van Noord-Macedonië, Gordana Siljanovska-Davkova, heeft in haar inaugurele toespraak op zondag haar land "Macedonië" genoemd. De officiële naam van het land is sinds 2018 Noord-Macedonië.

2 uur geleden
Tientallen doden en vermisten op Sumatra door overstromingen

JAKARTA (ANP/AFP) - Op het Indonesische eiland Sumatra zijn minstens 34 mensen omgekomen door plotselinge overstromingen. Huizen, wegen en moskeeën raakten beschadigd. Zeker zestien mensen zijn nog vermist, melden lokale autoriteiten. Lokale reddingswerkers, politie, soldaten en vrijwilligers zoeken naar de vermisten.

3 uur geleden
Opnieuw zware gevechten in uiterste noorden van Gazastrook

JABALIA (ANP/AFP/RTR) - In Jabalia, enkele kilometers ten noorden van Gaza-Stad, wordt hevig gevochten tussen Israël en Hamas, melden zowel het Israëlische leger als Hamas. Israël heeft in de nacht van zaterdag op zondag luchtaanvallen uitgevoerd boven de stad en stuurt zondag nieuwe tanks naar Jabalia. Daarmee wil het voorkomen dat Hamas zich in het gebied kan hergroeperen.

4 uur geleden
Rusland: doden nadat Oekraïense raket woonblok in Belgorod raakt

BELGOROD (ANP/RTR) - Een deel van een appartementencomplex in Belgorod in Rusland, net over de grens met Oekraïne, is ingestort nadat het werd geraakt door een stuk van een Oekraïense raket, melden Russische persagentschappen. Volgens gouverneur Vjatsjeslav Gladkov zijn bij de aanval minstens twee mensen gedood en liggen er mogelijk nog meer mensen onder het puin. Persbureau Reuters had eerder zeven doden gemeld.

5 uur geleden