Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Bron coronabesmetting vaak lastig te achterhalen'

'Bron coronabesmetting vaak lastig te achterhalen'

DEN HAAG (ANP) - Bij de meeste contact- en brononderzoeken die worden uitgevoerd om in kaart te brengen waar coronapatiënten besmet raakten met het longvirus, lukt het niet de bron van de infectie te achterhalen. Dat zegt GGD-directeur Sjaak de Gouw in het AD.

Als iemand positief getest wordt op het coronavirus, volgt dergelijk onderzoek om na te gaan wie allemaal bij een besmet persoon in de buurt zijn geweest. Dat moet helpen het virus in te dammen. De bron van een infectie daadwerkelijk lokaliseren blijkt vaak echter moeilijk te zijn, zegt De Gouw. "Als iemand aangeeft: ik ben op visite geweest, gaan fietsen en ik heb op een terrasje gezeten, dan kun je niet zeggen waar de bron zit. Er zijn maar enkele mogelijkheden waarbij je dat wel zeker weet: bijvoorbeeld als iemand veertien dagen binnen is gebleven en maar één keer naar buiten is geweest.’’

In Nederland wordt in tegenstelling tot andere landen niet landelijk bijgehouden waar mensen precies besmet raakten, stelt de GGD-directeur. "Wij zien geen reden om dat te analyseren", aldus De Gouw. "Dat gebeurt wel op gemeenteniveau. Maar een landelijke registratie is er niet, omdat je de bron in de meerderheid van de gevallen niet weet.’’

Meer uit Binnenland

Vervuilend verkeer in 2025 niet welkom in groot deel Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Vanaf 2025 zijn in een groot deel van Amsterdam alleen taxi's, bestel- en vrachtauto's, brom- en snorfietsen en boten welkom die geen uitlaatgassen uitstoten. Deze voertuigen rijden op waterstof of zijn elektrisch. De hoofdstad wil met de maatregel de lucht schoner maken en de stad gezonder en stiller, meldt wethouder Melanie van der Horst (Verkeer, vervoer en luchtkwaliteit) in een brief aan de gemeenteraad.

30 minuten geleden
Kantoorpand Amsterdam wordt opvangplek voor 650 vluchtelingen

AMSTERDAM (ANP) - Een kantoorgebouw in Amsterdam-West wordt een opvangplek voor maximaal 650 vluchtelingen. Dat meldt de gemeente dinsdag. Het gaat om het Einsteingebouw aan de Kabelweg in Sloterdijk.

1 uur geleden
Rutte: aanslag op dam in Oekraïne is oorlogsmisdaad

DEN HAAG (ANP) - Premier Mark Rutte gaat er "absoluut" van uit dat de Russen achter het opblazen van een stuwdam in het zuiden van Oekraïne zitten. "Dit is een schending van het humanitair oorlogsrecht, die zich rechtstreeks richt tegen de burgerlijke, civiele infrastructuur." Daarmee is het "echt een oorlogsmisdaad", zei Rutte voor aanvang van het Kamerdebat over de gaswinning in Groningen.

1 uur geleden
Brand in grote varkensstal in Groningse Beerta

BEERTA (ANP) - In een grote varkensstal in het Groningse dorp Beerta woedt dinsdagmiddag een zeer grote brand. De brandweer is bezig de varkens uit de stal te halen. Een veearts is ter plekke om gewonde varkens te behandelen. Om hoeveel varkens het precies gaat, en hoeveel er gewond zijn, is niet duidelijk.

1 uur geleden
Tegenstanders nieuwe kerncentrales houden protestactie op fiets

BORSELE (ANP) - Tegenstanders van het plan om twee nieuwe kerncentrales in het Zeeuwse Borsele te bouwen, houden op zaterdag 1 juli een fietstocht in de gemeente Borsele en omgeving. De fietstocht begint om 13.00 uur en wordt aan het eind van de middag afgesloten met een korte protestactie op de dijk bij de huidige kerncentrale.

1 uur geleden
Buitenlandse Zaken kampt met problemen bij visumaanvragen

DEN HAAG (ANP) - Het ministerie van Buitenlandse Zaken kampt met technische problemen in het visumsysteem. Daardoor duurt de behandeling van een aanvraag voor een visum voor kort verblijf voor Nederland langer dan normaal, aldus een woordvoerder.

2 uur geleden
Voldoende personeel strandtenten voor warm weekend

DEN HAAG (ANP) - Strandpaviljoens zijn klaar voor een zomers weekend dat wordt voorspeld. Hoewel de personeelstekorten in de horeca nog altijd aanhouden, krijgen ze de roosters redelijk rond, komt naar voren uit een rondgang van ANP langs enkele strandtenten.

2 uur geleden