Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Broertje (16) van wereldrecordhouder (19) vliegt solo wereld rond

Broertje (16) van wereldrecordhouder (19) vliegt solo wereld rond

SOFIA (ANP/AFP) - De 16-jarige Vlaams-Britse Mack Rutherford probeert de jongste piloot ooit te worden die solo de wereld rondvliegt. Zijn zus Zara Rutherford (19) slaagde er eerder dit jaar in om als jongste vrouw in haar eentje de wereld rond te vliegen. Mack is woensdag vanuit de Bulgaarse hoofdstad Sofia vertrokken.

Zijn zus landde in januari in het Belgische Kortrijk, waar zij vijf maanden eerder vertrokken was. Rutherford kondigde nog geen maand later aan dat ook hij de 52.000 kilometer alleen af wilde leggen. Aan journalisten vertelde hij woensdag voor vertrek dat "je geen achttien jaar oud hoeft te zijn om iets bijzonders te doen".

Het Guinness World Record voor de jongste piloot die solo de wereld rondvloog is momenteel in handen van de Britse Travis Ludlow, die vorig jaar op 18-jarige leeftijd zes weken over de tocht deed. Rutherford, die zijn route vanwege de oorlog in Oekraïne heeft moeten wijzigen, verwacht twee tot drie maanden over de wereldreis te doen.

Snel handelen

Vanwege de oorlog vliegt hij niet langer over Rusland en Centraal-Azië, maar wijkt hij uit naar het zuiden en vliegt over onder meer Pakistan, India, China, Zuid-Korea en Japan voordat hij de oversteek naar de Verenigde Staten maakt.

De jonge piloot, die zijn teddybeer heeft meegenomen, zegt dat vooral lange afstanden over oceanen een uitdaging worden. "De langste onafgebroken tocht duurt acht uur, als er dan iets misgaat moet ik snel handelen", aldus Rutherford. Hij kijkt reikhalzend uit naar vluchten over de Sahara en Iraanse berggebieden.

Vliegeniersfamilie

Zijn zus gaf hem voor vertrek enkele tips en adviseerde hem bijvoorbeeld "om te keren als hij door de wolkenlaag niets kon zien". De twee vliegen een vergelijkbaar soort toestel, een Shark ultralight, met een kruissnelheid van zo'n 300 kilometer per uur.

De broer en zus komen uit een familie die gek van vliegen is. Hun Britse vader is een voormalige legerpiloot die gestationeerd was in België. Hun West-Vlaamse moeder vliegt in haar vrije tijd en ook een opa en een overgrootvader waren piloot.

Meer uit Buitenland

VN-chef in Rusland voor top met onder meer Poetin

KAZAN (ANP/AFP) - VN-chef António Guterres is in de Russische stad Kazan aangekomen om er de top van de groep BRICS bij te wonen. Het is de eerste keer in meer dan twee jaar dat Guterres Rusland bezoekt. Donderdag heeft de secretaris-generaal van de Verenigde Naties een ontmoeting met de Russische president Vladimir Poetin en ze spreken elkaar naar verwachting vooral over de oorlog in Oekraïne.

26 minuten geleden
Giuliani moet na lasterzaak woning en bezittingen afstaan

NEW YORK (ANP) - Oud-burgemeester van New York Rudy Giuliani (80) moet binnen een week zijn appartement in New York en tal van eigendommen overdragen aan twee voormalige verkiezingsmedewerksters, een moeder en dochter. Een Amerikaanse rechter gaf het duo volgens Amerikaanse media ook toestemming de spullen meteen te verkopen.

1 uur geleden
Opsporingsbericht bij Belgische snelwegen na ontvoering baby

BRUSSEL (ANP) - De Belgische autoriteiten roepen via digitale informatieborden bij snelwegen op uit te kijken naar een auto waarmee een baby zou zijn ontvoerd. De pas enkele weken oude Santiago verdween uit een ziekenhuis en heeft volgens Belgische media constante zorg nodig, anders komt zijn leven in gevaar. Het is uitzonderlijk dat de autoriteiten via informatieborden om aandacht vragen. Dat is volgens omroep VRT nog maar twee keer gebeurd.

3 uur geleden
McDonald's in verband gebracht met dodelijke E. coli-uitbraak VS

WASHINGTON (ANP/AFP) - Eén persoon is overleden en tientallen zijn ziek geworden na een ernstige E. coli-uitbraak in de Verenigde Staten gelink aan hamburgers van fastfoodketen McDonald's. Dat meldt de Amerikaanse gezondheidsdienst CDC.

9 uur geleden
Krijgsmacht Israël bevestigt dood Hezbollah-kopstuk Safieddine

JERUZALEM (ANP) - Het Israëlische leger heeft bevestigd dat Hezbollah-kopstuk Hashem Safieddine is gedood bij een luchtaanval. Safieddine werd gezien als een mogelijke opvolger van de gedode Hezbollah-leider Hassan Nasrallah.

12 uur geleden
Blinken in Israël: dood Hamasleider kans om oorlog te stoppen

JERUZALEM (ANP/RTR/AFP) - De Amerikaanse buitenlandminister Antony Blinken heeft de leiding in Israël dinsdag meegedeeld dat de dood van Hamasleider Yahya Sinwar een kans is om de oorlog in Gaza te beëindigen.

13 uur geleden
Trump vrijdag in podcastshow van Joe Rogan, melden media

WASHINGTON (ANP) - De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump schuift vrijdag aan in de populaire podcastshow van Joe Rogan. De opname is in het Texaanse Austin, melden Amerikaanse media.

13 uur geleden