Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Broertje (16) van wereldrecordhouder (19) vliegt solo wereld rond

Broertje (16) van wereldrecordhouder (19) vliegt solo wereld rond

SOFIA (ANP/AFP) - De 16-jarige Vlaams-Britse Mack Rutherford probeert de jongste piloot ooit te worden die solo de wereld rondvliegt. Zijn zus Zara Rutherford (19) slaagde er eerder dit jaar in om als jongste vrouw in haar eentje de wereld rond te vliegen. Mack is woensdag vanuit de Bulgaarse hoofdstad Sofia vertrokken.

Zijn zus landde in januari in het Belgische Kortrijk, waar zij vijf maanden eerder vertrokken was. Rutherford kondigde nog geen maand later aan dat ook hij de 52.000 kilometer alleen af wilde leggen. Aan journalisten vertelde hij woensdag voor vertrek dat "je geen achttien jaar oud hoeft te zijn om iets bijzonders te doen".

Het Guinness World Record voor de jongste piloot die solo de wereld rondvloog is momenteel in handen van de Britse Travis Ludlow, die vorig jaar op 18-jarige leeftijd zes weken over de tocht deed. Rutherford, die zijn route vanwege de oorlog in Oekraïne heeft moeten wijzigen, verwacht twee tot drie maanden over de wereldreis te doen.

Snel handelen

Vanwege de oorlog vliegt hij niet langer over Rusland en Centraal-Azië, maar wijkt hij uit naar het zuiden en vliegt over onder meer Pakistan, India, China, Zuid-Korea en Japan voordat hij de oversteek naar de Verenigde Staten maakt.

De jonge piloot, die zijn teddybeer heeft meegenomen, zegt dat vooral lange afstanden over oceanen een uitdaging worden. "De langste onafgebroken tocht duurt acht uur, als er dan iets misgaat moet ik snel handelen", aldus Rutherford. Hij kijkt reikhalzend uit naar vluchten over de Sahara en Iraanse berggebieden.

Vliegeniersfamilie

Zijn zus gaf hem voor vertrek enkele tips en adviseerde hem bijvoorbeeld "om te keren als hij door de wolkenlaag niets kon zien". De twee vliegen een vergelijkbaar soort toestel, een Shark ultralight, met een kruissnelheid van zo'n 300 kilometer per uur.

De broer en zus komen uit een familie die gek van vliegen is. Hun Britse vader is een voormalige legerpiloot die gestationeerd was in België. Hun West-Vlaamse moeder vliegt in haar vrije tijd en ook een opa en een overgrootvader waren piloot.

Meer uit Buitenland

Von der Leyen wil aparte commissaris voor Defensie

STRAATSBURG (ANP) - Ursula von der Leyen wil de komende vijf jaar een "echte Europese Defensie-unie" opbouwen. Als ze later donderdag wordt herkozen als voorzitter van de Europese Commissie, gaat ze een commissaris voor Defensie benoemen.

44 minuten geleden
Zeven doden door brand in appartement in Nice

NICE (ANP/AFP) - Een brand in de Franse stad Nice heeft aan zeven mensen het leven gekost. Drie gewonden liggen in het ziekenhuis. Een van hen is met "grote spoed" naar het ziekenhuis gebracht, meldt de brandweer. Er is mogelijk sprake van brandstichting.

1 uur geleden
CNN: Pelosi vertelt Biden dat hij Trump niet kan verslaan

WASHINGTON (ANP) - De Democrate Nancy Pelosi, voormalig voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, heeft president Joe Biden verteld dat uit peilingen blijkt dat hij Donald Trump niet kan verslaan. Dat meldt CNN.

3 uur geleden
Vance accepteert Republikeinse nominatie voor vicepresidentschap

MILWAUKEE (ANP) - De Amerikaanse senator James David Vance uit Ohio, beter bekend als J.D. Vance, heeft in een speech voor de Republikeinse conventie in Milwaukee de nominatie van zijn partij voor het vicepresidentschap aanvaard. Oud-president Donald Trump had maandag al op zijn sociaal medium Truth Social aangekondigd dat Vance zijn running mate wordt. Als Trump wint in november, wordt Vance (39) vicepresident.

4 uur geleden
NASA stuurt dure robot toch niet naar de maan

HOUSTON (ANP/DPA) - NASA stuurt toch geen rover, een rijdende robot, naar de zuidpool van de maan om er water te zoeken. Dat meldt de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie. De kosten van de missie liepen te hoog op.

4 uur geleden
VS-senator Menendez ontkent mediaberichten over zijn opstappen

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse Democratische senator Bob Menendez ontkent dat hij van plan is af te treden nu hij schuldig bevonden is aan corruptie. Eerder op woensdag had de nieuwszender NBC News gemeld dat Menendez mensen in zijn directe omgeving heeft verteld dat hij zal aftreden als senator vanwege zijn veroordeling.

5 uur geleden
Europese top van EU en buurlanden test ook relatie met Britten

WOODSTOCK (ANP) - Migratie en de hulp aan Oekraïne zijn opnieuw belangrijke thema's op de vierde top van de Europese Politieke Gemeenschap. Maar de vergadering op het Engelse kasteel Blenheim, de geboorteplaats van Winston Churchill, wordt onverwacht ook een test voor een nieuwe relatie tussen het Verenigd Koninkrijk en Europa na de Brexit van 2020.

5 uur geleden