
Broer krijgt teruggekeerde Van Laarhoven niet te spreken
AMSTERDAM (ANP) - Na de landing donderdagavond op Schiphol van oud-coffeeshophouder Johan van Laarhoven had broer Frans hem graag de hand willen schudden en kort willen spreken, maar dat bleek niet mogelijk. "We werden door de Koninklijke Marechaussee weggestuurd. Van hogerhand was bepaald dat we Johan niet konden ontmoeten. We mochten niet eens kleding geven" zei Frans van Laarhoven op een persconferentie.
Hij zei dat zijn in Thailand veroordeelde broer in het Aziatische land 5,5 jaar in een gevangenispak heeft rondgelopen. Bij terugkeer in Nederland mocht Frans van Laarhoven Johan geen andere kleding geven. "Hetzelfde gold voor het stukje zeep, de tandenborstel en het scheerapparaat dat we hadden gekocht. Daar stonden we met onze tas."
De familie van Van Laarhoven had eigenlijk gehoopt dat hij al voor de kerstdagen in Nederland zou zijn. Dat lukte niet omdat er nog allerlei formulieren moesten worden verwerkt en er nog besprekingen waren" aldus Frans. "Uiteindelijk hoorden we gisteren pas dat de Thaise autoriteiten Johan hadden overgedragen aan de Nederlandse autoriteiten."
Inzet Grapperhaus
Frans van Laarhoven en de advocaten waren vol lof over de inzet van minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) om de ex-coffeeshopbaas naar Nederland te halen. Ook Kamerlid Vera Bergkamp, die zich jaren voor de zaak inzette, prees Grapperhaus.
Van Laarhovens advocaten, Geert-Jan Knoops en Gerard Spong, kregen hem net als broer Frans niet 'face to face' te spreken. De advocaten zeiden de afgelopen maanden meermaals te hebben gevraagd naar hoe vandaag zou verlopen, maar daar nooit antwoord op kregen van de mensen van minister Sander Dekker (Rechtsbescherming).
Gevangenis
"De benadering van Grapperhaus staat haaks op wat er nu met het departement van Dekker gebeurt", zei Spong. "Daar is discrepantie te zien. Dat is voor ons niet acceptabel."
Knoops zei dat het departement van Dekker is "gevraagd of de verdediging en de familie een paar minuten konden samenzijn. Tot vanavond was daar geen beslissing over. Op ministerieel niveau, vinden we, is er onjuist omgegaan met menselijke waarden."
Het ministerie zegt dat het gebruikelijk is dat een gedetineerde eerst naar een gevangenis wordt overgebracht, en daar vervolgens bezoek kan ontvangen.
Meer uit Binnenland
ROTTERDAM (ANP) - De douane heeft in de eerste zes maanden van dit jaar 15.600 kilo cocaïne in de Nederlandse zeehavens onderschept. Dat is 400 kilo minder dan in de eerste zes maanden van 2024.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het Voedingscentrum waarschuwt mensen die willen afvallen niet te licht te denken over het gebruik van medicatie. "Het lijkt misschien makkelijk, maar onderschat de gevolgen niet", zegt directeur Petra Verhoef in Trouw over middelen als Ozempic en Wegovy.
6 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer heeft in meerderheid ingestemd met het wetsvoorstel dat de minister van Volkshuisvesting meer regie moet geven over de bouw en verdeling van huizen. Door een eerder aangenomen aanpassing op voorstel van de PVV wordt het gemeenten daarmee ook verboden statushouders voorrang te geven bij de toewijzing van woningen.
6 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) is "buitengewoon teleurgesteld" dat de Tweede Kamer heeft ingestemd met de asielwetten. Een woordvoerder laat weten dat de VNG de Eerste Kamer zal proberen "te overtuigen van de onhaalbaarheid" ervan.
6 uur geledenDEN HAAG (ANP) - UNICEF Nederland heeft grote zorgen over de door de Tweede Kamer aangenomen asielwetten. "De impact op kinderen is ingrijpend, maar nergens blijkt dat hun belang serieus is meegewogen", laat de VN-kinderrechtenorganisatie weten.
6 uur geledenROOSENDAAL (ANP) - De verdachte situatie rond een woning in de Kardinaal van Rossumstraat in Roosendaal is na bijna vijf uur ten einde. Het is onderhandelaars gelukt om de bewoner op een rustige manier uit het huis te krijgen. De man zat in de woning en dreigde zichzelf of anderen iets aan te doen, meldt de veiligheidsregio. Waarom de man dat wilde is nog onduidelijk.
9 uur geledenHOUTEN (ANP) - Van een officiële hittegolf is geen sprake meer, want in De Bilt werd het donderdagmiddag maximaal 22,0 graden. Daarmee werd het geen zomerse dag, waardoor de hittegolf volgens Weeronline na vijf dagen weer voorbij is. Voor een hittegolf zijn minstens vijf zomerse dagen van 25 graden of meer nodig, waarvan er drie tropisch warm zijn met minimaal 30 graden.
10 uur geleden