Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Broer krijgt teruggekeerde Van Laarhoven niet te spreken

Broer krijgt teruggekeerde Van Laarhoven niet te spreken

AMSTERDAM (ANP) - Na de landing donderdagavond op Schiphol van oud-coffeeshophouder Johan van Laarhoven had broer Frans hem graag de hand willen schudden en kort willen spreken, maar dat bleek niet mogelijk. "We werden door de Koninklijke Marechaussee weggestuurd. Van hogerhand was bepaald dat we Johan niet konden ontmoeten. We mochten niet eens kleding geven" zei Frans van Laarhoven op een persconferentie.

Hij zei dat zijn in Thailand veroordeelde broer in het Aziatische land 5,5 jaar in een gevangenispak heeft rondgelopen. Bij terugkeer in Nederland mocht Frans van Laarhoven Johan geen andere kleding geven. "Hetzelfde gold voor het stukje zeep, de tandenborstel en het scheerapparaat dat we hadden gekocht. Daar stonden we met onze tas."

De familie van Van Laarhoven had eigenlijk gehoopt dat hij al voor de kerstdagen in Nederland zou zijn. Dat lukte niet omdat er nog allerlei formulieren moesten worden verwerkt en er nog besprekingen waren" aldus Frans. "Uiteindelijk hoorden we gisteren pas dat de Thaise autoriteiten Johan hadden overgedragen aan de Nederlandse autoriteiten."

Inzet Grapperhaus

Frans van Laarhoven en de advocaten waren vol lof over de inzet van minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) om de ex-coffeeshopbaas naar Nederland te halen. Ook Kamerlid Vera Bergkamp, die zich jaren voor de zaak inzette, prees Grapperhaus.

Van Laarhovens advocaten, Geert-Jan Knoops en Gerard Spong, kregen hem net als broer Frans niet 'face to face' te spreken. De advocaten zeiden de afgelopen maanden meermaals te hebben gevraagd naar hoe vandaag zou verlopen, maar daar nooit antwoord op kregen van de mensen van minister Sander Dekker (Rechtsbescherming).

Gevangenis

"De benadering van Grapperhaus staat haaks op wat er nu met het departement van Dekker gebeurt", zei Spong. "Daar is discrepantie te zien. Dat is voor ons niet acceptabel."

Knoops zei dat het departement van Dekker is "gevraagd of de verdediging en de familie een paar minuten konden samenzijn. Tot vanavond was daar geen beslissing over. Op ministerieel niveau, vinden we, is er onjuist omgegaan met menselijke waarden."

Het ministerie zegt dat het gebruikelijk is dat een gedetineerde eerst naar een gevangenis wordt overgebracht, en daar vervolgens bezoek kan ontvangen.

Meer uit Binnenland

Derde verdachte opgepakt in onderzoek schietpartijen Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - De politie heeft een 29-jarige man uit Den Haag aangehouden in het onderzoek naar de dodelijke schietpartijen van eind september in Rotterdam, meldt de politie woensdag. Daarbij kwamen toen een 39-jarige vrouw, haar 14-jarige dochter en een 43-jarige huisarts om het leven. De man is opgepakt voor verboden wapenbezit.

47 minuten geleden
Tweede aangehouden man in onderzoek schietpartijen Rotterdam vrij

ROTTERDAM (ANP) - De 21-jarige verdachte in het onderzoek naar de dodelijke schietpartijen in Rotterdam is vrijgelaten, bevestigt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie na berichtgeving van NU.nl. Zijn DNA was gevonden op het wapen dat door Fouad L. zou zijn gebruikt bij de schietpartijen. L. zou eind september een 39-jarige vrouw, haar 14-jarige dochter en een 43-jarige huisarts hebben gedood. Het OM denkt niet dat 21-jarige man rechtstreeks betrokken was bij de schietpartijen.

2 uur geleden
Maastricht wil zijn mosasaurus terug

MAASTRICHT (ANP) - Maastricht wil zijn mosasaurus terug. Een schedel van het préhistorische dier werd voor het eerst eind 18e eeuw gevonden in de kalksteengroeves in de Sint-Pietersberg en is destijds door Franse troepen na de belegering van Maastricht als oorlogsbuit meegenomen. Sinds 1795 ligt dat fossiel in het natuurhistorisch museum in Parijs. In het kader van het Darwinjaar 2009 was de schedel even in bruikleen aan het Maastrichtse museum gegeven, maar daarnaar weer terug naar Parijs gebracht. De gemeenteraad heeft nu besloten dat geprobeerd moet worden het fossiel blijvend naar Maastricht te halen.

3 uur geleden
BIJ1 in gebreke met verantwoording, moet subsidie terugbetalen

DEN HAAG (ANP) - Het is BIJ1 niet gelukt om tijdig alle zogenoemde "verantwoordingsstukken" aan te leveren bij een commissie die hierop toezicht houdt, meldt demissionair minister Hugo de Jonge van Binnenlandse Zaken. In deze paperassen staat vermeld hoe een partij is omgegaan met zaken als ontvangen donaties en aangegane leningen. Door de gang van zaken gaat het ministerie ruim 127.000 euro aan verleende subsidie terugvorderen, BIJ1 krijgt hiervoor een betalingsregeling.

3 uur geleden
B-rijbewijs per juli onvoldoende voor grote elektrische bestelbus

DEN HAAG (ANP) - Bestuurders van een elektrische bestelbus tussen de 3500 en 4250 kilo hebben vanaf 1 juli een vrachtwagenrijbewijs nodig. Dat heeft demissionair minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) besloten, schrijft hij woensdag in een brief aan de Tweede Kamer. Eerder leek het erop dat het kabinet met nieuwe wetgeving zou komen waardoor een B-rijbewijs voor personenauto's ook genoeg zou zijn, maar die wetgeving is voorlopig van de baan. Vanuit het bedrijfsleven wordt verbolgen gereageerd.

3 uur geleden
Twee nieuwe partijen zetten zich in tegen gehoorschade

DEN HAAG (ANP) - Ook de horeca en de vereniging van podiumtechnici gaan zich inzetten om gehoorschade te voorkomen. Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en de Vereniging voor Podiumtechnologie (VPT) hebben zich achter het Vierde Convenant Preventie Gehoorschade Versterkte Muziek geschaard. Dat meldt demissionair staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid) in een brief aan de Tweede Kamer. Hij ondertekende het convenant zelf ook namens zijn ministerie. Met de nieuwkomers doen nu twaalf partijen mee.

3 uur geleden
Pro-Palestijnse actievoerders houden sit-ins op stations

DEN HAAG (ANP) - Op meerdere treinstations in Nederland wordt donderdagavond weer actiegevoerd voor de situatie in de Gazastrook. Verschillende pro-Palestijnse bewegingen en Israël-kritische organisaties houden dan sit-ins.

4 uur geleden