
Broekers-Knol over gedwongen opvang: niemand kon dit voorzien
DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (Asiel en Migratie) vindt niet dat iemand iets te verwijten valt, nu het kabinet heeft moeten besluiten gemeenten te dwingen asielzoekers op te vangen. Volgens haar is het beleid niet mislukt en had "niemand kunnen voorzien dat we 12.000 statushouders" in de asielopvang zouden hebben.
Door het woningtekort in Nederland kunnen 12.000 mensen met een verblijfsvergunning niet uitstromen uit de asielopvang, zo verklaart de bewindsvrouw de situatie. Daar komt bij dat er de afgelopen tijd veel nareizigers waren, en mensen wier asielaanvraag is afgewezen kunnen vanwege de coronacrisis vaak niet worden teruggestuurd.
Broekers zegt dat in 2019 gemeenten al zijn gewaarschuwd dat er problemen op komst waren, maar wil daarmee naar eigen zeggen niet de gemeenten als schuldigen aanwijzen. "Het is niet dat ik de fout bij die of die wil aanwijzen. De situatie is anders geworden dan we allemaal gedacht hadden."
Verdere opschaling
Jaren geleden werd er al gesproken over het hanteren van een 'flexibele schil', zodat er bij een nieuwe grote instroom van asielzoekers snel kan worden opgeschaald. Volgens Broekers wordt er nu hard gewerkt aan verdere opschaling, "maar dat zijn niet dingen die je met een knip van de vingers regelt".
Op de vraag waar zij of het kabinet steken hebben laten vallen, zegt Broekers dat "we allemaal de uiterste best hebben gedaan om een lastige situatie onder controle te krijgen. Dat is niet helemaal gelukt".
Financiering
"Ik denk dat we met zijn allen wel gezien hebben dat er meer mensen naar Nederland kwamen, maar dan blijkt dat er toch nóg meer mensen komen. Dat gebeurt gewoon, asielstromen hebben we niet in de hand."
VluchtelingenWerk Nederland zei dinsdag dat het kabinet de opvangcrisis zelf heeft veroorzaakt door een gebrek aan structurele financiering bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). De organisatie roept het nieuwe kabinet op om structureel meer capaciteit vrij te maken, om nieuwe crises te voorkomen.
Meer uit Binnenland
ROTTERDAM (ANP) - Henk Tiesma is op 78-jarige leeftijd overleden. Dat heeft hoofdredacteur Ruud van Os van regionale omroep Rijnmond woensdag gemeld. Tiesma was in de jaren tachtig een van de oprichters van Radio Rijnmond. Hij overleed op 26 april op Curaçao. Hij tobde al enige tijd met zijn gezondheid.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Zangeres Hannah Mae is de vervanger van S10 op de vier bevrijdingsfestivals waar zij 5 mei zou optreden. Dat heeft de organisatie woensdag bekendgemaakt. S10, Ambassadeur van de Vrijheid, moest haar shows wegens privéomstandigheden afzeggen.
7 uur geledenDE BILT (ANP) - De eerste officiële zomerse dag van het jaar is een feit, meldt Weeronline. Om 15.20 uur steeg de temperatuur in De Bilt naar 25,0 graden. Het is duidelijk vroeger dan gebruikelijk, want gemiddeld wordt het op 16 mei pas voor het eerst zomers op het hoofdstation.
9 uur geledenNIJMEGEN (ANP) - De activist die sinds woensdagochtend vroeg op een schoorsteen op het terrein van het Radboudumc in Nijmegen zat, is door de politie naar beneden gehaald. Dat heeft een fotograaf van het ANP woensdagmiddag gezien.
10 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De man die is opgepakt na de melding van een verkrachting op Koningsdag in Amsterdam, zit nog steeds vast, meldt de politie. Op sociale media verschenen eerder beelden van een man die op een vrouw ligt tussen geparkeerde auto's op de Keizersgracht.
10 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De website van NRC is slecht bereikbaar door een ddos-aanval. Dat heeft hoofdredacteur Patricia Veldhuis laten weten.
12 uur geledenENSCHEDE (ANP) - De stroomstoring die woensdagochtend ruim 20.500 aansluitingen trof in en rond Enschede, is opgelost. Dat meldt Enexis. De oorzaak was kortsluiting bij onderhoudswerkzaamheden aan een station, aldus de netbeheerder. Een woordvoerder van de veiligheidsregio meldde eerder al dat een monteur naar het ziekenhuis is gebracht.
12 uur geleden