
Broekers-Knol over gedwongen opvang: niemand kon dit voorzien
DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (Asiel en Migratie) vindt niet dat iemand iets te verwijten valt, nu het kabinet heeft moeten besluiten gemeenten te dwingen asielzoekers op te vangen. Volgens haar is het beleid niet mislukt en had "niemand kunnen voorzien dat we 12.000 statushouders" in de asielopvang zouden hebben.
Door het woningtekort in Nederland kunnen 12.000 mensen met een verblijfsvergunning niet uitstromen uit de asielopvang, zo verklaart de bewindsvrouw de situatie. Daar komt bij dat er de afgelopen tijd veel nareizigers waren, en mensen wier asielaanvraag is afgewezen kunnen vanwege de coronacrisis vaak niet worden teruggestuurd.
Broekers zegt dat in 2019 gemeenten al zijn gewaarschuwd dat er problemen op komst waren, maar wil daarmee naar eigen zeggen niet de gemeenten als schuldigen aanwijzen. "Het is niet dat ik de fout bij die of die wil aanwijzen. De situatie is anders geworden dan we allemaal gedacht hadden."
Verdere opschaling
Jaren geleden werd er al gesproken over het hanteren van een 'flexibele schil', zodat er bij een nieuwe grote instroom van asielzoekers snel kan worden opgeschaald. Volgens Broekers wordt er nu hard gewerkt aan verdere opschaling, "maar dat zijn niet dingen die je met een knip van de vingers regelt".
Op de vraag waar zij of het kabinet steken hebben laten vallen, zegt Broekers dat "we allemaal de uiterste best hebben gedaan om een lastige situatie onder controle te krijgen. Dat is niet helemaal gelukt".
Financiering
"Ik denk dat we met zijn allen wel gezien hebben dat er meer mensen naar Nederland kwamen, maar dan blijkt dat er toch nóg meer mensen komen. Dat gebeurt gewoon, asielstromen hebben we niet in de hand."
VluchtelingenWerk Nederland zei dinsdag dat het kabinet de opvangcrisis zelf heeft veroorzaakt door een gebrek aan structurele financiering bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). De organisatie roept het nieuwe kabinet op om structureel meer capaciteit vrij te maken, om nieuwe crises te voorkomen.
Meer uit Binnenland
ROTTERDAM (ANP) - De douane heeft in de eerste zes maanden van dit jaar 15.600 kilo cocaïne in de Nederlandse zeehavens onderschept. Dat is 400 kilo minder dan in de eerste zes maanden van 2024.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het Voedingscentrum waarschuwt mensen die willen afvallen niet te licht te denken over het gebruik van medicatie. "Het lijkt misschien makkelijk, maar onderschat de gevolgen niet", zegt directeur Petra Verhoef in Trouw over middelen als Ozempic en Wegovy.
5 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer heeft in meerderheid ingestemd met het wetsvoorstel dat de minister van Volkshuisvesting meer regie moet geven over de bouw en verdeling van huizen. Door een eerder aangenomen aanpassing op voorstel van de PVV wordt het gemeenten daarmee ook verboden statushouders voorrang te geven bij de toewijzing van woningen.
6 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) is "buitengewoon teleurgesteld" dat de Tweede Kamer heeft ingestemd met de asielwetten. Een woordvoerder laat weten dat de VNG de Eerste Kamer zal proberen "te overtuigen van de onhaalbaarheid" ervan.
6 uur geledenDEN HAAG (ANP) - UNICEF Nederland heeft grote zorgen over de door de Tweede Kamer aangenomen asielwetten. "De impact op kinderen is ingrijpend, maar nergens blijkt dat hun belang serieus is meegewogen", laat de VN-kinderrechtenorganisatie weten.
6 uur geledenROOSENDAAL (ANP) - De verdachte situatie rond een woning in de Kardinaal van Rossumstraat in Roosendaal is na bijna vijf uur ten einde. Het is onderhandelaars gelukt om de bewoner op een rustige manier uit het huis te krijgen. De man zat in de woning en dreigde zichzelf of anderen iets aan te doen, meldt de veiligheidsregio. Waarom de man dat wilde is nog onduidelijk.
9 uur geledenHOUTEN (ANP) - Van een officiële hittegolf is geen sprake meer, want in De Bilt werd het donderdagmiddag maximaal 22,0 graden. Daarmee werd het geen zomerse dag, waardoor de hittegolf volgens Weeronline na vijf dagen weer voorbij is. Voor een hittegolf zijn minstens vijf zomerse dagen van 25 graden of meer nodig, waarvan er drie tropisch warm zijn met minimaal 30 graden.
10 uur geleden