Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Broekers-Knol moet besluit over Palestijnse man beter onderbouwen

Broekers-Knol moet besluit over Palestijnse man beter onderbouwen

DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (Asiel) moet beter onderbouwen dat de VN-organisatie UNRWA Palestijnse vluchtelingen kan beschermen in de Gazastrook. Dat heeft de Raad van State woensdag geoordeeld naar aanleiding van de zaak van een Palestijnse man wiens asielaanvraag was afgewezen. Daar moet beter naar gekeken worden.

Volgens de demissionaire staatssecretaris heeft de man uit de Gazastrook geen recht op een verblijfsvergunning, omdat hij daar dankzij de UNRWA onder goede omstandigheden zijn leven kan leiden. Er wordt gezorgd voor de basisbehoeften, maar dat is volgens de Raad van State niet genoeg om een asielaanvraag te kunnen afwijzen. Of de organisatie ook in andere behoeften kan voorzien, zoals gezondheidszorg, zal de staatssecretaris beter moeten aantonen. De Palestijnse man stelt namelijk van niet.

De rechtbank had eerder geoordeeld dat de man een vergunning moest krijgen, alleen al omdat de afwijzing niet goed onderbouwd was. Daar is de Raad van State het niet mee eens. Het onderzoek in de zaak hoeft ook niet over gedaan te worden.

Wel moet de staatssecretaris een betere onderbouwing voor het besluit aanleveren, ook op basis van de informatie over het gebied die de Palestijnse man zelf heeft aangedragen. Ook de recente ontwikkelingen in het gebied moeten worden meegenomen, "waaronder de recent weer opgelaaide vijandelijkheden tussen Israël en Hamas en de berichten dat de Verenigde Staten een deel van hun financiering van de UNRWA zullen hervatten".

De Raad van State wijst erop dat de staatssecretaris zelf ook erkent dat de humanitaire omstandigheden in de Gazastrook "zorgelijk" zijn. Er zijn wel initiatieven om de situatie te verbeteren, maar onder meer door de coronacrisis zijn de leefomstandigheden de afgelopen tijd verder onder druk komen te staan. Bovendien trokken de Verenigde Staten eerder hun steun in, waardoor er tekorten ontstonden. Eind vorig jaar kondigde het kabinet nog aan 6 miljoen euro extra aan de organisatie te geven, onder meer om noodhulp te kunnen verlenen.

Meer uit Binnenland

Nog één op A12 opgepakte klimaatactivist vast, rest weer vrij

DEN HAAG (ANP) - Er zit nog één klimaatactivist vast die zaterdag bij de blokkade van de A12 in Den Haag is opgepakt. De rest van de 48 arrestanten die de politie aanhield voor strafbare feiten als vernieling of belediging, is zaterdagavond weer op vrije voeten gesteld, melden de politie en een woordvoerder van het Openbaar Ministerie.

30 minuten geleden
Politiebonden: niet vervolgen activisten A12 frustreert politie

DEN HAAG (ANP) - Er is bij politiemensen die zaterdag in Den Haag hebben gewerkt bij de blokkade van de A12 door activisten van Extinction Rebellion grote frustratie ontstaan. Het niet vervolgen van meer dan 1500 aanhoudingen is in het verkeerde keelgat geschoten van de politie, zo bevestigt voorzitter van de Nederlandse Politiebond, Jan Struijs, na berichtgeving van het AD.

2 uur geleden
Explosie bij Surinaams geldwisselkantoor in Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - Bij een Surinaams geldwisselkantoor aan de West-Kruiskade in Rotterdam is zondag om 05.00 uur een explosie geweest. Eerder in de week gingen bij drie vestigingen van dit bedrijf Suri-Change in Amsterdam eveneens explosieven af. De politie zegt rekening te houden met een verband, ook gelet op de werkwijze.

6 uur geleden
Man ligt vijf maanden dood in flat in Den Bosch

DEN BOSCH (ANP) - De politie heeft zaterdagmorgen een dode man gevonden in zijn flatwoning in Den Bosch. Hij blijkt ruim vijf maanden geleden te zijn overleden aan een natuurlijke dood, meldt de politie op Facebook. "Niemand verdient het om zo lang onopgemerkt te blijven", aldus de politie die mensen oproept zijn of haar buren soms in de gaten te houden. "Sociale controle is belangrijk. Zeker bij oudere mensen of mensen die zich als kluizenaar gedragen."

12 uur geleden
Gewonde door brand in portiekflat in Hilversum

HILVERSUM (ANP) - In een portiekflat in Hilversum heeft zaterdagavond brand gewoed. De brandweer heeft rond 22.30 uur een man uit de woning aan de Admiraal de Ruyterlaan gehaald waarin de brand woedde. Hij is naar het ziekenhuis vervoerd, laat een woordvoerder van de veiligheidsregio weten. Het slachtoffer was volgens hem wel aanspreekbaar.

13 uur geleden
Man probeert mobieltje uit water te halen en verdrinkt

ROERMOND (ANP) - In een plas bij de Maas in Roermond is zaterdagavond een 41-jarige man verdronken. De man dook een in het water gevallen mobieltje achterna en kwam lange tijd niet meer boven water. Nadat de gealarmeerde brandweer hem uit het water had gehaald, werd hij gereanimeerd, maar dat was tevergeefs, zei een woordvoerder van de brandweer.

16 uur geleden
Carice van Houten weer thuis na aanhouding klimaatdemonstratie

DEN HAAG (ANP) - Carice van Houten is weer thuis nadat ze eerder zaterdag werd aangehouden bij de klimaatdemonstratie op de A12 in Den Haag van Extinction Rebellion. Dat meldt haar agent.

17 uur geleden