
Britten willen tegen 2035 een fossielvrij energienetwerk
LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - Het Verenigd Koninkrijk wil tegen 2035 alleen nog elektriciteit produceren uit hernieuwbare en nucleaire bronnen. Dat staat in plannen van de regering van premier Boris Johnson. Het land worstelt met een energiecrisis waardoor de gas- en elektriciteitsprijzen tot recordhoogten zijn gestegen. De prijsstijging kostte een aantal met name kleinere energieleveranciers de kop.
Minister Kwasi Kwarteng van Economische Zaken kwam met plannen om de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen verder te verminderen. Hij betoogde tijdens een conferentie van de regerende Conservatieve Partij dat kernenergie deel moet uitmaken van de oplossing in de energiemix van het Verenigd Koninkrijk.
De opwekking van elektriciteit uit fossiele brandstoffen in het Verenigd Koninkrijk is al gedaald tot ongekend lage niveaus, nu kolencentrales worden gesloten en de investeringen in wind- en zonne-energie stijgen. Meer dan de helft van de elektriciteit is nu afkomstig van koolstofarme bronnen. Evengoed is het land nog sterk afhankelijk van gas. Kwarteng wil dat dit aandeel daalt. "Wat we zeggen is dat we tegen 2035 geen fossiele brandstoffen meer zullen hebben", zei hij, verwijzend naar de elektriciteitsproductie. "Hopelijk hebben we dan geen gas meer, en ook geen steenkool."
Minder afhankelijkheid
Volgens Johnson zal een groter aandeel van hernieuwbare energiebronnen en kernenergie het land minder afhankelijk maken van import en daarmee ook van prijsschommelingen. Dat pakt volgens de premier ook weer gunstig uit voor de portemonnee van de Britten. Kwarteng heeft beloofd deze maand een strategie uit te stippelen voor de manier waarop het Verenigd Koninkrijk tegen 2050 klimaatneutraal moet zijn. Hij zal naar verwachting ook een langverwacht plan onthullen over hoe de warmtevoorziening van het land koolstofvrij kan worden gemaakt.
Volgens het Verenigd Koninkrijk wordt het zonder kernenergie moeilijk om het 'nulpeil' te bereiken, maar kerncentrales zijn duur en het duurt jaren om ze te bouwen. De regering heeft in december toegezegd tegen 2025 ten minste één grootschalig nucleair project te financieren. De regering probeert echter al maanden tot overeenstemming te komen met het Franse energiebedrijf EDF.
Meer uit Financieel
DÜSSELDORF (ANP) - De Duitse wapenfabrikant Rheinmetall verwacht de komende jaren flink meer waard te worden. De oorlog in Oekraïne zorgt voor een grote vraag naar munitie en pantservoertuigen, waardoor het bedrijf vorig jaar recordresultaten boekte. Volgens topman Armin Papperger zou de beurswaarde van Rheinmetall kunnen stijgen van 10,5 miljard euro naar 17 miljard euro.
9 uur geledenNEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met kleine winsten gesloten. De autobedrijven Tesla en General Motors (GM) stonden bij de winnaars. Beleggers op Wall Street reageerden positief op de aankondiging dat ook GM, bekend van Chevrolet en Hummer, de door Tesla ontwikkelde stekker voor elektrische auto's gaat gebruiken voor zijn voertuigen. Verder werd vooral gewacht op het rentebesluit van de Amerikaanse centralebankenkoepel Federal Reserve volgende week.
1 dag geledenKYIV (ANP/RTR/DPA) - De economie van Oekraïne is in het eerste kwartaal van dit jaar met 10,5 procent gekrompen in vergelijking met een jaar eerder vanwege de Russische invasie van het land. Maar daarmee valt de krimp wel minder sterk uit dan eerder werd gevreesd, aldus de Oekraïense minister van Economische Zaken Joelia Sviridenko.
1 dag geledenAMSTERDAM (ANP/BLOOMBERG) - De Europese gasprijs is vrijdag flink gestegen, mede door het warme weer in grote delen van Europa waardoor er meer vraag is naar stroom voor bijvoorbeeld airconditioners en ventilatoren. Maar ook tekenen van toenemende concurrentie vanuit Azië voor vloeibaar gemaakt aardgas (lng) zorgen voor een stijgende prijs.
1 dag geledenUTRECHT (ANP) - Medewerkers van verffabrikant PPG krijgen een tiende meer loon. Dat hebben het Amerikaanse bedrijf en vakbond FNV afgesproken na weken van stakingen. Daarbij werd bij vestigingen in Amsterdam, Den Bosch, Tiel en Uithoorn het werk neergelegd.
1 dag geledenAMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op de aandelenbeurs in Amsterdam is vrijdag met een kleine min het weekend ingegaan. Beleggers namen geen grote risico's voorafgaand aan de rentevergaderingen van de Federal Reserve en de Europese Centrale Bank (ECB) die volgende week worden gehouden. Verder was op het Damrak chemicaliëndistributeur IMCD een opvallende daler na een winstwaarschuwing van het Britse speciaalchemieconcern Croda International.
1 dag geledenAERDENHOUT (ANP) - Een 53-jarige man uit de gemeente Aerdenhout, die dinsdag is aangehouden door de FIOD, blijft veertien dagen langer vastzitten op verdenking van het doen van onjuiste aangiften dividendbelasting en het zogeheten dividendstrippen. De man werd vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris van de rechtbank in Amsterdam, die het voorarrest heeft verlengd.
1 dag geleden