Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Britten willen tegen 2035 een fossielvrij energienetwerk

Britten willen tegen 2035 een fossielvrij energienetwerk

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - Het Verenigd Koninkrijk wil tegen 2035 alleen nog elektriciteit produceren uit hernieuwbare en nucleaire bronnen. Dat staat in plannen van de regering van premier Boris Johnson. Het land worstelt met een energiecrisis waardoor de gas- en elektriciteitsprijzen tot recordhoogten zijn gestegen. De prijsstijging kostte een aantal met name kleinere energieleveranciers de kop.

Minister Kwasi Kwarteng van Economische Zaken kwam met plannen om de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen verder te verminderen. Hij betoogde tijdens een conferentie van de regerende Conservatieve Partij dat kernenergie deel moet uitmaken van de oplossing in de energiemix van het Verenigd Koninkrijk.

De opwekking van elektriciteit uit fossiele brandstoffen in het Verenigd Koninkrijk is al gedaald tot ongekend lage niveaus, nu kolencentrales worden gesloten en de investeringen in wind- en zonne-energie stijgen. Meer dan de helft van de elektriciteit is nu afkomstig van koolstofarme bronnen. Evengoed is het land nog sterk afhankelijk van gas. Kwarteng wil dat dit aandeel daalt. "Wat we zeggen is dat we tegen 2035 geen fossiele brandstoffen meer zullen hebben", zei hij, verwijzend naar de elektriciteitsproductie. "Hopelijk hebben we dan geen gas meer, en ook geen steenkool."

Minder afhankelijkheid

Volgens Johnson zal een groter aandeel van hernieuwbare energiebronnen en kernenergie het land minder afhankelijk maken van import en daarmee ook van prijsschommelingen. Dat pakt volgens de premier ook weer gunstig uit voor de portemonnee van de Britten. Kwarteng heeft beloofd deze maand een strategie uit te stippelen voor de manier waarop het Verenigd Koninkrijk tegen 2050 klimaatneutraal moet zijn. Hij zal naar verwachting ook een langverwacht plan onthullen over hoe de warmtevoorziening van het land koolstofvrij kan worden gemaakt.

Volgens het Verenigd Koninkrijk wordt het zonder kernenergie moeilijk om het 'nulpeil' te bereiken, maar kerncentrales zijn duur en het duurt jaren om ze te bouwen. De regering heeft in december toegezegd tegen 2025 ten minste één grootschalig nucleair project te financieren. De regering probeert echter al maanden tot overeenstemming te komen met het Franse energiebedrijf EDF.

Meer uit Financieel

Wall Street eindigt licht lager na rentebesluit Federal Reserve

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn woensdag licht lager gesloten, nadat de Federal Reserve de rente met een half procent had verlaagd. Wall Street had na het rentebesluit een korte opleving, maar zakte weg tijdens de toespraak van Jerome Powell. Volgens de Fed-voorzitter moet niet worden verondersteld dat de verlaging met een half procentpunt "het nieuwe tempo" zal zijn.

4 uur geleden
Federal Reserve verlaagt rente in VS voor het eerst sinds 2020

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Federal Reserve heeft de rente in de Verenigde Staten voor het eerst sinds 2020 verlaagd. Met de lagere leenkosten wil de Amerikaanse centrale bank de grootste economie ter wereld ondersteunen, nu de strijd tegen de inflatie lijkt te zijn gestreden. De Fed besloot uiteindelijk om het rentetarief te verlagen met een half procentpunt naar een niveau van tussen de 4,75 en 5,00 procent.

6 uur geleden
Damrak eindigt lager in afwachting van Amerikaans rentebesluit

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse beurs is woensdag lager geëindigd. Beleggers hadden hun ogen vooral gericht op de Verenigde Staten, waar de Federal Reserve later op de dag een nieuw rentebesluit bekendmaakt. Algemeen wordt verwacht dat de Amerikaanse centrale bank het rentetarief voor het eerst sinds 2020 gaat verlagen. Met de lagere leenkosten wil de Fed de economie ondersteunen, nu de inflatie onder controle lijkt.

9 uur geleden
Binnenvaartschepen en cruises vast in Oostenrijk door hoogwater

WENEN (ANP) - Tientallen binnenvaartschepen en riviercruiseschepen zitten vast in Oostenrijk door het hoge water in de Donau. Een deel van die rivier in Oostenrijk is afgesloten voor scheepvaart, meldt het Oostenrijkse ministerie voor Klimaatbescherming en Mobiliteit. Te hoge waterstanden kunnen voor gevaarlijke situaties zorgen in de scheepvaart, bijvoorbeeld doordat er te weinig ruimte onder bruggen blijft.

10 uur geleden
Wisselend beeld op Wall Street in afwachting rentebesluit Fed

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York toonden woensdag een wisselend beeld. Beleggers deden het rustig aan en wachten vooral op het rentebesluit van de Federal Reserve, dat later op de dag bekend wordt gemaakt. Algemeen wordt verwacht dat de Amerikaanse centrale bank het rentetarief voor het eerst sinds 2020 gaat verlagen. Met de lagere leenkosten wil de Fed de economie stimuleren, nu de inflatie onder controle lijkt.

11 uur geleden
Investeerder CVC wil 'superieur' bod op DB Schenker verhogen

BERLIJN (ANP/BLOOMBERG) - Investeringsmaatschappij CVC zegt bereid te zijn om haar bod van 14 miljard euro op de logistieke tak van Deutsche Bahn te verhogen, nadat ze de biedingsstrijd had verloren van het Deense logistieke bedrijf DSV. In een brief aan het bestuur van Deutsche Bahn gaf CVC te kennen open te staan voor een aanpassing van het bod.

12 uur geleden
Premier Barnier: begrotingssituatie Frankrijk zeer ernstig

PARIJS (ANP/BLOOMBERG) - De nieuwe Franse premier Michel Barnier waarschuwde woensdag voor de slechte staat van de overheidsfinanciën in Frankrijk. "De begrotingssituatie in het land is zeer ernstig. Ik heb alle informatie opgevraagd om te beoordelen hoe wij er precies voorstaan", zei hij. Eerder deze maand werd Barnier aangesteld als premier.

13 uur geleden