
Britten willen tegen 2035 een fossielvrij energienetwerk
LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - Het Verenigd Koninkrijk wil tegen 2035 alleen nog elektriciteit produceren uit hernieuwbare en nucleaire bronnen. Dat staat in plannen van de regering van premier Boris Johnson. Het land worstelt met een energiecrisis waardoor de gas- en elektriciteitsprijzen tot recordhoogten zijn gestegen. De prijsstijging kostte een aantal met name kleinere energieleveranciers de kop.
Minister Kwasi Kwarteng van Economische Zaken kwam met plannen om de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen verder te verminderen. Hij betoogde tijdens een conferentie van de regerende Conservatieve Partij dat kernenergie deel moet uitmaken van de oplossing in de energiemix van het Verenigd Koninkrijk.
De opwekking van elektriciteit uit fossiele brandstoffen in het Verenigd Koninkrijk is al gedaald tot ongekend lage niveaus, nu kolencentrales worden gesloten en de investeringen in wind- en zonne-energie stijgen. Meer dan de helft van de elektriciteit is nu afkomstig van koolstofarme bronnen. Evengoed is het land nog sterk afhankelijk van gas. Kwarteng wil dat dit aandeel daalt. "Wat we zeggen is dat we tegen 2035 geen fossiele brandstoffen meer zullen hebben", zei hij, verwijzend naar de elektriciteitsproductie. "Hopelijk hebben we dan geen gas meer, en ook geen steenkool."
Minder afhankelijkheid
Volgens Johnson zal een groter aandeel van hernieuwbare energiebronnen en kernenergie het land minder afhankelijk maken van import en daarmee ook van prijsschommelingen. Dat pakt volgens de premier ook weer gunstig uit voor de portemonnee van de Britten. Kwarteng heeft beloofd deze maand een strategie uit te stippelen voor de manier waarop het Verenigd Koninkrijk tegen 2050 klimaatneutraal moet zijn. Hij zal naar verwachting ook een langverwacht plan onthullen over hoe de warmtevoorziening van het land koolstofvrij kan worden gemaakt.
Volgens het Verenigd Koninkrijk wordt het zonder kernenergie moeilijk om het 'nulpeil' te bereiken, maar kerncentrales zijn duur en het duurt jaren om ze te bouwen. De regering heeft in december toegezegd tegen 2025 ten minste één grootschalig nucleair project te financieren. De regering probeert echter al maanden tot overeenstemming te komen met het Franse energiebedrijf EDF.
Meer uit Financieel
STRAATSBURG (ANP/RTR) - Door zich los te koppelen van Russische fossiele brandstoffen, laat de Europese Unie zich niet meer gijzelen door Moskou. Dat zei Eurocommissaris Dan Jørgensen (Energie) dinsdag bij de presentatie van de routekaart waarin staat hoe de Europese Commissie import van Russisch gas, olie en kernenergie volledig wil afbouwen.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Het zorgtechnologieconcern Philips was dinsdag de grootste daler bij de hoofdfondsen in Amsterdam. Het bedrijf is somberder geworden over de winstgevendheid dit jaar door de Amerikaanse importheffingen. Die gaan Philips dit jaar tussen de 250 miljoen en 300 miljoen euro extra kosten. Topman Roy Jakobs verklaarde "aanzienlijke" maatregelen te nemen om de pijn van de heffingen en tegenheffingen te verzachten, waaronder aanpassingen in de toeleveringsketen en kostenbesparingen. Het aandeel eindigde 2,8 procent lager.
1 uur geledenBRUSSEL (ANP) - De Europese Unie zal meer vloeibaar gemaakt aardgas (lng) uit de Verenigde Staten en Qatar importeren als Russisch gas wordt verboden. Dit verwachten energie-experts nadat de EU dinsdag een routekaart hierover heeft gepresenteerd. De EU moet na het einde van dit jaar geen nieuwe Russische gasdeals meer maken en eind 2027 moet alle import van Russisch gas zijn stopgezet. De maatregelen leiden volgens de kenners niet tot gastekorten, maar energie-analist Jilles van den Beukel van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS) verwacht wel een kleine prijsstijging voor Europese consumenten en bedrijven.
2 uur geledenBRUSSEL (ANP) - De Europese Rekenkamer (ERK) is opnieuw erg kritisch over een fonds van honderden miljarden euro's dat de Europese Unie optuigde voor economisch herstel na de coronapandemie. Het is maar zeer de vraag of lidstaten beloofde prestaties leverden in ruil voor het geld, schrijft de waakhond voor Europese financiën.
2 uur geledenBRUSSEL (ANP) - Het plan van de Europese Unie om te stoppen met Russische fossiele brandstoffen is risicovol, vindt Greenpeace dinsdag. De klimaatorganisatie maakt zich zorgen dat de "ene gevaarlijke afhankelijkheid vervangen wordt door de andere". Bijvoorbeeld als de EU hiermee afhankelijker wordt van energie uit de VS, en daarmee president Donald Trump.
3 uur geledenUTRECHT (ANP) - VodafoneZiggo schrapt komende tijd zo'n vierhonderd banen in Nederland in alle lagen van de organisatie. Dit bevestigt een woordvoerster na berichtgeving door NU.nl. Ongeveer de helft van de mensen wordt ontslagen, de andere helft van de werkplekken verdwijnt via natuurlijk verloop.
3 uur geledenNEW YORK (ANP) - Ford behoorde dinsdag tot de verliezers op de aandelenbeurzen in New York. De autofabrikant verwacht dit jaar een klap van ongeveer 1,5 miljard dollar (zo'n 1,3 miljard euro) door de importheffingen van president Donald Trump. Ford heeft daarnaast zijn financiële verwachtingen voor het hele jaar opgeschort. De klap komt ondanks de verlichting die Trump vorige week bood aan autofabrikanten. Zo heeft Trump de import die onder de autoheffingen valt, vrijgesteld van andere heffingen. Het aandeel Ford zakte 1,2 procent.
3 uur geleden