
Britten willen meer kernenergie om onafhankelijker te worden
LONDEN (ANP) - Het Verenigd Koninkrijk wil de komende acht jaar tot wel acht nieuwe kernreactoren laten bouwen om onafhankelijker te worden van andere landen voor zijn energievoorziening. Daarnaast wil de Britse regering nieuwe vergunningen verstrekken om meer gas en olie te winnen in de Noordzee. Tegelijkertijd moet er meer ruimte komen voor windmolens om meer schone energie te produceren, staat in een nieuw strategisch plan voor de energievoorziening van het land.
Het doel is om in 2050 minstens 25 procent van alle elektriciteit die Britten nodig hebben op te wekken met kernenergie. Voor 2030 wil het Verenigd Koninkrijk 50 gigawatt elektriciteit opwekken met windmolens, wat genoeg zou moeten zijn om alle huishoudens in het land van elektriciteit te voorzien. Dit najaar begint het Verenigd Koninkrijk met het gunnen van nieuwe projecten om naar olie en gas te boren in de Noordzee.
De regering van premier Boris Johnson hoopt dat de energierekening voor Britten door de plannen lager zal uitvallen door prijzen minder afhankelijk te maken van internationale markten. De regering wijst daarbij op de crisis met hoge gas- en elektriciteitsprijzen. In de tweede helft van 2021 gingen al veel Britse energiemaatschappijen failliet door de oplopende gasprijzen als gevolg van schaarste. De oorlog tussen Oekraïne en Rusland zorgde voor nieuwe recordhoogtes van de gasprijs.
Oorlog
Door de oorlog tussen Rusland en Oekraïne herbezinnen veel landen zich op de import van energie uit landen die ze politiek niet steunen. Zo is de roep om een boycot van Russisch gas steeds luider, maar wil de Europese Unie daar nog niet aan omdat veel landen het meeste gas uit Rusland halen.
Er is ook al kritiek op de nieuwe energiestrategie. Zo zou er veel te weinig aandacht zijn voor betere isolatie van woningen en andere energiebesparende maatregelen, die voor Britten ook financieel voordelig uitpakken. Volgens de Britse directeur van energieconcern E.ON "dwingt dat duizenden klanten te leven in koude en tochtige huizen, terwijl ze energie verspillen en meer betalen dan nodig is voor hun verwarming".
Meer uit Financieel
GENÈVE (ANP) - De handelsbesprekingen tussen China en de Verenigde Staten in Genève zijn hun tweede dag ingegaan, melden Zwitserse media. Persbureau Reuters schrijft ook dat onderhandelaars zondagochtend weer bijeen zijn gekomen.
1 uur geledenDHARAN (ANP/BLOOMBERG) - Saudi Aramco heeft in de eerste drie maanden van het jaar een lagere winst geboekt dan een jaar eerder. Het energieconcern verkocht meer olie en gas, maar lagere prijzen voor die brandstoffen zaten 's werelds grootste verkoper van olie dwars. Het Saudische staatsbedrijf keert ook minder winst uit, wat een tegenvaller is voor de overheidsfinanciën. Kroonprins Mohammed bin Salman wil juist fors investeren in de modernisering van de economie van Saudi-Arabië.
2 uur geledenGENÈVE (ANP/RTR/AFP) - Het handelsoverleg tussen China en de Verenigde Staten in Genève is afgebroken, melden bronnen aan de persbureaus Reuters en AFP. De besprekingen gaan naar verwachting zondag verder.
14 uur geledenUTRECHT (ANP) - Het Ledenparlement van FNV heeft zaterdag het interim-bestuur van de vakbond weggestuurd. Voorzitter Henk de Jong en medebestuurders Carolien Bijen en Miranda Diependaal waren sinds maart aan het werk, maar hun termijn stopt zondag.
15 uur geledenGENÈVE (ANP/RTR) - Het handelsoverleg tussen China en de Verenigde Staten in het Zwitserse Genève is hervat na een lunchpauze. Dat melden ooggetuigen aan persbureau Reuters. Volgens Reuters zijn de Chinese en Amerikaanse delegaties teruggekeerd naar de onderhandelingen in een residentie in een buitenwijk van Genève.
20 uur geledenGENÈVE (ANP/RTR) - De Chinese delegatie is vertrokken van het handelsoverleg met de Verenigde Staten in het Zwitserse Genève. Dat melden ooggetuigen aan persbureau Reuters. Eerder op de dag waren die onderhandelingen juist formeel begonnen. Het is niet bekend wat de reden is dat de Chinezen zijn vertrokken, aldus Reuters.
22 uur geledenMÜNCHEN (ANP/DPA) - De nieuwe Duitse minister van Economische Zaken wil dat er snel nieuwe gasgestookte energiecentrales gebouwd worden om zo de energiezekerheid van Duitsland te versterken. Volgens Katherina Reiche zijn die centrales nodig als er onvoldoende energie kan worden opgewekt door middel van wind en zon.
1 dag geleden