Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Britten willen meer kernenergie om onafhankelijker te worden

Britten willen meer kernenergie om onafhankelijker te worden

LONDEN (ANP) - Het Verenigd Koninkrijk wil de komende acht jaar tot wel acht nieuwe kernreactoren laten bouwen om onafhankelijker te worden van andere landen voor zijn energievoorziening. Daarnaast wil de Britse regering nieuwe vergunningen verstrekken om meer gas en olie te winnen in de Noordzee. Tegelijkertijd moet er meer ruimte komen voor windmolens om meer schone energie te produceren, staat in een nieuw strategisch plan voor de energievoorziening van het land.

Het doel is om in 2050 minstens 25 procent van alle elektriciteit die Britten nodig hebben op te wekken met kernenergie. Voor 2030 wil het Verenigd Koninkrijk 50 gigawatt elektriciteit opwekken met windmolens, wat genoeg zou moeten zijn om alle huishoudens in het land van elektriciteit te voorzien. Dit najaar begint het Verenigd Koninkrijk met het gunnen van nieuwe projecten om naar olie en gas te boren in de Noordzee.

De regering van premier Boris Johnson hoopt dat de energierekening voor Britten door de plannen lager zal uitvallen door prijzen minder afhankelijk te maken van internationale markten. De regering wijst daarbij op de crisis met hoge gas- en elektriciteitsprijzen. In de tweede helft van 2021 gingen al veel Britse energiemaatschappijen failliet door de oplopende gasprijzen als gevolg van schaarste. De oorlog tussen Oekraïne en Rusland zorgde voor nieuwe recordhoogtes van de gasprijs.

Oorlog

Door de oorlog tussen Rusland en Oekraïne herbezinnen veel landen zich op de import van energie uit landen die ze politiek niet steunen. Zo is de roep om een boycot van Russisch gas steeds luider, maar wil de Europese Unie daar nog niet aan omdat veel landen het meeste gas uit Rusland halen.

Er is ook al kritiek op de nieuwe energiestrategie. Zo zou er veel te weinig aandacht zijn voor betere isolatie van woningen en andere energiebesparende maatregelen, die voor Britten ook financieel voordelig uitpakken. Volgens de Britse directeur van energieconcern E.ON "dwingt dat duizenden klanten te leven in koude en tochtige huizen, terwijl ze energie verspillen en meer betalen dan nodig is voor hun verwarming".

Meer uit Financieel

Maker fitnessapparatuur Peloton maakt koerssprong op Wall Street

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Maker van slimme fitnessapparatuur Peloton heeft vrijdag een koerssprong van bijna 14 procent gemaakt op Wall Street op een verder vrij rustige beursdag. De Amerikaanse onderneming kondigde aan bijna 800 banen te schrappen, veel van zijn speciale winkelshowrooms te sluiten en zijn prijzen te verhogen.

3 uur geleden
Sancties zetten omvang Russische economie jaren terug in de tijd

MOSKOU (ANP/BLOOMBERG) - Door de internationale boycot van Rusland vanwege de oorlog in Oekraïne is de omvang van de Russische economie teruggezet naar het niveau van 2018. Dat volgt volgens economen van persbureau Bloomberg uit nieuwe cijfers van het federale statistiekbureau in Moskou.

4 uur geleden
Spanje vraagt Duitsland om hulp voor gaspijp naar Centraal-Europa

MADRID (ANP/DPA) - De Spaanse regering heeft Duitsland om hulp gevraagd voor het voltooien van een lang geplande gaspijpleiding tussen Portugal en Centraal-Europa. Volgens verantwoordelijk minister Teresa Ribera zou Duitsland zich moeten mengen in de onderhandelingen over de pijpleiding, die nu nog stopt bij Hostalric in Catalonië, oftewel meer dan 100 kilometer van de grens. Aan Franse kant moet er ook nog zo'n 120 kilometer pijpleiding worden aangelegd.

4 uur geleden
Veel verzet tegen Hongaars plan voor houtkap om kachel te stoken

BOEDAPEST (ANP/AFP/BLOOMBERG) - In Hongarije is veel verzet tegen een decreet van de overheid om het kappen van bos in onder meer natuurparken toe te staan voor het verkrijgen van brandhout. Met die maatregel wil de regering van premier Viktor Orbán de bevolking een alternatief bieden om in de winter alsnog de kachel te kunnen stoken, nu de levering van gas uit Rusland hoogst onzeker is.

5 uur geleden
NN verwacht verzekeringspremies te moeten verhogen

DEN HAAG (ANP) - Verzekeraar NN verwacht de premies voor verzekeringen opnieuw te moeten verhogen vanwege de sterke prijsstijgingen. De premies voor particuliere inboedel- en schadeverzekeringen stegen dit jaar al gemiddeld met 5 procent, zegt topman David Knibbe in een interview met financieel persbureau Bloomberg.

7 uur geleden
Europese beleggers trekken zich op aan afkoelende inflatie in VS

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen zijn overwegend met winsten het weekend in gegaan. De aandelenmarkten leken zich op te trekken aan de afkoelende inflatie in de Verenigde Staten. Beleggers deden het verder rustig aan, nu het kwartaalcijferseizoen bijna ten einde loopt.

8 uur geleden
Vakbonden bereiden acties bij NS voor, mogelijk stakingen

UTRECHT (ANP) - Vakbonden bereiden acties en mogelijk stakingen voor bij de Nederlandse Spoorwegen. Vrijdagmiddag liep een ultimatum af dat ze aan het spoorbedrijf hadden gesteld en de NS kwam niet tegemoet aan hun eisen voor een nieuwe cao. Het openbaarvervoersbedrijf zelf zei eerder teleurgesteld te zijn in de opstelling van FNV, CNV en VVMC en dreigde met een rechtszaak om stakingen te voorkomen.

9 uur geleden