
Britten willen meer kernenergie om onafhankelijker te worden
LONDEN (ANP) - Het Verenigd Koninkrijk wil de komende acht jaar tot wel acht nieuwe kernreactoren laten bouwen om onafhankelijker te worden van andere landen voor zijn energievoorziening. Daarnaast wil de Britse regering nieuwe vergunningen verstrekken om meer gas en olie te winnen in de Noordzee. Tegelijkertijd moet er meer ruimte komen voor windmolens om meer schone energie te produceren, staat in een nieuw strategisch plan voor de energievoorziening van het land.
Het doel is om in 2050 minstens 25 procent van alle elektriciteit die Britten nodig hebben op te wekken met kernenergie. Voor 2030 wil het Verenigd Koninkrijk 50 gigawatt elektriciteit opwekken met windmolens, wat genoeg zou moeten zijn om alle huishoudens in het land van elektriciteit te voorzien. Dit najaar begint het Verenigd Koninkrijk met het gunnen van nieuwe projecten om naar olie en gas te boren in de Noordzee.
De regering van premier Boris Johnson hoopt dat de energierekening voor Britten door de plannen lager zal uitvallen door prijzen minder afhankelijk te maken van internationale markten. De regering wijst daarbij op de crisis met hoge gas- en elektriciteitsprijzen. In de tweede helft van 2021 gingen al veel Britse energiemaatschappijen failliet door de oplopende gasprijzen als gevolg van schaarste. De oorlog tussen Oekraïne en Rusland zorgde voor nieuwe recordhoogtes van de gasprijs.
Oorlog
Door de oorlog tussen Rusland en Oekraïne herbezinnen veel landen zich op de import van energie uit landen die ze politiek niet steunen. Zo is de roep om een boycot van Russisch gas steeds luider, maar wil de Europese Unie daar nog niet aan omdat veel landen het meeste gas uit Rusland halen.
Er is ook al kritiek op de nieuwe energiestrategie. Zo zou er veel te weinig aandacht zijn voor betere isolatie van woningen en andere energiebesparende maatregelen, die voor Britten ook financieel voordelig uitpakken. Volgens de Britse directeur van energieconcern E.ON "dwingt dat duizenden klanten te leven in koude en tochtige huizen, terwijl ze energie verspillen en meer betalen dan nodig is voor hun verwarming".
Meer uit Financieel
EDE (ANP) - Nederlanders kopen minder spullen via het internet nu de prijzen overal flink zijn gestegen en het leven een stuk duurder is geworden. Webwinkels voelen dat in hun cijfers, komt naar voren uit nieuw onderzoek van marktvorser GfK in opdracht van onder meer brancheorganisatie Thuiswinkel.org.
1 uur geledenEDE (ANP) - Nederlanders kopen minder spullen via het internet nu de prijzen overal flink zijn gestegen en het leven een stuk duurder is geworden. Webwinkels voelen dat in hun cijfers, komt naar voren uit nieuw onderzoek van marktvorser GfK in opdracht van onder meer brancheorganisatie Thuiswinkel.org.
1 uur geledenNEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn woensdag verdeeld gesloten bij aanhoudende onzekerheid over de rente. De koersverliezen van eerder op de dag werden wel voor een groot deel weggewerkt. De grote oliebedrijven op Wall Street stonden bij de winnaars, geholpen door de gestegen olieprijzen.
8 uur geledenWASHINGTON (ANP/RTR) - De Zuid-Koreaanse autofabrikanten Kia en Hyundai roepen in de Verenigde Staten in totaal 3,37 miljoen auto's terug naar de garage vanwege gevaar voor brand in de motor. Eigenaren worden gevraagd hun auto's buiten te parkeren uit de buurt van gebouwen en andere auto's totdat het probleem is opgelost.
9 uur geledenWOLFSBURG (ANP/DPA/BLOOMBERG) - De Duitse autofabrikant Volkswagen kampt woensdag met een grote IT-storing waardoor meerdere fabrieken van het bedrijf in Duitsland plat zijn komen te liggen. Volkswagen doet onderzoek naar de storing bij het IT-netwerk en zegt dat nog onduidelijk is wanneer de productie weer hervat kan worden.
10 uur geledenFRANKFURT (ANP/DPA) - Het Nederlandse directielid Frank Elderson bij de Europese Centrale Bank (ECB) denkt dat de rente nog verder verhoogd kan worden in de strijd tegen de inflatie. Dat zei Elderson in een interview met het financiële persbureau Market News International. De ECB verhoogde eerder deze maand de rente in de eurozone voor de tiende keer op rij naar het hoogste niveau ooit en de beleidsmakers van de centrale bank in Frankfurt hebben gehint dat er een einde is gekomen aan die verhogingen.
10 uur geledenLISSABON (ANP/BLOOMBERG) - Air France-KLM en IAG, het moederconcern van onder meer British Airways en Iberia, hebben interesse in een overname van de Portugese nationale luchtvaartmaatschappij TAP. De Portugese regering wil TAP privatiseren en de topmannen van Air France-KLM en IAG hebben gezegd mogelijk biedingen te willen doen voor TAP.
11 uur geleden