Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Britten willen meer kernenergie om onafhankelijker te worden

Britten willen meer kernenergie om onafhankelijker te worden

LONDEN (ANP) - Het Verenigd Koninkrijk wil de komende acht jaar tot wel acht nieuwe kernreactoren laten bouwen om onafhankelijker te worden van andere landen voor zijn energievoorziening. Daarnaast wil de Britse regering nieuwe vergunningen verstrekken om meer gas en olie te winnen in de Noordzee. Tegelijkertijd moet er meer ruimte komen voor windmolens om meer schone energie te produceren, staat in een nieuw strategisch plan voor de energievoorziening van het land.

Het doel is om in 2050 minstens 25 procent van alle elektriciteit die Britten nodig hebben op te wekken met kernenergie. Voor 2030 wil het Verenigd Koninkrijk 50 gigawatt elektriciteit opwekken met windmolens, wat genoeg zou moeten zijn om alle huishoudens in het land van elektriciteit te voorzien. Dit najaar begint het Verenigd Koninkrijk met het gunnen van nieuwe projecten om naar olie en gas te boren in de Noordzee.

De regering van premier Boris Johnson hoopt dat de energierekening voor Britten door de plannen lager zal uitvallen door prijzen minder afhankelijk te maken van internationale markten. De regering wijst daarbij op de crisis met hoge gas- en elektriciteitsprijzen. In de tweede helft van 2021 gingen al veel Britse energiemaatschappijen failliet door de oplopende gasprijzen als gevolg van schaarste. De oorlog tussen Oekraïne en Rusland zorgde voor nieuwe recordhoogtes van de gasprijs.

Oorlog

Door de oorlog tussen Rusland en Oekraïne herbezinnen veel landen zich op de import van energie uit landen die ze politiek niet steunen. Zo is de roep om een boycot van Russisch gas steeds luider, maar wil de Europese Unie daar nog niet aan omdat veel landen het meeste gas uit Rusland halen.

Er is ook al kritiek op de nieuwe energiestrategie. Zo zou er veel te weinig aandacht zijn voor betere isolatie van woningen en andere energiebesparende maatregelen, die voor Britten ook financieel voordelig uitpakken. Volgens de Britse directeur van energieconcern E.ON "dwingt dat duizenden klanten te leven in koude en tochtige huizen, terwijl ze energie verspillen en meer betalen dan nodig is voor hun verwarming".

Meer uit Financieel

Bevoorrading supermarkten AH weer op peil, ondanks staking

ZAANDAM (ANP) - De bevoorrading van supermarkten van Albert Heijn in de regio Rotterdam en Den Haag is weer zo goed als op peil. Dat laat een woordvoerster van de supermarktketen weten. In de distributiecentra van de supermarktketen wordt sinds eind vorige maand gestaakt door uitzendkrachten.

13 minuten geleden
Polen wil onderzoek naar AI-chatbot Grok van Musk

WARSCHAU (ANP/RTR) - De Poolse regering wil dat de Europese Unie een onderzoek opent naar xAI van techondernemer Elon Musk. De chatbot Grok van het bedrijf in kunstmatige intelligentie baarde de afgelopen tijd opzien met uitspraken die tot klachten over antisemitisme leidden. Daarnaast beledigde het AI-programma Poolse politici.

16 minuten geleden
Lidl moet Intermarché miljoenen betalen om misleidende reclame

PARIJS (ANP/AFP) - Supermarktketen Lidl moet de Franse concurrent Intermarché 43 miljoen euro betalen. Volgens een hof van beroep in Frankrijk heeft het Duitse bedrijf consumenten misleid met tv-reclames. Dat komt neer op oneerlijke concurrentie, aldus de rechter.

1 uur geleden
Europese Commissie wil deal met VS over handel binnen paar dagen

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie wil graag binnen enkele dagen een deal met de Verenigde Staten over handelstarieven, hoewel de VS de pauze voor verhoogde importtarieven hebben verlengd naar 1 augustus. Dat laat een woordvoerder van de Europese Commissie woensdag weten.

1 uur geleden
Treinreizigers weten binnenkort of ze last van stakingen krijgen

UTRECHT (ANP) - Voor treinreizigers en de NS breken spannende dagen aan. De komende dagen weten vakbonden VVMC, FNV en CNV of hun leden instemmen met het eindbod van de spoorwegmaatschappij voor een nieuwe cao. Als ze de voorstellen van de NS afwijzen, is de kans groot dat personeel met stakingen het treinverkeer opnieuw platlegt.

1 uur geleden
BP verkoopt Nederlandse tankstations aan branchegenoot Catom

ROTTERDAM (ANP) - Het Britse olieconcern BP verkoopt al zijn tankstations in Nederland aan branchegenoot Catom. Het gaat om ongeveer 300 tankstations en vijftien laadstations voor elektrische auto's, maakte BP bekend. Catom is het bedrijf achter het brandstofmerk OK.

2 uur geleden
VW verkoopt fors minder auto's in VS door Amerikaanse heffingen

WOLFSBURG (ANP/BLOOMBERG) - Volkswagen heeft het afgelopen kwartaal in Noord-Amerika aanzienlijk minder auto's verkocht dan een jaar eerder. Het Duitse autoconcern had daarmee duidelijk last van importheffingen die de Verenigde Staten hebben ingesteld op auto's.

2 uur geleden