Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Britten wacht 'grootste vaccinatiecampagne in de geschiedenis'

Britten wacht 'grootste vaccinatiecampagne in de geschiedenis'

LONDEN (ANP) - Het Verenigd Koninkrijk maakt zich na de goedkeuring van het coronavaccin op voor de "grootste vaccinatiecampagne in de geschiedenis" van het land. Dat zei topman Simon Stevens van de Engelse tak van gezondheidsdienst NHS. Hij benadrukte volgens de BBC dat zijn organisatie een goede reputatie heeft op het gebied van grote vaccinatiecampagnes.

Stevens sprak over een belangrijke stap in de strijd tegen het virus en zei dat de komende maanden in het hele land mensen moeten worden ingeënt. In het Verenigd Koninkrijk gaan regionale overheden in onder meer Wales en Schotland zelf over hun gezondheidsbeleid. Hoeveel vaccins worden toegewezen aan de regio's, is volgens Britse media afhankelijk van het aantal inwoners.

Minister van Volksgezondheid Matt Hancock zei volgens de BBC dat er meerdere manieren zijn om mensen in te enten. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren bij speciaal opgezette vaccinatiecentra en in ziekenhuizen. De minister ziet ook een rol voor huisartsen en apothekers. Het is voor hen wel lastig dat het vaccin van Pfizer en BioNTech op een temperatuur van min 70 graden moet worden opgeslagen.

Hancock zegt dat andere door het Verenigd Koninkrijk bestelde vaccins, zoals die van AstraZeneca, geschikter zijn om door huisartsen te laten toedienen. Die hoeven niet op zulke lage temperaturen te worden opgeslagen.

Meer uit Buitenland

Franse regering van premier Attal wordt demissionair

PARIJS (ANP/AFP) - De Franse president Emmanuel Macron aanvaardt dinsdag volgens plaatselijke media het ontslag van zijn premier Gabriel Attal. Die blijft wel aan en wijdt zich als demissionaire premier aan de lopende zaken. De Franse politiek verkeert in een impasse sinds de parlementsverkiezingen eind juni en begin deze maand.

8 uur geleden
Bonus Moskou voor soldaten die F-16-jets Oekraïne neerhalen

MOSKOU (ANP) - Russisch militair personeel dat in de strijd tegen Oekraïne als eerste een Amerikaanse F-15- of F-16-gevechtsvliegtuig neerschiet, krijgt 15 miljoen roebel bonus. Dat meldt het Russische staatspersbureau RIA Novosti, dat zich baseert op het Russische ministerie van Defensie. Het gaat omgerekend om een afschotpremie van ruim 150.000 euro.

8 uur geleden
Herkozen voorzitter Europarlement waarschuwt voor polarisatie

STRAATSBURG (ANP) - De voorzitter van het Europees Parlement, Roberta Metsola, heeft in haar eerste toespraak na haar herbenoeming gewaarschuwd voor polarisatie in de samenleving. Die heeft geleid tot "meer confronterende politiek, zelfs tot politiek geweld". Daar moet een einde aan komen, maar daarvoor zijn geen gemakkelijke politieke oplossingen, erkende Metsola in het Europees Parlement.

8 uur geleden
Orbán: Trump gaat meteen na verkiezing vrede sluiten in Oekraïne

BRUSSEL/BOEDAPEST (ANP) - Als Donald Trump de Amerikaanse presidentsverkiezingen wint, gaat hij onmiddellijk proberen een einde te maken aan de oorlog tussen Rusland en Oekraïne, zegt de Hongaarse premier Viktor Orbán. Trump zou hem hebben verteld dat hij gedetailleerde vredesbemiddelingsplannen heeft.

8 uur geleden
Maltese conservatief Metsola herkozen als voorzitter Europarlement

STRAATSBURG (ANP) - De conservatieve Maltese Roberta Metsola blijft aan als voorzitter van het Europees Parlement. Het dinsdag nieuw aangetreden parlement heeft haar herkozen voor nog eens minstens tweeënhalf jaar.

9 uur geleden
Kremlin wil weten wat Zelensky met vredesbijeenkomst bedoelt

MOSKOU (ANP/AFP) - Het Kremlin heeft laten weten dat het eerst wil begrijpen wat de Oekraïense president Volodymyr Zelensky bedoelt met zijn vredesconferentie. De reactie wordt gezien als een voorzichtige. Eerder deed Moskou Zelensky's vredesconferentie als onzin af.

10 uur geleden
Psychiatrische zorg voor verdachte van aanval op Franse militair

PARIJS (ANP/AFP) - De man die verdacht wordt van een mesaanval op een Franse militair, krijgt nu psychiatrische zorg, zegt een politiebron tegen persbureau AFP. Het incident komt op een moment waarop de beveiliging in Parijs is opgeschroefd, mede vanwege de Olympische Spelen die eind juli beginnen.

10 uur geleden