
Britten verwachten dit jaar vrijhandelsakkoord met India
LONDEN (ANP) - Het Verenigd Koninkrijk verwacht nog dit jaar een vrijhandelsakkoord te sluiten met India, zegt minister voor Internationale Handel Kemi Badenoch. Ze bezocht het land eind vorig jaar voor gesprekken over het wegnemen van handelsbarrières tussen de twee landen en is optimistisch over de kans van slagen.
De Britten hopen onder andere tot afspraken te komen over het verlagen van heffingen aan de grens. Ook zouden bedrijven uit het Verenigd Koninkrijk meer mogelijkheden moeten krijgen om diensten te verlenen in het Aziatische land, dat tot 1947 een Britse kolonie was. "Ik verwacht dat het dit jaar zal lukken. Maar ik ga geen deadline hanteren, want we hebben eerder kunstmatige deadlines gesteld en dat heeft onderhandelingen eerder belemmerd dan geholpen", zei Badenoch in een interview met persbureau Bloomberg.
Het Verenigd Koninkrijk stapte drie jaar geleden uit de Europese Unie. Ook dat landenblok voert al lang gesprekken over een handelsovereenkomst met India, dat de eigen economie op veel vlakken nog afschermt voor buitenlandse partijen. In juni zei de Europese Commissie voor het einde van 2023 een deal te willen met India.
In de aanloop naar de brexit schermden voorstanders van een vertrek uit de EU met de betere mogelijkheden om een handelsovereenkomst te sluiten met de Verenigde Staten. Maar Badenoch tempert die verwachtingen, nu het Verenigd Koninkrijk en de VS drie jaar na dato nog geen deal hebben. "Zij zijn nu meer naar binnen gekeerd als het gaat om wat ze met hun economie willen doen", zegt Badenoch over de Amerikanen. "Als ze geen vrijhandelsovereenkomsten willen sluiten met wie dan ook, kunnen wij ze niet dwingen."
De regering van de Amerikaanse president Joe Biden kreeg vanuit Europese hoek veel kritiek op de zogeheten Inflation Reduction Act. Dat is een steunpakket van honderden miljarden dollars voor de vergroening van de Amerikaanse economie. Maar omdat er veel fiscale en financiële voordelen in zitten voor bedrijven die in de Verenigde Staten produceren, zorgt dit volgens critici voor oneerlijke concurrentie tussen landen bij het binnenhalen en behouden van bedrijven.
Meer uit Financieel
HONGKONG (ANP/RTR) - De Verenigde Staten gaan de invoerheffingen op kleinere pakketjes uit China verlagen, meldt het Witte Huis. Dit is opnieuw een stap die de handelsspanningen tussen de twee economische grootmachten moet verminderen.
1 uur geledenROME (ANP/DPA) - Musea en andere culturele bezienswaardigheden in Italië, zoals het Colosseum in Rome en de archeologische sites in Pompeï, zijn vorig jaar door ruim 60 miljoen mensen bezocht. Daarmee overtrof het aantal bezoekers voor het eerst het inwoneraantal van Italië van ongeveer 59 miljoen.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Alfen ging dinsdag hard onderuit op de Amsterdamse beurs. De producent van laadpalen en andere systemen voor het elektriciteitsnet verlaagde zijn omzetverwachting voor dit jaar. Dat komt volgens het bedrijf door zwakkere marktomstandigheden, vooral bij oplaadsystemen voor elektrische auto's. Alfen rekent daardoor ook op een grotere krimp van de winstmarge dan aanvankelijk gedacht en wil extra maatregelen nemen om de kosten te drukken. Het aandeel kelderde bijna een kwart in waarde.
1 uur geledenBEIJING (ANP) - China heeft het verbod op de levering van Boeing-vliegtuigen aan Chinese luchtvaartmaatschappijen opgeheven. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. De stap volgt op de doorbraak in het handelsoverleg tussen Washington en Beijing. Beide landen besloten daardoor hun importheffingen tijdelijk te verlagen.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het dagelijks leven is in april gemiddeld 4,1 procent duurder geworden dan in dezelfde maand een jaar geleden. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van definitieve cijfers, die gelijk zijn aan de eerder gemelde snelle raming. De inflatie liep daarmee op ten opzichte van de 3,7 procent in maart.
4 uur geledenLEUSDEN (ANP) - Nederlandse vakantiegangers gaan deze zomer weer massaal met het vliegtuig op vakantie, zelfs vaker dan vorig jaar. Volgens onderzoek dat reisbrancheorganisatie ANVR heeft laten uitvoeren kiest 55 procent van de Nederlanders ervoor om te reizen met het vliegtuig dit jaar. Vorig jaar was dit 51 procent. "De positieve trend voor zowel eigen vervoer als reizen met de trein zet niet door", concludeert de ANVR.
5 uur geledenNEW YORK (ANP) - De aandelenkoersen op Wall Street gingen maandag hard omhoog, nadat de VS en China tijdelijk lagere importheffingen hadden afgesproken. Hierdoor namen de zorgen over een recessie onder beleggers af en stortten zij zich massaal op technologieaandelen.
12 uur geleden