
Britten verwachten dit jaar vrijhandelsakkoord met India
LONDEN (ANP) - Het Verenigd Koninkrijk verwacht nog dit jaar een vrijhandelsakkoord te sluiten met India, zegt minister voor Internationale Handel Kemi Badenoch. Ze bezocht het land eind vorig jaar voor gesprekken over het wegnemen van handelsbarrières tussen de twee landen en is optimistisch over de kans van slagen.
De Britten hopen onder andere tot afspraken te komen over het verlagen van heffingen aan de grens. Ook zouden bedrijven uit het Verenigd Koninkrijk meer mogelijkheden moeten krijgen om diensten te verlenen in het Aziatische land, dat tot 1947 een Britse kolonie was. "Ik verwacht dat het dit jaar zal lukken. Maar ik ga geen deadline hanteren, want we hebben eerder kunstmatige deadlines gesteld en dat heeft onderhandelingen eerder belemmerd dan geholpen", zei Badenoch in een interview met persbureau Bloomberg.
Het Verenigd Koninkrijk stapte drie jaar geleden uit de Europese Unie. Ook dat landenblok voert al lang gesprekken over een handelsovereenkomst met India, dat de eigen economie op veel vlakken nog afschermt voor buitenlandse partijen. In juni zei de Europese Commissie voor het einde van 2023 een deal te willen met India.
In de aanloop naar de brexit schermden voorstanders van een vertrek uit de EU met de betere mogelijkheden om een handelsovereenkomst te sluiten met de Verenigde Staten. Maar Badenoch tempert die verwachtingen, nu het Verenigd Koninkrijk en de VS drie jaar na dato nog geen deal hebben. "Zij zijn nu meer naar binnen gekeerd als het gaat om wat ze met hun economie willen doen", zegt Badenoch over de Amerikanen. "Als ze geen vrijhandelsovereenkomsten willen sluiten met wie dan ook, kunnen wij ze niet dwingen."
De regering van de Amerikaanse president Joe Biden kreeg vanuit Europese hoek veel kritiek op de zogeheten Inflation Reduction Act. Dat is een steunpakket van honderden miljarden dollars voor de vergroening van de Amerikaanse economie. Maar omdat er veel fiscale en financiële voordelen in zitten voor bedrijven die in de Verenigde Staten produceren, zorgt dit volgens critici voor oneerlijke concurrentie tussen landen bij het binnenhalen en behouden van bedrijven.
Meer uit Financieel
NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York lieten vrijdag weinig beweging zien, na de nieuwe recordstanden van een dag eerder. Beleggers leken te zijn geschrokken van een artikel in de Financial Times. Ingewijden zeiden tegen de krant dat Donald Trump aandringt op een importheffing van minstens 15 tot 20 procent op goederen uit de Europese Unie.
2 uur geledenMENLO PARK (ANP/BLOOMBERG) - Meta Platforms, het moederbedrijf van onder meer Facebook en Instagram, zal de gedragscode voor AI-systemen van de Europese Commissie niet ondertekenen. Dit meldt de directeur voor internationale aangelegenheden bij Meta, Joel Kaplan, op het socialemediaplatform LinkedIn.
3 uur geledenGORINCHEM (ANP) - Scheepsbouwer Damen Shipyards heeft het Openbaar Ministerie (OM) verzocht af te zien van vervolging van een verdenking in een strafzaak tegen het bedrijf. Het gaat om de verdenking dat Damen sanctiemaatregelen tegen Rusland zou hebben overtreden. Dit bevestigt een woordvoerder na berichtgeving door het FD.
4 uur geledenWASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Donald Trump dringt aan op een importheffing van minstens 15 tot 20 procent voor de Europese Unie. Daarmee heeft hij zijn eisen in handelsgesprekken opgeschroefd, melden ingewijden aan de Financial Times (FT).
4 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De AEX-index is vrijdag met een kleine min geëindigd. Met name de koers van ASML drukte de stemming in de hoofdindex op het Damrak. De chipmachinemaker uit Veldhoven zakte 2,6 procent.
6 uur geledenROTTERDAM (ANP) - Meer dan 100.000 aanvragen voor het Tijdelijk Noodfonds Energie zijn al goedgekeurd. Het fonds verwachtte al ongeveer zoveel huishoudens te kunnen helpen met de energierekening, nadat 224.000 aanvragen waren ingediend. Een op de tien aanvragen moet nog worden beoordeeld en worden mogelijk ook goedgekeurd.
8 uur geledenRIJSWIJK (ANP) - Alexander Pechtold stopt op 1 januari als voorzitter van de raad van commissarissen van de Nederlandse Loterij. De voormalig leider van D66 ziet het niet zitten om de functie te combineren met zijn nieuwe baan als burgemeester van Delft, waar hij in september mee begint. Dat meldt de Nederlandse Loterij, bekend van onder meer Staatsloterij en TOTO.
9 uur geleden