Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Britten: Rusland maakt gestaag opmars in Severodonetsk

Britten: Rusland maakt gestaag opmars in Severodonetsk

LONDEN (ANP/DPA) - De Russische troepen boeken gestaag terreinwinst in Severodonetsk, rapporteert het Britse ministerie van Defensie. In de dagelijkse inlichtingenupdate wordt gemeld dat de opmars mogelijk wordt gemaakt door een "een zware concentratie van artillerie".

Daarbij vallen volgens de Britten slachtoffers aan Russische zijde. Het merendeel van de stad in de oostelijke regio Loehansk is inmiddels ingenomen. Het gaat volgens de regionale gouverneur om 70 procent van het gebied. De hoofdroute naar de stad is waarschijnlijk nog wel onder controle van Oekraïne, meldt het Britse ministerie.

Defensie meldt verder dat het oversteken van een rivier ten zuiden van Severodonetsk van "vitaal" belang is voor Russische troepen als ze Loehansk willen innemen en de focus van hun operatie willen verschuiven naar de regio Donetsk. Het Oekraïense leger zou nog controle hebben over die rivier en er bruggen hebben vernietigd.

Door de gevechten in Severodonetsk is volgens de Oekraïense autoriteiten 90 procent van de gebouwen beschadigd of vernietigd. Daarnaast zijn inwoners massaal op de vlucht geslagen en ook zijn er doden gevallen. De stad telde voor de oorlog zo'n 100.000 inwoners, nu nog ongeveer 12.000. Het dodental staat volgens Oekraïense informatie op ongeveer 1500.

Meer uit Buitenland

Hongaarse buitenlandminister spreekt Russische collega bij VN

NEW YORK (ANP/DPA) - De Hongaarse minister van Buitenlandse Zaken Peter Szijjarto heeft in de marge van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York zijn Russische collega Sergej Lavrov gesproken. Hij vindt "dat het beter zou zijn, wanneer meer westerse politici in gesprek gaan met Russische, want dan zou er meer hoop op beëindiging van de oorlog in Oekraïne zijn".

47 minuten geleden
Frankrijk arresteert Rwandese oud-bestuurder voor genocide 1994

PARIJS (ANP/AFP) - Een prominente voormalige Rwandese bestuurder is in Frankrijk gearresteerd voor zijn rol in de genocide in Rwanda van 1994. Bronnen zeggen tegen het Franse persbureau AFP dat Pierre Kayondo dinsdag is aangehouden en dat hij is aangeklaagd voor medeplichtigheid bij genocide en voor misdaden tegen de menselijkheid.

1 uur geleden
Kyiv: seniore marinecommandanten getroffen bij aanval Sebastopol

SEBASTOPOL (ANP/AFP) - Bij de raketaanval op het hoofdkwartier van de Russische Zwarte Zeevloot zijn volgens Oekraïne vrijdag tientallen Russen omgekomen en gewond geraakt, "inclusief hooggeplaatste marinecommandanten". De Oekraïense krijgsmacht zegt dat er op het moment van inslag een bijeenkomst van de leiding van de marine bezig was in het hoofdkwartier in Sebastopol, de grootste stad op de Krim.

2 uur geleden
Berlijn roept klimaatdemonstranten op marathon niet te verstoren

BERLIJN (ANP/DPA) - De burgemeester van Berlijn heeft klimaatdemonstranten opgeroepen de marathon van zondag in zijn stad niet te verstoren. De groep Letzte Generation (laatste generatie) heeft acties aangekondigd, maar volgens burgemeester Kai Wegner zitten de inwoners van de Duitse hoofdstad daar niet op te wachten. "Het zal veel Berlijners heel boos maken."

3 uur geleden
Zuid-Koreaanse oppositieleider stopt hongerstaking na 24 dagen

SEOUL (ANP) - De belangrijkste oppositieleider van Zuid-Korea heeft zaterdag zijn hongerstaking na 24 dagen beëindigd, meldt een woordvoerder van zijn partij aan het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap. Lee Jae-myung, de leider van de sociaalliberale Democratische Partij van Korea, werd deze week opgenomen in het ziekenhuis met symptomen van uitdroging en duizeligheid. De dokters vroegen hem om te stoppen met de hongerstaking, omdat die zijn gezondheid ernstig kon schaden. Daar ging Lee uiteindelijk mee akkoord.

4 uur geleden
Nog geen deal tussen stakende schrijvers en Hollywoodstudio's

LOS ANGELES (ANP/RTR/AFP) - De Amerikaanse schrijversvakbond Writers Guild of America (WGA) en vertegenwoordigers van de grootste Hollywood-studio's hebben vrijdag verder onderhandeld. Eind vrijdag, inmiddels de 144ste dag van de staking, werd er nog geen overeenkomst aangekondigd. Bazen van The Walt Disney Company, Netflix en andere grote producenten waren voor de derde dag op rij bij de onderhandelingen aanwezig.

6 uur geleden
VS, Rusland en China hervatten mogelijk tests met kernwapens

MONTEREY (ANP) - De Verenigde Staten, Rusland en China hebben de laatste jaren nieuwe faciliteiten gebouwd en tunnels gegraven op hun terreinen die bedoeld zijn voor het testen van nucleaire wapens. Dat blijkt uit satellietbeelden die CNN in handen kreeg, zo schrijft de Amerikaanse nieuwssite.

8 uur geleden