Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Britten maken zich zorgen om stijgende kosten levensonderhoud

Britten maken zich zorgen om stijgende kosten levensonderhoud

LONDEN (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Britse huishoudens maken zich door de hoge inflatie grote zorgen om het steeds duurdere levensonderhoud. Het consumentenvertrouwen daalde deze maand scherp en kwam uit op het laagste niveau sinds het dieptepunt van de coronacrisis begin 2021. Die zorgen zijn niet ongegrond, want er komen nog meer prijsstijgingen aan en de lonen gaan maar beperkt omhoog.

De stijging van de energieprijzen is tot nu toe beperkt gebleven voor veel Britse huishoudens. Dat komt omdat de Britse gas- en elektriciteitsprijzen voor consumenten aan een maximum gebonden zijn. Per april worden die verhoogd om de energiebedrijven tegemoet te komen en dat kan tot wel 50 procent schelen. De overheid praat nog met de sector over mogelijkheden om de gevolgen voor huishoudens te beperken.

Ook gaan de belastingen in april omhoog. Daarmee wil de regering de overheidsfinanciën weer op orde krijgen na de sterke stijging van de uitgaven tijdens de coronapandemie. Bovendien gaat de rente in het Verenigd Koninkrijk vermoedelijk verder omhoog. Daardoor wordt geld lenen duurder. Weliswaar levert sparen dan ook iets meer op, maar voor de mensen die het zwaarst getroffen worden door de stijgende kosten biedt dat geen soelaas.

Brexit

Door de problemen in de leveringsketens wereldwijd lijkt er ook nog geen einde te komen aan de hoge Britse inflatie. In december kwam die uit op 5,4 procent op jaarbasis, het hoogste cijfer in bijna dertig jaar.

Ook is er nog de brexit. Per 1 januari verliep een door de Britse regering ingestelde overgangsperiode waardoor tijdelijk uitgestelde maatregelen voor de in- en uitvoer van producten alsnog van kracht werden. Dat levert meer papierwerk op en mogelijk ook verder stijgende prijzen. Het dispuut met de Europese Unie over de regels rond Noord-Ierland kan ook nog negatieve gevolgen hebben als er geen oplossing komt.

Meer uit Financieel

Virgin Orbit grote verliezer op verder positief Wall Street

NEW YORK (ANP) - Virgin Orbit was vrijdag de grote verliezer op de aandelenbeurzen in New York. Het aandeel kelderde 41,2 procent. Het ruimtevaartbedrijf van de bekende Britse zakenman en miljardair Richard Branson heeft gemeld zijn activiteiten te staken. Virgin Orbit raakte in de financiële problemen na een mislukte lancering van een ruimteraket begin dit jaar. Geldschieters bleven echter uit. Het overgrote deel van het personeel wordt nu ontslagen, al waren bijna alle werknemers al met onbetaald verlof gestuurd.

37 minuten geleden
Techniekbranche: meeste cv-bedrijven in wachtrij voor certificering

WOERDEN (ANP) - Installatiebedrijven die werken aan cv-ketels, geisers en gashaarden moeten volgens de nieuwe Gasketelwet vanaf zaterdag over een certificaat beschikken. Ongeveer 500 bedrijven hebben inmiddels een certificering, maar zo’n 2000 bedrijven nog niet. Dat meldt brancheorganisatie Techniek Nederland, die aangeeft dat "de capaciteit van de certificerende instellingen beperkt is". Een acuut probleem is dat niet, mits de bedrijven voldoen aan bepaalde voorwaarden.

1 uur geleden
IMF-lening van 15,6 miljard dollar Oekraïne formeel goedgekeurd

WASHINGTON (ANP/RTR) - Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft een vierjarig financieringspakket van 15,6 miljard dollar (omgerekend zo'n 14,4 miljard euro) voor Oekraïne goedgekeurd. Daarmee ligt het besluit formeel vast, nadat het IMF en Oekraïne anderhalve week geleden een voorlopige overeenkomst hadden gesloten.

3 uur geleden
Royal FloraHolland draait verlies door hoge energiekosten

AALSMEER (ANP) - Royal FloraHolland heeft vorig jaar afgesloten met rode cijfers. De bloemenveiling eindigde een jaar eerder nog met een winst, maar in 2022 drukten de hoge energiekosten flink op het resultaat. Ook een afboeking van het failliet verklaarde Floriworld, een soort themapark voor de sierbloementeelt, droeg bij aan het verlies.

3 uur geleden
ING-personeel Noord-Holland, Utrecht en Flevoland staakt dinsdag

AMSTERDAM (ANP) - Medewerkers van ING-kantoren in Noord-Holland, Flevoland en Utrecht gaan dinsdag staken. Dat meldt vakbond FNV, die medewerkers van ING-kantoren in de provincies oproept naar Amsterdam te komen voor een manifestatie. Deze week legde het ING-personeel uit Noordoost-Nederland al het werk neer.

4 uur geleden
Kazachstan wil olieleveringen aan Duitsland vervijfvoudigen

ASTANA (ANP/DPA) - Kazachstan wil de olie-export voor de maand april verhogen van 20.000 ton naar 100.000 ton. Kazachstan begon begin dit jaar met het leveren van de olie, waardoor Duitsland minder afhankelijk is van Russische olie.

4 uur geleden
Philips opnieuw dagwinnaar AEX op groen Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Philips stond aan het einde van de handelsdag vrijdag opnieuw bovenaan de AEX met een stijging van 2,4 procent. Dat is voor de tweede dag op rij, nadat het zorgtechnologieconcern donderdag ook al de grote winnaar was op Beursplein 5. Beleggers lijken nog altijd positief gestemd over uitlatingen van topman Roy Jakobs, die verklaarde waarschijnlijk dit jaar een akkoord te kunnen sluiten met patiënten die economische schade hebben geleden door defecte slaapapneuapparaten.

5 uur geleden