Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Britten: Loehansk waarschijnlijk binnen twee weken ingenomen

Britten: Loehansk waarschijnlijk binnen twee weken ingenomen

LONDEN (ANP) - Russische troepen hebben de controle over 90 procent van Loehansk en zullen de rest van de Oost-Oekraïense regio waarschijnlijk ergens in de komende twee weken innemen, meldt het Britse ministerie van Defensie in een inlichtingenupdate.

De Britten laten op de honderdste dag van de oorlog weten dat Rusland "tactische successen" boekt in de Donbas, bestaande uit de regio's Loehansk en Donetsk. De focus van Rusland ligt met name op Loehansk, waar hard wordt gestreden om de stad Severodonetsk.

Russische troepen hebben Severodonetsk al grotendeels ingenomen en willen vermoedelijk vanaf daar in zuidelijke richting oprukken richting Donetsk. De Oekraïense troepen hebben in de nacht van donderdag op vrijdag hun posities behouden, zo meldt de Oekraïense generale staf. "De gevechten in het centrum houden aan."

De Oekraïense president Volodimir Zelenski zei donderdag dat na ruim drie maanden oorlog circa 20 procent van het land is veroverd door Rusland. Hij blijft bij westerse bondgenoten aandringen op meer wapens voor zijn leger en nieuwe sancties tegen Rusland, waar gehoor aan wordt gegeven.

Meer uit Buitenland

Denny Laine, medeoprichter The Moody Blues en Wings, overleden

NAPLES (ANP) - Denny Laine, medeoprichter van The Moody Blues en Wings, is op 79-jarige leeftijd overleden. De Britse muzikant en zanger kampte met een longziekte.

17 minuten geleden
Parlementsvoorzitter VS die waarnam tijdens machtsstrijd stopt

WASHINGTON (ANP/RTR) - De voormalige waarnemend voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden Patrick McHenry stelt zich niet herkiesbaar. McHenry viel in tijdens een wekenlange machtsstrijd binnen zijn eigen Republikeinse partij nadat in oktober Kevin McCarthy werd afgezet.

20 minuten geleden
VS komen met sancties tegen kolonisten Westelijke Jordaanoever

WASHINGTON (ANP/AFP) - De Verenigde Staten leggen sancties op aan extremistische Israëlische kolonisten die Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever hebben aangevallen. Minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken zegt dat de maatregelen gelden voor iedereen die "de vrede, de veiligheid of de stabiliteit op de Westoever ondermijnt" en dus ook voor Palestijnen die Israëlische burgers hebben aangevallen.

51 minuten geleden
Dodental oorlog Gaza boven de 16.000, Israël telt 138 gijzelaars

GAZA-STAD (ANP/AFP/RTR) - De oorlog tussen Hamas en Israël heeft in de Gazastrook aan 16.248 mensen het leven gekost, meldden de lokale autoriteiten dinsdag. Dat zijn er ruim driehonderd meer dan maandag werd gemeld.

1 uur geleden
Libanese militair omgekomen door Israëlische beschieting

BEIROET (ANP/AFP) - Een Libanese militair is in de grensregio met Israël om het leven gekomen door Israëlische beschietingen, zegt de Libanese krijgsmacht. Het is de eerste keer dat een militair uit Libanon gedood is sinds de oorlog tussen Hamas en Israël uitbrak op 7 oktober.

2 uur geleden
Netanyahu tegen families: niet iedere gijzelaar wordt nu gered

JERUZALEM (ANP) - De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft dinsdag familieleden ontmoet van de gijzelaars die worden vastgehouden in de Gazastrook. Hij vertelde hen dat het op dit moment niet mogelijk is om alle gijzelaars terug te halen. Volgens de Israëlische nieuwssite The Times of Israel reageerden de familieleden vijandig op Netanyahu's woorden en kwam het tot felle aanvaringen.

3 uur geleden
Israël voert 'zwaarste gevechten tot nu toe', ook in Khan Younis

KHAN YUNIS (ANP/RTR) - De Israëlische krijgsmacht (IDF) is naar eigen zeggen in de zwaarste dag van gevechten tot nu toe verwikkeld, onder meer in de stad Khan Younis. Militairen zijn daar in direct gevecht en hebben "vele terroristen gedood", zo staat op de website van de krijgsmacht.

3 uur geleden