Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Britten komen met wet om handelsregels Noord-Ierland op te heffen

Britten komen met wet om handelsregels Noord-Ierland op te heffen

LONDEN/BELFAST (ANP/RTR) - Het Verenigd Koninkrijk wil de handelsregels van het Noord-Ierse protocol aanpassen. Minister van Buitenlandse Zaken Liz Truss heeft een voorstel ingediend bij het parlement om de douanegrens tussen Groot-Brittannië en Noord-Ierland op te heffen. Het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie zijn al achttien maanden aan het onderhandelen over het protocol, maar de EU is niet bij dit voorstel betrokken.

Volgens het Verenigd Koninkrijk is dit een duurzame oplossing waarbij de belangrijkste problemen aangepakt worden, het Goedevrijdagakkoord in stand blijft en de interne markt van de EU beschermd blijft. In de voorgestelde wet staat bijvoorbeeld dat door middel van verschillende kanalen een onderscheid kan worden gemaakt tussen goederen die binnen het Verenigd Koninkrijk verhandeld worden en goederen die aan de eisen van de Europese Unie moeten voldoen. Dat zou onnodige kosten en papierwerk schelen.

Bedrijven die goederen voor Noord-Ierland produceren zouden zelf mogen bepalen of ze aan de regels van het Verenigd Koninkrijk of de EU willen voldoen. Londen wil de bedrijven in Noord-Ierland dezelfde belastingverlagingen kunnen aanbieden als de bedrijven in de rest van het Verenigd Koninkrijk. Ten slotte willen de Britten dat handelsdisputen door een onafhankelijke rechtbank worden opgelost en niet door het Europees Hof.

Bom

Met de stappen legt Londen een bom onder het brexitakkoord. Dat werd door de regering van Boris Johnson zelf uitonderhandeld met de Europese Unie. Desondanks claimen de Britten dat hun voorstel voldoet aan internationale wetgeving. Europa meent echter dat het Verenigd Koninkrijk eenzijdig een internationaal verdrag verbreekt.

Brussel is dan ook niet blij met de eenzijdige acties van Londen. Maros Sefcovic, vicepresident van de Europese Commissie, heeft gedreigd met juridische stappen. De Ierse minister van Buitenlandse Zaken Simon Coveney is positief over het Britse idee, al denkt hij dat de wetgeving wel in strijd is met de internationale wetten. "Het Britse voorstel verschilt niet veel van wat de EU in oktober voorstelde." Hij denkt dat de EU binnenkort gaat overleggen met Londen.

Ook in het Verenigd Koninkrijk is de stap van de regering Johnson niet onomstreden. Het is nog onduidelijk hoeveel steun de Conservatieve leider in het Lagerhuis krijgt. Bij veel van zijn partijgenoten is de Britse premier niet meer onomstreden door een reeks schandalen, zo bleek onlangs bij een vertrouwensstemming. In het Hogerhuis, de Britse senaat, kan de nieuwe wet ook op veel weerstand rekenen, is al aangekondigd.

Meer uit Financieel

Amazon steekt miljarden in datacenters in Spanje

MADRID (ANP/RTR) - Amazon Web Services steekt komende jaren bijna 16 miljard euro in datacenters in Spanje. De investeringen gaan specifiek naar de noordoostelijk regio Aragon, heeft de cloudtak van het webwinkelconcern aangekondigd.

24 minuten geleden
Sovjetautomerk Volga maakt comeback na vertrek westerse merken

MOSKOU (ANP/DPA) - Rusland heeft het voormalige Sovjetautomerk Volga nieuw leven ingeblazen. Volgens Russische media zijn er drie nieuwe modellen gepresenteerd op een industriële handelsbeurs.

1 uur geleden
Van Oord krijgt Spaanse opdracht voor windpark in Oostzee

ROTTERDAM (ANP) - Maritiem dienstverlener en baggeraar Van Oord is door het Spaanse energiebedrijf Iberdrola ingeschakeld voor de bouw van het Duitse offshore windpark Windanker. Het Rotterdamse familiebedrijf kan daarmee een nieuw windproject toevoegen aan zijn opdrachten in de Oostzee.

2 uur geleden
Justitie VS eist tot zeven jaar cel tegen oud-bestuurder FTX

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Ryan Salame, een van de voormalig bestuurders van de omgevallen cryptobeurs FTX, moet vijf tot zeven jaar de cel in. Zo luidt de eis van de Amerikaanse aanklagers, die hem beschuldigen van "ernstige misdaden" waar een "aanzienlijke straf" tegenover moet staan.

3 uur geleden
Heijmans flink hoger op afwachtend Damrak door nieuwe doelen

AMSTERDAM (ANP) - Heijmans behoorde woensdag tot de grote winnaars op de Amsterdamse beurs. De bouwer presenteerde voorafgaand aan zijn beleggersdag nieuwe financiële doelen, die goed werden ontvangen door beleggers. Het bedrijf streeft onder meer naar een omzet van zo'n 3 miljard euro in 2027, tegen 2,1 miljard euro vorig jaar. Ook wil Heijmans meer dividend gaan uitkeren aan de aandeelhouders. Het aandeel werd daarop 12,5 procent hoger gezet.

4 uur geleden
Allianz: minder schepen vergaan ondanks grotere risico's

ROTTERDAM/ANTWERPEN (ANP) - Wereldwijd zijn er in 2023 26 grote schepen verloren gegaan, meldt verzekeraar Allianz. Dat is een daling van een derde op jaarbasis en het laagste aantal in de scheepvaartsector ooit, ondanks de grotere risico's voor de sector door oorlogen en geopolitieke conflicten. Dertig jaar geleden verloor de wereldwijde scheepsvloot nog ongeveer tweehonderd grote schepen per jaar.

4 uur geleden
China zinspeelt op importheffing op auto's uit EU en VS

BRUSSEL (ANP/BLOOMBERG) - China overweegt een importheffing van mogelijk 25 procent in te voeren voor auto's uit de Europese Unie en de Verenigde Staten. Dat meldt de CCCEU, de branchevereniging voor bedrijven uit China in de EU, op basis van signalen van ingewijden. Dergelijke heffingen zouden volgens de CCCEU gevolgen hebben voor Europese en Amerikaanse autofabrikanten en een "aanzienlijke" impact hebben op de relatie tussen Beijing en Brussel.

4 uur geleden