Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Britten komen met wet om handelsregels Noord-Ierland op te heffen

Britten komen met wet om handelsregels Noord-Ierland op te heffen

LONDEN/BELFAST (ANP/RTR) - Het Verenigd Koninkrijk wil de handelsregels van het Noord-Ierse protocol aanpassen. Minister van Buitenlandse Zaken Liz Truss heeft een voorstel ingediend bij het parlement om de douanegrens tussen Groot-Brittanniƫ en Noord-Ierland op te heffen. Het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie zijn al achttien maanden aan het onderhandelen over het protocol, maar de EU is niet bij dit voorstel betrokken.

Volgens het Verenigd Koninkrijk is dit een duurzame oplossing waarbij de belangrijkste problemen aangepakt worden, het Goedevrijdagakkoord in stand blijft en de interne markt van de EU beschermd blijft. In de voorgestelde wet staat bijvoorbeeld dat door middel van verschillende kanalen een onderscheid kan worden gemaakt tussen goederen die binnen het Verenigd Koninkrijk verhandeld worden en goederen die aan de eisen van de Europese Unie moeten voldoen. Dat zou onnodige kosten en papierwerk schelen.

Bedrijven die goederen voor Noord-Ierland produceren zouden zelf mogen bepalen of ze aan de regels van het Verenigd Koninkrijk of de EU willen voldoen. Londen wil de bedrijven in Noord-Ierland dezelfde belastingverlagingen kunnen aanbieden als de bedrijven in de rest van het Verenigd Koninkrijk. Ten slotte willen de Britten dat handelsdisputen door een onafhankelijke rechtbank worden opgelost en niet door het Europees Hof.

Bom

Met de stappen legt Londen een bom onder het brexitakkoord. Dat werd door de regering van Boris Johnson zelf uitonderhandeld met de Europese Unie. Desondanks claimen de Britten dat hun voorstel voldoet aan internationale wetgeving. Europa meent echter dat het Verenigd Koninkrijk eenzijdig een internationaal verdrag verbreekt.

Brussel is dan ook niet blij met de eenzijdige acties van Londen. Maros Sefcovic, vicepresident van de Europese Commissie, heeft gedreigd met juridische stappen. De Ierse minister van Buitenlandse Zaken Simon Coveney is positief over het Britse idee, al denkt hij dat de wetgeving wel in strijd is met de internationale wetten. "Het Britse voorstel verschilt niet veel van wat de EU in oktober voorstelde." Hij denkt dat de EU binnenkort gaat overleggen met Londen.

Ook in het Verenigd Koninkrijk is de stap van de regering Johnson niet onomstreden. Het is nog onduidelijk hoeveel steun de Conservatieve leider in het Lagerhuis krijgt. Bij veel van zijn partijgenoten is de Britse premier niet meer onomstreden door een reeks schandalen, zo bleek onlangs bij een vertrouwensstemming. In het Hogerhuis, de Britse senaat, kan de nieuwe wet ook op veel weerstand rekenen, is al aangekondigd.

Meer uit Financieel

Wall Street terughoudend in aanloop naar stortvloed resultaten

NEW YORK (ANP) - Beleggers op Wall Street deden het maandag voorzichtig aan na de opmars van afgelopen week die volgde op optimisme over toenadering tussen de Verenigde Staten en China op handelsgebied. Ook namen zij een afwachtende houding aan in aanloop naar een stroom kwartaalresultaten van belangrijke bedrijven zoals Apple, Amazon, Meta en Microsoft later deze week.

5 uur geleden
Porsche waarschuwt voor lagere winst door Amerikaanse heffingen

STUTTGART (ANP/BLOOMBERG) - De Duitse sportautofabrikant Porsche waarschuwt voor tegenvallende winstcijfers en een lagere omzet dit jaar. Oorzaak zijn de negatieve gevolgen van de Amerikaanse importheffingen van 25 procent, gecombineerd met oplopende kosten als gevolg van een trager dan verwachte overgang naar elektrische auto's.

6 uur geleden
Nachtkijkermaker Theon ziet vraag hard stijgen door defensie

ATHENE (ANP) - Defensieconcern Theon International, genoteerd aan de Amsterdamse beurs, profiteert flink van de groeiende onrust en de verhogingen van de defensiebudgetten door de politiek. De in Athene gevestigde fabrikant van nachtkijkers en warmtebeeldsystemen voor de defensiesector heeft in het eerste kwartaal van dit jaar voor bijna 118 miljoen euro aan nieuwe orders binnengehaald, drie keer zoveel vergeleken met dezelfde periode vorig jaar.

7 uur geleden
Geen vluchten vanuit Brussel dinsdag door staking

ZAVENTEM (ANP) - Door een nationale stakingsdag in Belgiƫ vertrekken er dinsdag geen vluchten vanaf het vliegveld van Brussel. Beveiligings- en afhandelingsmedewerkers van de luchthaven in Zaventem doen net als personeel uit verschillende andere sectoren mee aan de vakbondsactie. "Om de veiligheid van onze passagiers en ons personeel te kunnen garanderen" heeft Brussels Airport besloten geen vluchten te laten vertrekken.

9 uur geleden
Europese beurzen verliezen vaart door verliezen op Wall Street

AMSTERDAM (ANP) - De meeste belangrijke Europese aandelenmarkten zijn maandag hoger gesloten, maar leverden een deel van de winsten van eerder op de dag in het laatste handelsuur weer in. De stemming werd gedrukt door koersdalingen op Wall Street.

9 uur geleden
Marriott koopt Nederlands hotelmerk citizenM

BETHESDA (ANP) - De Amerikaanse hotelketen Marriott heeft het Nederlandse merk citizenM gekocht. De bestaande 36 hotels en drie vestigingen in aanbouw blijven in handen van citizenM. Nieuwe hotels worden eigendom van Marriott, dat in ieder geval 355 miljoen dollar (312 miljoen euro) betaalt. Dat bedrag kan nog met 110 miljoen dollar oplopen.

10 uur geleden
Rekenkamer: EU gaat doelen voor microchips niet halen

LUXEMBURG (ANP) - De Europese Unie slaagt er waarschijnlijk niet in om in 2030 een vijfde van de wereldwijde markt voor microchips voor haar rekening te nemen. Dat concludeert de Europese Rekenkamer (ERK) maandag in een nieuw rapport. Volgens de ERK is de EU-strategie voor de microchipsector "dringend aan een realitycheck toe".

10 uur geleden