Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Britten komen met wet om handelsregels Noord-Ierland op te heffen

Britten komen met wet om handelsregels Noord-Ierland op te heffen

LONDEN/BELFAST (ANP/RTR) - Het Verenigd Koninkrijk wil de handelsregels van het Noord-Ierse protocol aanpassen. Minister van Buitenlandse Zaken Liz Truss heeft een voorstel ingediend bij het parlement om de douanegrens tussen Groot-Brittannië en Noord-Ierland op te heffen. Het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie zijn al achttien maanden aan het onderhandelen over het protocol, maar de EU is niet bij dit voorstel betrokken.

Volgens het Verenigd Koninkrijk is dit een duurzame oplossing waarbij de belangrijkste problemen aangepakt worden, het Goedevrijdagakkoord in stand blijft en de interne markt van de EU beschermd blijft. In de voorgestelde wet staat bijvoorbeeld dat door middel van verschillende kanalen een onderscheid kan worden gemaakt tussen goederen die binnen het Verenigd Koninkrijk verhandeld worden en goederen die aan de eisen van de Europese Unie moeten voldoen. Dat zou onnodige kosten en papierwerk schelen.

Bedrijven die goederen voor Noord-Ierland produceren zouden zelf mogen bepalen of ze aan de regels van het Verenigd Koninkrijk of de EU willen voldoen. Londen wil de bedrijven in Noord-Ierland dezelfde belastingverlagingen kunnen aanbieden als de bedrijven in de rest van het Verenigd Koninkrijk. Ten slotte willen de Britten dat handelsdisputen door een onafhankelijke rechtbank worden opgelost en niet door het Europees Hof.

Bom

Met de stappen legt Londen een bom onder het brexitakkoord. Dat werd door de regering van Boris Johnson zelf uitonderhandeld met de Europese Unie. Desondanks claimen de Britten dat hun voorstel voldoet aan internationale wetgeving. Europa meent echter dat het Verenigd Koninkrijk eenzijdig een internationaal verdrag verbreekt.

Brussel is dan ook niet blij met de eenzijdige acties van Londen. Maros Sefcovic, vicepresident van de Europese Commissie, heeft gedreigd met juridische stappen. De Ierse minister van Buitenlandse Zaken Simon Coveney is positief over het Britse idee, al denkt hij dat de wetgeving wel in strijd is met de internationale wetten. "Het Britse voorstel verschilt niet veel van wat de EU in oktober voorstelde." Hij denkt dat de EU binnenkort gaat overleggen met Londen.

Ook in het Verenigd Koninkrijk is de stap van de regering Johnson niet onomstreden. Het is nog onduidelijk hoeveel steun de Conservatieve leider in het Lagerhuis krijgt. Bij veel van zijn partijgenoten is de Britse premier niet meer onomstreden door een reeks schandalen, zo bleek onlangs bij een vertrouwensstemming. In het Hogerhuis, de Britse senaat, kan de nieuwe wet ook op veel weerstand rekenen, is al aangekondigd.

Meer uit Financieel

Reuters: Elon Musk wil ontmoeting met nieuwe Chinese premier

SHANGHAI (ANP) - Tesla-topman Elon Musk wil tijdens een bezoek aan China later deze maand ook een ontmoeting met de nieuwe Chinese premier Li Qiang. Persbureau Reuters meldt dat op basis van ingewijden. Wat Musk precies wil bespreken is niet duidelijk, maar China is na de Verenigde Staten de op een na grootste markt van Tesla en de Tesla-fabriek in Shanghai is 's werelds grootste productiecentrum van de fabrikant van elektrische auto's.

22 minuten geleden
Topvrouw Marjan van Loon neemt afscheid bij Shell Nederland

DEN HAAG (ANP) - Topvrouw Marjan van Loon neemt na zeven jaar afscheid als hoogste baas bij Shell Nederland. Haar functie wordt per 1 april overgenomen door Frans Everts, die al 33 jaar werkt voor Shell in uiteenlopende rollen over de hele wereld.

2 uur geleden
Weer duizenden koopwoningen open voor publiek

UTRECHT (ANP) - Makelaarsorganisatie NVM houdt zaterdag weer een Open Huizen Dag. De verwachtingen zijn extra hooggespannen, nu de woningmarkt aan het afkoelen is. Zo'n 13.600 huizenverkopers zetten hun deuren open voor potentiële kopers, ongeveer 2600 meer vergeleken met de laatste ronde in oktober.

6 uur geleden
Statiegeld van 15 cent op blikjes gaat zaterdag officieel in

DEN HAAG (ANP) - Vanaf zaterdag zit er 15 eurocent statiegeld op het gros van de blikjes bier, fris en andere dranken. Die blikjes zijn voorzien van een speciaal statiegeldlogo en kunnen worden ingeleverd bij onder meer grote supermarkten en tankstations langs snelwegen waar consumenten dat statiegeld dan terug kunnen krijgen. Om het statiegeld op blik onder de publieke aandacht te brengen komt er een voorlichtingscampagne.

6 uur geleden
Virgin Orbit grote verliezer op verder positief Wall Street

NEW YORK (ANP) - Virgin Orbit was vrijdag de grote verliezer op de aandelenbeurzen in New York. Het aandeel kelderde 41,2 procent. Het ruimtevaartbedrijf van de bekende Britse zakenman en miljardair Richard Branson heeft gemeld zijn activiteiten te staken. Virgin Orbit raakte in de financiële problemen na een mislukte lancering van een ruimteraket begin dit jaar. Geldschieters bleven echter uit. Het overgrote deel van het personeel wordt nu ontslagen, al waren bijna alle werknemers al met onbetaald verlof gestuurd.

10 uur geleden
Techniekbranche: meeste cv-bedrijven in wachtrij voor certificering

WOERDEN (ANP) - Installatiebedrijven die werken aan cv-ketels, geisers en gashaarden moeten volgens de nieuwe Gasketelwet vanaf zaterdag over een certificaat beschikken. Ongeveer 500 bedrijven hebben inmiddels een certificering, maar zo’n 2000 bedrijven nog niet. Dat meldt brancheorganisatie Techniek Nederland, die aangeeft dat "de capaciteit van de certificerende instellingen beperkt is". Een acuut probleem is dat niet, mits de bedrijven voldoen aan bepaalde voorwaarden.

11 uur geleden
IMF-lening van 15,6 miljard dollar Oekraïne formeel goedgekeurd

WASHINGTON (ANP/RTR) - Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft een vierjarig financieringspakket van 15,6 miljard dollar (omgerekend zo'n 14,4 miljard euro) voor Oekraïne goedgekeurd. Daarmee ligt het besluit formeel vast, nadat het IMF en Oekraïne anderhalve week geleden een voorlopige overeenkomst hadden gesloten.

13 uur geleden