Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Britten juichen voor jubilerende koningin Elizabeth

Britten juichen voor jubilerende koningin Elizabeth

LONDEN (ANP) - Duizenden Britten hebben koningin Elizabeth donderdag toegejuicht tijdens de traditionele balkonscène aan het einde van de 'verjaardagsparade' van de Queen. De 96-jarige vorstin verscheen met een deel van haar familie voor het publiek terwijl ze getrakteerd werden op een zogeheten flyby van de Britse luchtmacht.

Vanwege het 70-jarige jubileum van de koningin vlogen liefst zeventig toestellen in diverse formaties over het paleis, meer dan drie keer het aantal dat tijdens de laatste normale parade in 2019 werd gebruikt. De koningin had een zonnebril opgezet, keek met een brede lach toe en zwaaide met haar familie naar het toegestroomde publiek.

De Britten waren in groten getale naar het paleis gekomen. Vrijwel de hele Mall, de bekende straat voor het paleis, stond vol. De duizenden mensen juichten de koningin niet alleen toe maar trakteerden haar meermaals op een driemaal 'hooray'.

Werkende leden

Op het balkon ontbraken een aantal bekende namen. Dit jaar was er alleen plaats voor de 'werkende' leden van het koningshuis. Prins Harry en zijn vrouw Meghan, die een stap terug hebben gedaan, waren daarom niet welkom. Ook prins Andrew, die zijn koninklijke taken neerlegde vanwege de misbruikzaak waarin hij verzeild was geraakt, ontbrak.

Naast koningin Elizabeth stonden prins Charles en zijn vrouw Camilla en aan de andere zijde prins William, Catherine en hun drie kinderen George, Charlotte en Louis. Ook de Wessexes, prins Anne en haar echtgenoot, de hertog van Kent en de Gloucesters stonden op het balkon.

De balkonscène is traditiegetrouw het einde van de Trooping the Colour-parade, normaal gesproken ter ere van de verjaardag van de koningin. Dit jaar maakt het evenement deel uit van het jubileum van Elizabeth, die zeventig jaar op de troon zit. De vorstin verscheen op het balkon in een lichtblauw pak met bijpassende hoed en maakte gebruik van een wandelstok.

Meer uit Buitenland

Russische rechtbank verwerpt hoger beroep Kremlincriticus Navalni

MOSKOU (ANP/RTR/AFP) - De Russische oppositieleider Aleksej Navalni heeft zijn hoger beroep verloren tegen een veroordeling voor extremisme. Hij kreeg daar eerder negentien jaar cel voor opgelegd. Journalisten waren ondanks protesten van Navalni en zijn advocaten niet welkom tijdens het grootste deel van de beroepszaak. Ze mochten alleen de uitspraak bijwonen.

9 minuten geleden
Haim Katz eerste Israëlische minister die Saudi-Arabië bezoekt

RIYAD (ANP/RTR) - Toerismeminister Haim Katz is met zijn bezoek aan een toerismetop van de Verenigde Naties in Riyad de eerste Israëlische minister die Saudi-Arabië bezoekt. Het is een nieuwe stap in de normalisering van de diplomatieke relaties tussen Israël en Saudi-Arabië. Katz zal twee dagen verblijven in de Saudische hoofdstad.

1 uur geleden
Azerbeidzjan optimistisch na 'constructief' overleg met Armenië

BRUSSEL (ANP/RTR) - Overleg op hoog niveau tussen Azerbeidzjan en Armenië is dinsdag "behoorlijk constructief" verlopen, vindt Azerbeidzjan. De buitenlandadviseur van de Azerbeidzjaanse president ziet kansen op een uitweg uit het conflict over de etnisch Armeense enclave Nagorno-Karabach, zei hij na afloop van een gesprek met zijn Armeense collega in Brussel.

1 uur geleden
Zoon president Biden spant zaak aan tegen Giuliani om laptoprel

LOS ANGELES (ANP) - De zoon van de Amerikaanse president Joe Biden stapt naar de rechter vanwege een slepende affaire rond zijn laptop. Gekopieerde informatie van de harde schijf zou jaren geleden zijn overhandigd aan de tabloid New York Post. Hunter Biden begint volgens CNBC in Los Angeles nu een zaak tegen meerdere betrokkenen voor computervredebreuk, onder wie de voormalige burgemeester van New York Rudy Giuliani.

2 uur geleden
Erdogan: corruptieaffaire Democraat Menendez kan gunstig zijn

ANKARA (ANP) - De Turkse president Recep Tayyip Erdogan verwacht dat een corruptieaffaire rond een Amerikaanse senator gunstig kan uitpakken voor zijn land. Erdogan zei aan boord van zijn presidentiële vliegtuig tegen verslaggevers dat de kritische Democraat Bob Menendez nu "buiten beeld" is, berichten Turkse media. Menendez lag dwars bij de verkoop van F-16's aan Turkije.

3 uur geleden
Azerbeidzjan: oorlogsmisdadigers mogen Nagorno-Karabach niet uit

BAKOE (ANP/AFP) - Azerbeidzjan laat aan de grens separatisten uit Nagorno-Karabach de regio verlaten, maar wil wel dat verdachten van "oorlogsmisdaden" worden tegengehouden. Dat heeft een bron binnen de Azerbeidzjaanse overheid gezegd tegen persbureau AFP. Daar wordt door de grenswachten op gecontroleerd.

4 uur geleden
Zuid-Korea waarschuwt: einde aan regime van Kim bij inzet kernbom

SEOUL (ANP/RTR) - Als Noord-Korea kernwapens gebruikt, maakt Zuid-Korea samen met de Verenigde Staten een einde aan het regime van Kim Jong-un. Dat heeft de Zuid-Koreaanse president Yoon Suk-yeol gezegd in een toespraak op de Dag van het Leger. Voor die feestdag werd ook een grote militaire parade gehouden. Dat gebeurt niet vaak in het land.

5 uur geleden