Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Britten gaven minder uit tijdens feestdagen door hoge inflatie

Britten gaven minder uit tijdens feestdagen door hoge inflatie

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - In het Verenigd Koninkrijk vielen de winkelverkopen tijdens het afgelopen belangrijke feestdagenseizoen lager uit dan verwacht. De Britse consument bleef door de aanhoudende hoge inflatie scherp letten op zijn bestedingen. De totale winkelverkopen in december namen daardoor slechts met 1,7 procent toe, meldden de Britse retailorganisatie BRC en adviesbureau KPMG in een rapport. In dezelfde maand een jaar eerder stegen de verkopen nog met bijna 7 procent.

"De feestdagenperiode kon het lastige jaar van zwakke winkelverkopen niet goedmaken", zei Helen Dickinson, algemeen directeur van BRC. "Het zwakke consumentenvertrouwen bleef de bestedingen onder druk zetten."

Het koopjesseizoen kende in november al een zwakke start, omdat Britse consumenten de druk voelden van de hogere kosten van levensonderhoud. De maanden november en december zijn een belangrijke periode voor winkeliers, waarin ze ongeveer een vijfde van de jaaromzet realiseren en in sommige gevallen zelfs meer.

In het gehele vierde kwartaal gaven de Britten wel flink meer uit aan voedingsmiddelen. De verkoop daarvan steeg met 6,8 procent. Vooral de discountsupermarkten lijken het goed te hebben gedaan, doordat de Britten op zoek gingen naar koopjes. Zo boekten ALDI en Lidl recordomzetten in de aanloop naar Kerstmis. Later deze week komen Sainsbury, Tesco en Marks & Spencer nog met handelsupdates. Die zullen meer inzicht geven over hoe de grootste retailers van het Verenigd Koninkrijk het tijdens de kerstperiode hebben gedaan.

Meer uit Financieel

Herstel ASML blijft uit op Damrak na koersval

AMSTERDAM (ANP) - ASML leek donderdag te herstellen op de Amsterdamse beurs, maar het aandeel zag een kleine openingswinst weer snel verdampen en zakte 1,1 procent. De chipmachinefabrikant verloor een dag eerder zo'n 11 procent aan beurswaarde. Ook andere chipbedrijven lieten woensdag forse verliezen zien door de vrees voor strengere Amerikaanse regels voor de export naar China.

7 uur geleden
Volvo verkocht meer auto's, vooral elektrisch en in Europa

STOCKHOLM (ANP) - Volvo Cars heeft in het vorige kwartaal flink meer auto's verkocht dan in dezelfde periode een jaar eerder. Vooral in thuismarkt Europa wist de Zweedse fabrikant te profiteren, met een toename van 40 procent in het aantal verkochte wagens. Deze stijging is grotendeels toe te schrijven aan elektrische Volvo's.

8 uur geleden
Kapitaalinjectie maakt Rotterdams bedrijf grote speler chipmarkt

ROTTERDAM (ANP) - Het Rotterdamse bedrijf Nearfield Instruments heeft 135 miljoen euro opgehaald voor de ontwikkeling van geavanceerde meetsystemen voor de chipindustrie. Het bedrijf heeft het Zuid-Koreaanse techbedrijf Samsung al als klant binnengehaald.

8 uur geleden
Omzet Sligro onder druk door inflatie en slecht weer

VEGHEL (ANP) - Groothandelaar Sligro Food Group heeft in de eerste helft van dit jaar de omzet licht zien dalen en wijst daarbij op de impact van de hoge inflatie en het slechte weer op de consumentenbestedingen. Het bedrijf uit Veghel verwacht ook geen herstel van het consumentenvertrouwen en de bestedingen in de rest van dit jaar.

8 uur geleden
Winstsprong TSMC door sterke vraag naar AI-chips

HSINCHU (AFN/AFP/BLOOMBERG) - Het Taiwanese chipconcern TSMC heeft de winst in het afgelopen kwartaal met 36 procent omhoog zien gaan, boven de verwachtingen van marktkenners. Het concern profiteerde vooral van een sterke vraag naar halfgeleiders die worden gebruikt in toepassingen voor kunstmatige intelligentie (AI).

8 uur geleden
Aandacht voor chipbedrijven en rentebesluit ECB op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht donderdag vooral uit naar de chipsector en het rentebesluit in de eurozone. De chipbedrijven lieten woensdag forse verliezen zien door de vrees voor strengere Amerikaanse regels voor de export naar China. Zo kelderde ASML zo'n 11 procent, waarmee de chipmachinefabrikant bijna 43 miljard euro aan beurswaarde verloor.

8 uur geleden
Meeste 10- tot 12-jarigen zijn helemaal gewend aan digitaal geld

AMSTERDAM (ANP) - De meeste kinderen van boven de tien jaar zijn al helemaal gewend aan digitaal geld. Meer dan de helft van de kinderen tussen 10 en 12 jaar weet bijna altijd hoeveel geld er op hun bankrekening staat, blijkt uit onderzoek in opdracht van ABN AMRO.

9 uur geleden