Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Britten financieren steunpakket met extra belasting olieconcerns

Britten financieren steunpakket met extra belasting olieconcerns

LONDEN (ANP/AFP) - De Britse minister van Financiën, Rishi Sunak, heeft een omvangrijk steunpakket onthuld voor Britse consumenten die worden getroffen door de stijgende energierekeningen. Het pakket ter waarde van 15 miljard pond, omgerekend bijna 18 miljard euro, zal gedeeltelijk worden gefinancierd met een extra belasting van 25 procent op de winsten van olieconcerns als Shell en BP, die enorm hebben geprofiteerd van de stijgende olie- en gasprijzen.

Het besluit is een flinke politieke draai van de Britse premier Boris Johnson, die eerder nog beweerde dat een dergelijke extra belasting de inspanningen van de olieconcerns om te investeren in duurzame energie zou belemmeren. Maar Sunak zei donderdag tegen het Britse parlement dat het "mogelijk is om de buitengewone winsten van de oliebedrijven eerlijk te belasten en investeringen te stimuleren".

Volgens Sunak zal de belasting tijdelijk zijn en weer worden afgebouwd wanneer de olie- en gasprijzen terugkeren naar historisch meer normale niveaus. De belasting zal ongeveer 5 miljard pond aan inkomsten opleveren.

Het totale steunpakket zal vooral worden gebruikt om de armste Britten te helpen die door de hoge inflatie en de torenhoge energierekeningen moeite hebben om de eindjes aan elkaar te knopen. Door de hard oplopende energierekeningen in het Verenigd Koninkrijk, die in oktober naar verwachting nog hoger zullen worden, dreigen twaalf miljoen Britse huishoudens in energiearmoede te vervallen.

Meer uit Financieel

VS en EU ijveren voor gedragscode AI-bedrijven

LULEA (ANP/RTR/AFP) - De Verenigde Staten en Europese Unie moeten er bij techbedrijven op aandringen dat ze een gedragscode over kunstmatige intelligentie (AI) gaan volgen, zei Eurocommissaris Margrethe Vestager. De EU werkt weliswaar aan wetgeving die de risico's van baanbrekende technologie moet beperken. Maar de ontwikkelingen gaan zo snel dat bedrijven als OpenAI, Google en Microsoft zichzelf al zouden moeten reguleren om schadelijke maatschappelijke gevolgen van AI tegen te gaan.

27 minuten geleden
Staatsagent: KLM schond afspraken, gezag overheid geschaad

DEN HAAG (ANP) - Het gezag van de overheid heeft schade opgelopen doordat KLM, tot dusver ongestraft, de voorwaarden voor staatssteun tijdens de coronacrisis schond. Dat schrijft staatsagent Jeroen Kremers, door het kabinet aangewezen om mee te kijken bij KLM zolang het bedrijf overheidssteun genoot, in zijn vijfde en laatste rapport.

1 uur geleden
Wall Street daalt in afwachting stemming over schuldendeal

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York gingen woensdag omlaag. Beleggers namen weinig risico voorafgaand aan de stemming in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden over de onlangs gesloten deal over de verhoging van het schuldenplafond van de overheid. Vooral binnen de Republikeinse partij lijkt het verzet tegen de deal toe te nemen.

2 uur geleden
Duitse spoorvakbond denkt na over nieuwe stakingen

BERLIJN (ANP/DPA) - De Duitse vakbond voor spoorpersoneel EVG denkt na over nieuwe stakingen vanwege een slepend arbeidsconflict met Deutsche Bahn. EVG wees dinsdagavond een nieuw cao-voorstel van Deutsche Bahn af. Het staatsspoorbedrijf heeft vervolgens op zijn beurt een uitnodiging van de bond voor verdere onderhandelingen afgewezen.

3 uur geleden
Winning Portugese lithium voor stekkerauto's stap dichterbij

LISSABON (ANP/RTR) - De ontginning van lithium voor stekkerauto's en andere elektrische toepassingen in Portugal is een stap dichterbij gekomen. Het Britse mijnbouwbedrijf Savannah Resources heeft een positief oordeel gekregen van een Portugese toezichthouder over de verwachte impact op het milieu van een lithium-mijn in het noorden van Portugal. Het bedrijf spreekt van "een belangrijke mijlpaal" voor het project in de streek Barroso.

3 uur geleden
Italiaans bankhoofd roept op tot invoering minimumloon

ROME (ANP) - Italië zou een minimumloon moeten invoeren om zo sociale ongelijkheid te helpen aanpakken. Dat heeft president Ignazio Visco van de Italiaanse centrale bank gezegd. Hij merkte daarbij op dat de lonen in het Zuid-Europese land in het afgelopen jaar de zwakste reële groei hebben gezien van heel Europa.

3 uur geleden
Ryanair wil Brusselse actie om Frans luchtruim open te houden

BRUSSEL (ANP) - Vluchten die het Franse luchtruim doorkruisen moeten niet de dupe worden van plaatselijke stakingen bij de luchtverkeersleiding, betoogt topman van Ryanair Michael O'Leary. Hij dringt er bij de Europese Unie op aan om druk uit te oefenen zodat Frankrijk het luchtruim openhoudt voor overvliegende toestellen.

4 uur geleden