Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Britten die thuisisolatie negeren riskeren hoge boete

Britten die thuisisolatie negeren riskeren hoge boete

LONDEN (ANP) - Britten die niet in thuisquarantaine gaan als ze contact hebben gehad met iemand die besmet is met Covid-19, riskeren een boete van maximaal 10.000 pond (ruim 10.900 euro). Dat heeft premier Boris Johnson zaterdag bekendgemaakt.

De nieuwe regels gelden vanaf 28 september voor iedereen in Engeland die positief test op het coronavirus of van gezondheidswerkers heeft gehoord dat ze in contact zijn geweest met een besmettelijk persoon. "Mensen die ervoor kiezen de regels te negeren, krijgen te maken met aanzienlijke boetes", zei Johnson in een verklaring.

De boetes beginnen met duizend pond voor de eerste overtreding, oplopend tot 10.000 pond voor recidivisten en werkgevers die personeelsleden dreigen te ontslaan die in thuisisolatie gaan. Sommige werknemers met een laag inkomen die door de quarantaine inkomensverlies lijden, krijgen een uitkering van 500 pond bovenop andere voordelen zoals ziektegeld waarop ze mogelijk recht hebben.

Controleren

Britten die coronasymptomen vertonen moeten minimaal tien dagen thuisblijven, andere leden van hun huishouden mogen de woning 14 dagen niet verlaten. Iedereen die positief test wordt gevraagd gegevens te verstrekken van mensen waarmee ze in contact zijn geweest. Die moeten ook in thuisquarantaine.

Tot nu toe is er nauwelijks gehandhaafd op de regels tot thuisisolatie, behalve in sommige gevallen waar mensen terugkeerden uit het buitenland. Groot-Brittannië wordt echter geconfronteerd met een sterke groei van het aantal besmettingen. De regering zei dat de politie in brandhaarden gaat controleren op naleving van de nieuwe regels.

4422 nieuwe coronagevallen

Volgens de krant The Sun is Johnson bereid speciaal voor kerst één regel te versoepelen. Het gaat om de 'rule of six', die zowel binnen als buiten groepjes van meer dan zes mensen verbiedt, op straffe van een boete. Een ingewijde zegt tegen The Sun: "De premier wil graag vermijden dat hij wordt gezien als Scrooge. Hij zint op manieren om mensen toch de vreugde van Kerstmis te laten ervaren."

De gezondheidsautoriteiten in het Verenigd Koninkrijk hebben de voorbije 24 uur 4422 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Dat zijn er opnieuw iets meer dan vrijdag en het is bovendien de grootste dagelijkse toename sinds 8 mei. In totaal zijn er nu ruim 390.000 Britten besmet geraakt met het virus. Inmiddels zijn 41.759 patiënten overleden aan Covid-19.

1 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

yochem 1 maand geleden
En wie het niet kan betalen wacht op zijn minst de doodstraf!

Meer uit Gezond

Nieuw record: 8764 positieve tests in een etmaal

BILTHOVEN (ANP) - Tussen dinsdagochtend en woensdagochtend zijn 8764 nieuwe coronagevallen gemeld bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat is een nieuw dagrecord. Op dinsdag meldde het gezondheidsinstituut 8175 positieve tests. Het waren er aanvankelijk 8182 maar dat is woensdag bijgesteld.

1 dag geleden
Opnieuw meer coronapatiënten opgenomen in ziekenhuizen

ROTTERDAM (ANP) - Ziekenhuizen komen steeds meer onder druk te staan door het groeiend aantal coronapatiënten. In totaal behandelen de Nederlandse ziekenhuizen nu 1943 coronapatiënten. Dat zijn er 84 meer dan dinsdag, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

1 dag geleden
Europese Commissie tempert hoop op snel vaccin

BRUSSEL (ANP) - Europeanen mogen er niet op rekenen dat ze snel kunnen worden ingeënt tegen het coronavirus. "Het duurt nog maanden voor er een vaccin is gevonden en uitgedeeld aan de bevolking", waarschuwt vicevoorzitter Maroš Šefčovič van de Europese Commissie.

1 dag geleden
Personeelsuitval bij bijna 6 op de 10 huisartsenpraktijken

DEN HAAG (ANP) - In bijna zes op de tien huisartsenpraktijken vielen in de afgelopen week huisartsen en praktijkmedewerkers uit door ziekte of doordat ze thuis in quarantaine zaten. Ruim 20 procent van de praktijken bood noodgedwongen minder patiëntenzorg, meldt de Landelijke Huisartsen Vereniging op basis van een peiling onder haar leden.

1 dag geleden
Financiële situatie ziekenhuizen stabiel, maar zorgen blijven

AMSTERDAM (ANP) - De financiële situatie van Nederlandse algemene ziekenhuizen is in 2019 op hoofdlijnen stabiel gebleven ten opzichte van het jaar ervoor, maar er blijven grote zorgen over de betaalbaarheid van de zorg in de toekomst. Dat concludeert BDO Accountants & Adviseurs in de jaarlijkse Benchmark Ziekenhuizen. "Zonder aanpassingen zouden we in de toekomst de helft van ons inkomen kwijt zijn aan zorg", waarschuwt het kantoor in een toelichting.

2 dagen geleden
RIVM ziet coronabesmettingen voor het eerst in vijf dagen dalen

BILTHOVEN (ANP) - Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meldt dat tussen zondag- en maandagochtend bij 8015 mensen het coronavirus is vastgesteld. Dat is de eerste keer in vijf dagen dat het aantal besmettingen lager is dan de dag ervoor. Zondag telde het RIVM nog 8184 positieve tests in het voorgaande etmaal. Dat getal hebben de onderzoekers nu bijgesteld naar 8177.

3 dagen geleden
Aantal opgenomen coronapatiënten stijgt tot boven de 1700

ROTTERDAM (ANP) - Ziekenhuizen behandelen momenteel 1738 coronapatiënten. Dat zijn er 86 meer dan op zondag, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) maandag.

3 dagen geleden