Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Britten die thuisisolatie negeren riskeren hoge boete

Britten die thuisisolatie negeren riskeren hoge boete

LONDEN (ANP) - Britten die niet in thuisquarantaine gaan als ze contact hebben gehad met iemand die besmet is met Covid-19, riskeren een boete van maximaal 10.000 pond (ruim 10.900 euro). Dat heeft premier Boris Johnson zaterdag bekendgemaakt.

De nieuwe regels gelden vanaf 28 september voor iedereen in Engeland die positief test op het coronavirus of van gezondheidswerkers heeft gehoord dat ze in contact zijn geweest met een besmettelijk persoon. "Mensen die ervoor kiezen de regels te negeren, krijgen te maken met aanzienlijke boetes", zei Johnson in een verklaring.

De boetes beginnen met duizend pond voor de eerste overtreding, oplopend tot 10.000 pond voor recidivisten en werkgevers die personeelsleden dreigen te ontslaan die in thuisisolatie gaan. Sommige werknemers met een laag inkomen die door de quarantaine inkomensverlies lijden, krijgen een uitkering van 500 pond bovenop andere voordelen zoals ziektegeld waarop ze mogelijk recht hebben.

Controleren

Britten die coronasymptomen vertonen moeten minimaal tien dagen thuisblijven, andere leden van hun huishouden mogen de woning 14 dagen niet verlaten. Iedereen die positief test wordt gevraagd gegevens te verstrekken van mensen waarmee ze in contact zijn geweest. Die moeten ook in thuisquarantaine.

Tot nu toe is er nauwelijks gehandhaafd op de regels tot thuisisolatie, behalve in sommige gevallen waar mensen terugkeerden uit het buitenland. Groot-Brittannië wordt echter geconfronteerd met een sterke groei van het aantal besmettingen. De regering zei dat de politie in brandhaarden gaat controleren op naleving van de nieuwe regels.

4422 nieuwe coronagevallen

Volgens de krant The Sun is Johnson bereid speciaal voor kerst één regel te versoepelen. Het gaat om de 'rule of six', die zowel binnen als buiten groepjes van meer dan zes mensen verbiedt, op straffe van een boete. Een ingewijde zegt tegen The Sun: "De premier wil graag vermijden dat hij wordt gezien als Scrooge. Hij zint op manieren om mensen toch de vreugde van Kerstmis te laten ervaren."

De gezondheidsautoriteiten in het Verenigd Koninkrijk hebben de voorbije 24 uur 4422 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Dat zijn er opnieuw iets meer dan vrijdag en het is bovendien de grootste dagelijkse toename sinds 8 mei. In totaal zijn er nu ruim 390.000 Britten besmet geraakt met het virus. Inmiddels zijn 41.759 patiënten overleden aan Covid-19.

Meer uit Gezond

Kabinet kan door met zorgbeleid, wel uitstel debat over jeugdzorg

DEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet kan voorlopig door met het zorgbeleid. De Tweede Kamer heeft woensdag besloten geen enkel groot onderwerp dat met de zorgsector te maken heeft, op pauze te zetten in de aanloop naar verkiezingen en een nieuw kabinet. Alleen een wijziging van de Wet maatschappelijke ondersteuning waardoor gemeenten meer mogelijkheden krijgen een eigen bijdrage van cliënten te vragen, wordt controversieel verklaard. De hele Kamer moet daar volgende week nog officieel over stemmen.

3 dagen geleden
NFI-onderzoekers vinden geen cannabis in snoep van Haribo

ALMELO (ANP) - Onderzoekers van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) hebben in geen enkel onderzocht snoepje van het merk Haribo cannabis aangetroffen. De politie meldt dat in een update over het onderzoek naar het snoepgoed. Dat ging van start na meldingen over kinderen die onwel waren geworden.

3 dagen geleden
Aantal dure kankermedicijnen wordt nog maar deels vergoed

DEN HAAG (ANP) - Een aantal dure medicijnen tegen borst- en eierstokkanker wordt vanaf woensdag niet langer vergoed uit het basispakket van de zorgverzekering. Dat concludeert het Zorginstituut na een herbeoordeling van zogenoemde PARP-remmers. Nieuwe onderzoeksresultaten tonen aan dat deze medicijnen niet voor alle patiënten leiden tot een langer leven.

3 dagen geleden
Rokers kopen meer tabak in het buitenland door accijnsverhoging

BILTHOVEN (ANP) - Rokers kopen veel meer tabaksproducten in het buitenland sinds de accijnsverhoging op tabak in 2024. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) vermoedt dat ongeveer 60 procent van de rookwaar van mensen uit het buitenland komt. Dit is een grotere verschuiving dan bij eerdere accijnsverhogingen het geval was.

4 dagen geleden
Kraft Heinz gaat in VS kunstmatige kleurstoffen uit voeding halen

CHICAGO (ANP/BLOOMBERG) - Kraft Heinz heeft aangekondigd voor het einde van 2027 alle kunstmatige kleurstoffen uit zijn producten te halen. Daarmee komt het Amerikaanse voedingsbedrijf, bekend van Heinz-ketchup en Kool-Aid-limonade, tegemoet aan plannen van Robert F. Kennedy jr., de Amerikaanse minister van Volksgezondheid. Hij wil de synthetische kleurstoffen eind 2026 al uitbannen, maar volgens brancheorganisaties is daarover geen overeenkomst gesloten.

4 dagen geleden
Bijna helft volwassenen dronk vorig jaar weinig of geen alcohol

DEN HAAG (ANP) - Bijna de helft van de volwassen Nederlanders dronk vorig jaar geen of weinig alcohol, meldt het CBS op basis van de Gezondheidsmonitor Volwassenen en Ouderen 2024. Zo dronk 45 procent vorig jaar helemaal geen alcohol, of één glas per dag, wat binnen de richtlijn van de Gezondheidsraad valt. 22 procent nuttigde helemaal niets. In 2022 voldeed nog 42 procent aan de richtlijn.

4 dagen geleden
RIVM waarschuwt voor smog op vrijdag

BILTHOVEN (ANP) - Door de warmte is de luchtkwaliteit in heel Nederland vrijdag slecht. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) waarschuwt daarom voor smog door ozon in het hele land. Het instituut raadt mensen aan om binnen te blijven en geen zware lichamelijke inspanningen te doen.

1 week geleden