
Britse waakhond wil voorkomen dat AI-bedrijven te machtig worden
LONDEN (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Britse concurrentiewaakhond CMA wil voorkomen dat de markt van kunstmatige intelligentie (AI) in handen komt van maar een paar grote technologiebedrijven. De toezichthouder wil regels invoeren die consumenten moeten beschermen tegen de macht van bedrijven, zoals OpenAI, de maker van ChatGPT.
De regels van de CMA gaan bijvoorbeeld over transparantie en verantwoording. Het is nu vaak niet duidelijk waar bijvoorbeeld ChatGPT informatie vandaan haalt. Ook zijn de antwoorden van dit soort chatprogramma's niet altijd feitelijk juist. Volgens topvrouw Sarah Cardell blijft er een reëel risico dat AI zich zo ontwikkelt dat kunstmatige intelligentie het consumentenvertrouwen ondermijnt of dat een paar machtige spelers de AI-markt domineren. "De voordelen worden dan niet in de hele economie gevoeld", zegt ze. Bij het reguleren van AI moet innovatie van deze technologie wel mogelijk blijven.
De waakhond gaat de komende tijd in gesprek over de maatregelen met AI-bedrijven, zoals Google, Meta en Microsoft. Daarnaast wil de CMA ook input van bijvoorbeeld consumentenorganisaties, overheden, wetenschappers en andere toezichthouders. Begin volgend jaar komt de CMA met de bevindingen. Andere landen als de Verenigde Staten zijn ook regels aan het opstellen om de markt van AI te reguleren.
In Nederland heeft de Consumentenbond een paar maanden geleden toezichthouders en de politiek gevraagd om de rechten van consumenten centraal te stellen bij de ontwikkeling en toepassing van AI. De bond vindt dat mensen erop moeten kunnen vertrouwen dat AI-systemen hen bijvoorbeeld niet misleiden en geen misbruik maken van persoonlijke informatie. Daarop zei een woordvoerster van inmiddels demissionair staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Digitalisering) dat de bewindsvrouw al bezig was met het beschermen van consumentenrechten bij gebruik van AI. De bewindsvrouw verwacht meer te kunnen doen als de Europese wet om AI te reguleren is afgerond.
Meer uit Financieel
FLENSBURG (ANP/DPA) - De verkoop van Tesla in Duitsland is in de eerste helft van dit jaar met bijna 60 procent gedaald vergeleken met vorig jaar. Volgens de Duitse transportautoriteit KBA werden er 8890 Tesla's verkocht. De algehele Duitse markt voor elektrische auto's liet juist wel groei zien, met 35 procent.
34 minuten geledenNEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York gingen donderdag omhoog. Beleggers reageerden op het banenrapport van de Amerikaanse overheid. Volgens dat rapport kwamen er in juni 147.000 banen bij in de grootste economie ter wereld. Dat was meer dan verwacht.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Het wordt niet eenvoudig voor klanten om geld terug te krijgen van Booking.com voor te hoge tarieven voor verblijven, stelt juridisch specialist Sjaak Drinkenburg van juridisch dienstverlener DAS. Hij reageert daarmee op de massaclaim van de Consumentenbond tegen de bekende hotelboekingssite, die binnen een week al meer dan 180.000 aanmeldingen kreeg.
1 uur geledenPARIJS (ANP/RTR) - Een Franse toezichthouder heeft een boete van 40 miljoen euro uitgedeeld voor misleiding rond kortingen in de webshop Shein. In veel gevallen ging het om nepaanbiedingen, stelt de Franse marktwaakhond DGCCRF.
2 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Topman Mark Nuvelstijn van cryptoplatform Bitvavo legt tijdelijk zijn taken neer. Hij treedt terug omdat het bedrijf samen met een advocatenkantoor een onderzoek naar hem is begonnen, bevestigt een woordvoerder na berichtgeving van Het Financieele Dagblad.
2 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - "Verschillende geïnteresseerde partijen" hebben zich bij de curator gemeld voor de failliete Nederlandse woonwinkelketen Rivièra Maison. Curator Erik Schuurs is met "een aantal van hen" in gesprek en onderzoekt een doorstart. De winkels van Rivièra Maison, dat vorige maand failliet werd verklaard, gaan vrijdag weer voorlopig open, laat de curator weten.
2 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Booking.com ziet het risico dat claimclubs in andere landen op ideeën komen door de massaclaim van de Consumentenbond tegen het bedrijf. Dat kan tot onnodige procedures leiden, heeft een woordvoerder van de hotelboekingssite gezegd tegen het ANP. Volgens hem is de Nederlandse claim gebaseerd op een onjuiste interpretatie van eerdere uitspraken. "Het is echt onzin om te stellen dat Booking de prijzen kunstmatig heeft opgedreven."
3 uur geleden