Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Britse waakhond onderzoekt samenwerking Microsoft en OpenAI

Britse waakhond onderzoekt samenwerking Microsoft en OpenAI

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - De Britse mededingingsautoriteit is een onderzoek gestart naar de innige samenwerking tussen softwareconcern Microsoft en ChatGPT-maker OpenAI. De Competition and Markets Authority (CMA) gaat na of de belangrijke investeerder en aandeelhouder te veel zeggenschap heeft over het snelgroeiende bedrijf in kunstmatige intelligentie (AI). Daarvoor wordt de mening van verschillende partijen gevraagd.

De CMA wil weten of er door recente veranderingen nu sprake is van een fusie of een verschuiving van de zeggenschap over OpenAI. De waakhond wil vervolgens nagaan of dit gevolgen heeft voor de hoeveelheid overgebleven concurrentie in de sector. "Er zijn recentelijk een aantal ontwikkelingen geweest in het bestuur van OpenAI, waarvan sommige betrekking hadden op Microsoft", zo formuleert de CMA de aanleiding voor het onderzoek.

Microsoft investeert al jaren in OpenAI, in totaal voor 13 miljard dollar. Het softwareconcern heeft 49 procent van de aandelen in handen. Na de recente chaos bij OpenAI met het ontslag en de terugkeer van topman Sam Altman, kreeg Microsoft toegang tot het nieuwe toezichthoudende bestuur.

Functie zonder stemrecht

Volgens Microsoft gaat dit alleen om een functie zonder stemrecht. "Dat is het enige wat er is veranderd", reageert Microsoft-president Brad Smith, die daarmee tegenspreekt dat zijn bedrijf nu zeggenschap heeft over OpenAI. "We zullen nauw samenwerken met de CMA om alle informatie te verstrekken die nodig is."

In de samenwerking met OpenAI maakt Microsoft gebruik van de AI-programma's van de onderneming, waar ook Dall-E toe behoort. OpenAI maakt op zijn beurt gebruik van de servercapaciteit van het bedrijf achter computerprogramma's als Word.

Meer uit Financieel

Vakbond ziet zo'n 60 werknemers Aviko staken om cao-conflict

UTRECHT (ANP) - Vakbond FNV bestempelt de stakingen bij Aviko in Lomm en Steenderen als een succes. Volgens vakbondsbestuurder Robert Wonnink deden in totaal zestig tot zeventig werknemers van de aardappelspecialist mee aan de acties.

28 minuten geleden
Week na beursrecords gaat aandacht belegger uit naar inflatie

AMSTERDAM (ANP) - De komende beursweek maakt duidelijk of de recordreeks op de internationale aandelenmarkten een vervolg krijgt. In New York bereikten de Dow-Jonesindex en S&P 500 afgelopen week hun hoogste niveau ooit, onder andere dankzij beter dan verwachte cijfers van chipbedrijf Nvidia. Nu gaat de aandacht uit naar de kwartaalresultaten van een aantal grote bedrijven, maar ook nieuwe inflatiecijfers kunnen het gemoed van beleggers beïnvloeden.

1 uur geleden
WTO richt miljoenenfonds op om vrouwelijke ondernemers te steunen

GENÈVE (ANP/AFP) - De Wereldhandelsorganisatie (WTO) heeft een fonds opgericht voor hulp aan vrouwelijke ondernemers in armere landen bij het digitaliseren van hun bedrijf. Voor het initiatief is 50 miljoen dollar beschikbaar.

2 uur geleden
Britse premier pleit voor afpakken bevroren Russische tegoeden

LONDEN (ANP/RTR/DPA) - Westerse landen moeten meer durf tonen in de economische strijd tegen Rusland en bijvoorbeeld bevroren tegoeden afpakken. Dat stelt de Britse premier Rishi Sunak in een opiniestuk in de Sunday Times.

3 uur geleden
Vakbond pleit voor dialoog over uitbreiding Duitse Tesla-fabriek

BERLIJN (ANP) - Tesla en inwoners van het Duitse plaatsje Grünheide moeten met elkaar in gesprek over de uitbreiding van een fabriek van de elektrische-autoproducent. Dat zegt de machtige vakbond voor metaalwerkers IG Metall nadat inwoners van de gemeente bij Berlijn tegen de uitbouw van de fabriek hadden gestemd. De vakbond zelf is voorstander van uitbreiding en hoopt dat Tesla zorgen van omwonenden weg kan nemen.

6 uur geleden
's Werelds grootste lng-exporteur Qatar voert gaswinning op

DOHA (ANP/RTR) - QatarEnergy voert de productie van vloeibaar gemaakt aardgas (lng) verder op. Het Qatarese staatsbedrijf is van plan 16 miljoen ton lng per jaar extra te winnen uit een groot gasveld in de Perzische Golf.

7 uur geleden
Chinese drankenmiljardair Zong Qinghou (79) overleden

HANGZHOU (ANP/AFP) - Zong Qinghou, de voormalig rijkste man van China, is overleden. Hij stierf zondagochtend op 79-jarige leeftijd nadat "behandeling voor een aandoening niet bleek aan te slaan", meldt zijn bedrijf op het sociale medium Weibo. Zong was de oprichter van het drankenconglomeraat Wahaha. Chinese media meldden eerder al dat hij ziek was, zonder te specificeren waar hij aan leed.

8 uur geleden