Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Britse vicepremier: troepen naar grens Rusland onwaarschijnlijk

Britse vicepremier: troepen naar grens Rusland onwaarschijnlijk

LONDEN (ANP) - Het is "zeer onwaarschijnlijk" dat Londen Britse militairen naar de Russische grens stuurt, mocht het Kremlin Oekraïne binnenvallen en daar een pro-Russische regering installeren. De Britse vicepremier Dominic Raab zei dat zondag in een interview met de Britse zender Sky News.

Raab voegde eraan toe dat het Verenigd Koninkrijk "schouder aan schouder met Oekraïne staat" en betrokken is bij trainingsprogramma's die er aan moeten bijdragen dat Oekraïne zich beter kan verdedigen tegen mogelijke agressie van Rusland.

De Britse regering zegt informatie te hebben dat Rusland een pro-Russische regeringsleider in Oekraïne aan de macht wil helpen, terwijl het ondertussen de opties openhoudt voor een invasie van zijn buurland. In een verklaring die het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken zaterdagavond publiceerde, staat dat de oud-parlementariër Evgeni Moerajev een potentiële kandidaat is voor de post. Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken noemde de berichten "desinformatie".

Niet logisch

Moerajev ontkende tegenover de Britse krant The Guardian dat Moskou hem op het oog heeft om de regering van Oekraïne te leiden. "Het lijkt me niet erg logisch. Rusland heeft mij verbannen. En niet alleen dat, ook het geld van een bedrijf van mijn vader is in beslag genomen."

Rusland heeft tienduizenden troepen verzameld aan de grens met Oekraïne. Westerse landen vrezen een Russische inval en hebben president Poetin herhaaldelijk gewaarschuwd voor zware repercussies. Volgende week spreekt de Britse premier Boris Johnson de leiders van de G7, de zeven machtigste industrielanden, over nieuwe sancties tegen Rusland. Het Kremlin ontkent aanvalsplannen te hebben.

1 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

bung 88 4 maanden geleden
kijk--daar gebruiken ze hun verstand. verdiend navolging.

Meer uit Buitenland

Poetin bereid om graanexport Oekraïne toe te staan

MOSKOU (ANP/AFP) - Rusland is bereid mee te werken aan de "onvoorwaardelijke" export van graan uit Oekraïne, meldt het Kremlin zaterdag. Dat aanbod is gedaan in een driehoeksgesprek per telefoon tussen president Vladimir Poetin en zijn Franse ambtgenoot Emmanuel Macron en de Duitse bondskanselier Olaf Scholz. Het was voor het eerst sinds maart dat het drietal op deze wijze overleg voerde.

33 minuten geleden
Mensenrechtenchef VN: bezoek China was geen officieel onderzoek

BEIJING (ANP/AFP) - VN-mensenrechtenchef Michelle Bachelet zegt dat haar zesdaagse bezoek aan China niet de status had van een officieel onderzoek. Volgens Bachelet heeft ze gedurende haar ontmoetingen "op openhartige wijze" kunnen spreken met de Chinezen over de mensenrechtensituatie in het land.

1 uur geleden
Voormalig 'tweede man' van Vaticaan, Angelo Sodano, overleden

VATICAANSTAD (ANP/AFP/DPA/BELGA) - Kardinaal Angelo Sodano die de rechterhand was van paus Johannes Paulus II en van paus Benedictus XVI, is op 94-jarige leeftijd in Italië overleden. Het Vaticaan heeft zijn overlijden bekendgemaakt zonder de doodsoorzaak te benoemen. Paus Franciscus prijst Sodano als een gezaghebbend en genereus priester en dienaar van het Vaticaan. Dinsdag is de uitvaartplechtigheid in de Sint-Pietersbasiliek en daar zal paus Franciscus bij aanwezig zijn.

1 uur geleden
Zuinige Spaanse koning houdt meer geld over

MADRID (ANP/DPA) - De Spaanse koning Felipe VI heeft vorig jaar ongeveer 890.000 euro van het geld dat aan het koninklijk huis werd toegekend, niet uitgegeven. De hele familie kreeg 8,43 miljoen euro voor de uitgaven en dat was 544.000 euro meer dan het jaar ervoor, maar dat blijkt niet hard nodig te zijn geweest volgens de cijfers die het Spaanse koninklijk huis heeft vrijgegeven.

2 uur geleden
Russisch schip haalt staal op in Marioepol

MARIOEPOL (ANP/BLOOMBERG) - Een leeg Russisch vrachtschip is zaterdag rond het middaguur in de havenstad Marioepol aangekomen om 2700 ton staal op te halen, meldt het Russische persbureau TASS.

2 uur geleden
Beijing versoepelt coronamaatregelen, besmettingen Shanghai lager

BEIJING (ANPBLOOMBERG) - Inwoners van de Chinese hoofdstad Beijing kunnen zich vanaf zondag weer wat vrijer bewegen. Chinese autoriteiten zullen een deel van de coronamaatregelen versoepelen nu de uitbraak van het virus volgens hen onder controle is. Ondertussen daalt ook het aantal besmettingen in miljoenenstad Shanghai, het financiële centrum van China.

2 uur geleden
Rusland voert 'succesvolle test' uit met hypersonische raket

MOSKOU (ANP/AFP) - Russische strijdkrachten zeggen zaterdag een geslaagde test te hebben gedaan met een hypersonische kruisraket, die een snelheid kan ontwikkelen tussen de vijf en tien keer de snelheid van het geluid. Deze Zirkon-raket werd afgevuurd van het fregat Admiraal Gorsjkov in de Barentszzee en trof "succesvol doel" 1000 kilometer verderop in de Witte Zee in het arctisch gebied.

3 uur geleden