Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Britse verzekeraar Lloyd's verzekert graantransport Oekraïne

Britse verzekeraar Lloyd's verzekert graantransport Oekraïne

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - De Britse verzekeraar Lloyd's gaat schepen verzekeren die graan gaan vervoeren vanuit de Oekraïense havens. Daarmee zou het transport van graan vanuit de havens op gang kunnen komen en is een naderende voedselcrisis te voorkomen.

Volgens Lloyd's krijgen schepen die graan en andere voedselproducten vervoeren "betrouwbare dekking" voor de reis, zei Patrick Tiernam, hoofd markten bij de verzekeraar. Dat moet de onlangs gesloten graandeal over de meer dan 20 miljoen ton graan die nog wacht op verscheping "extra bescherming" bieden, aldus Tiernam. "Het herstel van deze graanvoorraden is van vitaal belang om de wereldwijde voedselonzekerheid aan te pakken in deze moeilijke tijden", zei hij.

De Britse minister van Buitenlandse Zaken Liz Truss omschreef de verzekeringen als "nog een belangrijke stap" om te zorgen dat de graanexporten de Zwarte Zee kunnen verlaten. De uitvoer van het graan kan de stijgende voedselprijzen en -tekorten tegengaan.

Deal met Turkije

Voor de Russen Oekraïne binnenvielen eind februari waren zowel Oekraïne als Rusland belangrijke exporteurs van graan. Samen zijn de landen goed voor naar schatting een derde van de wereldproductie van tarwe. Na de inval begonnen veel landen Russische goederen te boycotten, terwijl goederen Oekraïne niet meer konden verlaten vanwege de oorlog.

Onlangs sloten Oekraïne en Rusland een deal met Turkije en de Verenigde Naties om de export van graan weer te hervatten via de Zwarte Zee. Enkele uren na de deal volgde een Russische raketaanval op de haven van Odessa. Daardoor was het onduidelijk of de deal uitgevoerd kon worden. Ook moeten er nog mijnen verwijderd worden. Tijdens een bezoek aan Odessa vrijdag zei de Oekraïense president Volodimir Zelenski dat de leveringen de komende dagen zullen plaatsvinden.

Meer uit Financieel

Jarenlange oorlog Oekraïne kan Duitse economie 260 miljard kosten

MÜNCHEN (ANP/DPA) - Mocht de oorlog in Oekraïne tot 2030 duren, dan kunnen de kosten voor de Duitse economie oplopen tot 260 miljard euro. Dat concluderen onderzoekers van drie Duitse onderzoeksinstituten. Daarnaast zullen er het aankomende jaar al 240.000 minder Duitsers een baan hebben dan wanneer er geen oorlog zou zijn.

16 minuten geleden
Ryanair verwacht geen hinder van stakingen Spaans cabinepersoneel

MADRID (ANP) - Luchtvaartmaatschappij Ryanair verwacht niet dat de stakingen van het in Spanje gevestigde cabinepersoneel tot problemen gaan leiden. Die stakingen zouden in augustus of september plaatsvinden. Volgens Ryanair gaat het echter om stakingen van kleine vakbonden die "slechts een handvol werknemers van ons Spaanse cabinepersoneel vertegenwoordigen".

51 minuten geleden
Vaccinmaker Novavax keldert op afwachtend Wall Street

NEW YORK (ANP) - Novavax zag dinsdag ruim 16 procent van de beurswaarde verdampen op de aandelenmarkten in New York. Het Amerikaanse biotechnologiebedrijf verlaagde zijn omzetverwachting voor dit jaar vanwege teleurstellende verkopen van zijn coronavaccin. Novavax heeft een zogenoemd eitwitvaccin ontwikkeld tegen het coronavirus als alternatief voor de zogeheten mRNA-vaccins van Moderna, Pfizer en BioNTech, die zijn gemaakt met de nieuwste technologieën. De vraag naar het vaccin van Novavax valt echter tegen.

58 minuten geleden
Eerste Deense supermarkten 7-Eleven weer open na hackaanval

KOPENHAGEN (ANP/AFP) - De Amerikaanse supermarktketen 7-Eleven zegt dinsdag zijn winkels in Denemarken langzaamaan weer te heropenen. Maandag moest de Deense tak van 7-Eleven alle winkels sluiten nadat een hacker de kassasystemen had aangevallen.

1 uur geleden
Autoverzekeringen goedkoper ondanks hoge inflatie

EINDHOVEN (ANP) - Autoverzekeringen zijn ondanks de hoge inflatie in de eerste helft van dit jaar goedkoper geworden. Dit constateert de financiële vergelijkingswebsite Geld.nl. Volgens de site komt dit onder meer doordat er vorig jaar minder sprake was van autobranden en andere vormen van voertuigcriminaliteit.

1 uur geleden
Mark Zuckerberg kondigt nieuwe privacyfuncties aan voor WhatsApp

MENLO PARK (ANP) - Berichtendienst WhatsApp voert veranderingen door waardoor de privacy van gebruikers moet verbeteren. Topman Mark Zuckerberg van moederconcern Meta Platforms heeft dat laten weten in een post op Facebook.

2 uur geleden
Huurprijzen in Qatar schieten omhoog in aanloop naar WK voetbal

DOHA (ANP/BLOOMBERG) - De huurprijzen in Qatar schieten omhoog in aanloop naar het wereldkampioenschap voetbal dat vanaf 21 november in het Arabisch emiraat wordt gehouden. Bewoners in populaire buurten zeggen dat ze gedwongen worden in te stemmen met huurverhogingen van 40 procent en contractperiodes van twee jaar. Sommige van hen zijn gedwongen hun huis te verlaten omdat ze de huur niet meer kunnen betalen.

2 uur geleden