Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Britse verzekeraar Lloyd's verzekert graantransport Oekraïne

Britse verzekeraar Lloyd's verzekert graantransport Oekraïne

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - De Britse verzekeraar Lloyd's gaat schepen verzekeren die graan gaan vervoeren vanuit de Oekraïense havens. Daarmee zou het transport van graan vanuit de havens op gang kunnen komen en is een naderende voedselcrisis te voorkomen.

Volgens Lloyd's krijgen schepen die graan en andere voedselproducten vervoeren "betrouwbare dekking" voor de reis, zei Patrick Tiernam, hoofd markten bij de verzekeraar. Dat moet de onlangs gesloten graandeal over de meer dan 20 miljoen ton graan die nog wacht op verscheping "extra bescherming" bieden, aldus Tiernam. "Het herstel van deze graanvoorraden is van vitaal belang om de wereldwijde voedselonzekerheid aan te pakken in deze moeilijke tijden", zei hij.

De Britse minister van Buitenlandse Zaken Liz Truss omschreef de verzekeringen als "nog een belangrijke stap" om te zorgen dat de graanexporten de Zwarte Zee kunnen verlaten. De uitvoer van het graan kan de stijgende voedselprijzen en -tekorten tegengaan.

Deal met Turkije

Voor de Russen Oekraïne binnenvielen eind februari waren zowel Oekraïne als Rusland belangrijke exporteurs van graan. Samen zijn de landen goed voor naar schatting een derde van de wereldproductie van tarwe. Na de inval begonnen veel landen Russische goederen te boycotten, terwijl goederen Oekraïne niet meer konden verlaten vanwege de oorlog.

Onlangs sloten Oekraïne en Rusland een deal met Turkije en de Verenigde Naties om de export van graan weer te hervatten via de Zwarte Zee. Enkele uren na de deal volgde een Russische raketaanval op de haven van Odessa. Daardoor was het onduidelijk of de deal uitgevoerd kon worden. Ook moeten er nog mijnen verwijderd worden. Tijdens een bezoek aan Odessa vrijdag zei de Oekraïense president Volodimir Zelenski dat de leveringen de komende dagen zullen plaatsvinden.

Meer uit Financieel

Beleggers letten komende beursweek op belangrijk inflatiecijfer VS

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers letten de komende beursweek vooral op een belangrijk inflatiecijfer dat vrijdag uit de Verenigde Staten komt. De Amerikaanse centralebankenkoepel Federal Reserve ziet dit cijfer als de belangrijkste graadmeter voor de prijsontwikkeling en dus van groot belang voor het rentebeleid van de Fed.

4 uur geleden
WSJ: Apple praat met Meta over AI-model in systeem verwerken

NEW YORK (ANP/RTR) - Apple en het moederbedrijf van Facebook gaan mogelijk samenwerken op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI). Apple en Facebook-eigenaar Meta hebben gesprekken gevoerd over het integreren van het generatieve AI-model van Meta in het nieuwe AI-systeem Apple Intelligence. Dit meldt The Wall Street Journal (WSJ) op basis van ingewijden.

6 uur geleden
Jurist: bunq heeft niet alle gedupeerden compensatie geboden

AMSTERDAM (ANP) - Bunq heeft nog niet alle klanten die slachtoffer zijn geworden van phishing of helpdeskfraude compensatie aangeboden. Dit zegt jurist Chizki Loonstein, die met advocaten namens tientallen gedupeerden mogelijk een rechtszaak tegen de onlinebank start. Bunq stelt dat alle bij de bank bekende slachtoffers van fraude wel een bericht hebben gehad.

8 uur geleden
Regen en waterschimmel dreigen aardappel lang dwars te zitten

AMSTERDAM (ANP) - De vele regen van de afgelopen maanden zit aardappeltelers dwars. Dat komt niet alleen doordat aardappelpercelen noodgedwongen te laat worden geplant, maar ook doordat een waterschimmel om zich heen grijpt. Dit probleem blijft mogelijk nog jaren voelbaar, ook in de portemonnee van de consument.

10 uur geleden
Vliegveld Manchester schrapt vluchten om stroomstoring

MANCHESTER (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Vluchten die zondag vanaf het vliegveld van Manchester zouden vertrekken, zijn geschrapt of lopen lange vertraging op. Een eerdere stroomstoring in de regio van de Engelse stad zorgt voor problemen op de luchthaven, meldt een woordvoerder van de luchthaven.

11 uur geleden
Gegevens tienduizenden klanten van grote Duitse bank gelekt

FRANKFURT (ANP/DPA) - Een dochterbedrijf van een van Duitslands grootste banken, DZ Bank, is getroffen door een cyberaanval. Daardoor zijn persoonlijke gegevens van tienduizenden klanten mogelijk in verkeerde handen gevallen, zei een woordvoerster van de bank.

1 dag geleden
Socialemediaplatform X gaat geld vragen voor livestreams

SAN FRANCISCO (ANP) - Socialemediaplatform X wil dat gebruikers gaan betalen om livebeelden uit te zenden via het berichtenplatform. Binnenkort is de functie voor livestreamen alleen nog maar beschikbaar voor mensen die op zijn minst een premiumabonnement hebben, maakte het techbedrijf bekend. Dat abonnement kost in Nederland 8 euro per maand.

1 dag geleden