Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Britse verzekeraar Lloyd's verzekert graantransport Oekraïne

Britse verzekeraar Lloyd's verzekert graantransport Oekraïne

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - De Britse verzekeraar Lloyd's gaat schepen verzekeren die graan gaan vervoeren vanuit de Oekraïense havens. Daarmee zou het transport van graan vanuit de havens op gang kunnen komen en is een naderende voedselcrisis te voorkomen.

Volgens Lloyd's krijgen schepen die graan en andere voedselproducten vervoeren "betrouwbare dekking" voor de reis, zei Patrick Tiernam, hoofd markten bij de verzekeraar. Dat moet de onlangs gesloten graandeal over de meer dan 20 miljoen ton graan die nog wacht op verscheping "extra bescherming" bieden, aldus Tiernam. "Het herstel van deze graanvoorraden is van vitaal belang om de wereldwijde voedselonzekerheid aan te pakken in deze moeilijke tijden", zei hij.

De Britse minister van Buitenlandse Zaken Liz Truss omschreef de verzekeringen als "nog een belangrijke stap" om te zorgen dat de graanexporten de Zwarte Zee kunnen verlaten. De uitvoer van het graan kan de stijgende voedselprijzen en -tekorten tegengaan.

Deal met Turkije

Voor de Russen Oekraïne binnenvielen eind februari waren zowel Oekraïne als Rusland belangrijke exporteurs van graan. Samen zijn de landen goed voor naar schatting een derde van de wereldproductie van tarwe. Na de inval begonnen veel landen Russische goederen te boycotten, terwijl goederen Oekraïne niet meer konden verlaten vanwege de oorlog.

Onlangs sloten Oekraïne en Rusland een deal met Turkije en de Verenigde Naties om de export van graan weer te hervatten via de Zwarte Zee. Enkele uren na de deal volgde een Russische raketaanval op de haven van Odessa. Daardoor was het onduidelijk of de deal uitgevoerd kon worden. Ook moeten er nog mijnen verwijderd worden. Tijdens een bezoek aan Odessa vrijdag zei de Oekraïense president Volodimir Zelenski dat de leveringen de komende dagen zullen plaatsvinden.

Meer uit Financieel

Brussel onderwerpt besturingssysteem iPads aan strenge regels

BRUSSEL (ANP) - Ook het besturingssysteem voor tablets van Apple valt voortaan onder de strengste regels van de Europese Wet op de Digitale Markten (DMA). De Europese Commissie heeft beslist dat het systeem als een poortwachter beschouwd moet worden voor diensten van anderen. De EU mag door die typering strenger controleren, omdat er anders risico is dat grote en machtige bedrijven hun marktpositie misbruiken.

35 minuten geleden
Schiphol en ministerie wachten massaclaim af

DEN HAAG (ANP) - Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft "kennisgenomen van de berichtgeving, en wacht verdere ontwikkelingen af" over de massaclaim tegen de Staat over Schiphol, laat een woordvoerder weten. Een groep omwonenden en belangenorganisaties van de luchthaven bereidt een massaclaim van 3 miljard euro voor, werd maandag bekend.

1 uur geleden
Te weinig laadpunten stekkerauto's in EU, zegt autobranche

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie heeft veel meer laadpunten nodig voor elektrische auto's om de CO2-doelen te halen, zegt de Europese autobrancheorganisatie ACEA. De verkoop van stekkerauto's is de afgelopen jaren veel harder gegroeid dan de installatie van laadpalen. Daarom moeten er tot 2030 jaarlijks acht keer zoveel laadpunten bijkomen, volgens de brancheclub.

1 uur geleden
Toezichthouder VS gaat handsfree techniek Ford onderzoeken

DEARBORN (ANP/RTR) - De Amerikaanse verkeerstoezichthouder National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA) gaat onderzoek doen naar de handsfree rijtechnologie BlueCruise van Ford Motor. Twee incidenten waarbij auto's van het type Ford Mustang Mach-E botsten met stilstaande voertuigen, waren de aanleiding voor het onderzoek.

1 uur geleden
Advocaat: schikking Philips kan ook in Nederland betekenis hebben

AMERSFOORT (ANP) - De schikking van Philips van 1,1 miljard dollar voor Amerikanen die schade zeggen te hebben van apparaten van dit bedrijf tegen apneu, kan ook in Nederland van betekenis worden. Philips ziet immers "dat er iets goed mis is gegaan", zegt de Nederlandse advocaat Mark de Hek van SAP Letseladvocaten. De regeling kan daardoor eventueel in het voordeel werken van de meer dan duizend door De Hek vertegenwoordigde Nederlanders die ook klachten door deze apparatuur melden of bezorgd zijn over de mogelijke gevolgen van het gebruik.

2 uur geleden
Veel onzekerheid in bloemenbranche over nieuwe inspecties in VK

ZOETERMEER (ANP) - Bij Nederlandse bloemen- en plantenexporteurs is veel onzekerheid over de gevolgen van de fysieke inspecties die vanaf dinsdag worden uitgevoerd bij binnenkomst in het Verenigd Koninkrijk. Zo is er in de havens onvoldoende capaciteit om de controles uit te voeren en leiden de inspecties tot flink meer kosten, zegt Matthijs Mesken, directeur van de Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijproducten (VGB). Hij pleit dan ook voor een nieuwe handelsovereenkomst.

2 uur geleden
Aandeel Philips koerst af op grootste dagwinst ooit na schikking

AMSTERDAM (ANP) - Het aandeel Philips koerst maandag af op de grootste dagwinst ooit van het zorgtechnologiebedrijf. Het aandeel werd bij de opening al een derde meer waard en in de middaghandel liep de koerswinst verder op tot bijna 47 procent. Philips zag daarmee de beurswaarde met miljarden euro's stijgen tot rond de 30 miljard euro.

2 uur geleden