Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Britse varkens mogelijk afgemaakt vanwege tekort aan slagers

Britse varkens mogelijk afgemaakt vanwege tekort aan slagers

LONDEN (ANP/RTR) - De Britse landbouwsector waarschuwt dat mogelijk honderdduizenden varkens binnen enkele weken moeten worden afgemaakt, tenzij de regering meer visa verstrekt om slagers in het land toe te laten. Door de coronacrisis en het Britse immigratiebeleid sinds de brexit is er een acuut personeelstekort ontstaan in de vleesverwerkende industrie waaronder slagers en slachters.

De regering kondigde zondag een plan aan om tijdelijke visa af te geven voor 5000 buitenlandse vrachtwagenchauffeurs en 5500 werknemers in de pluimveesector. Dat moet de personeelstekorten daar wegwerken. Voor meer regelingen in andere sectoren met krapte staat naar verluidt nog niets op touw. Londen vindt dat bedrijven in personeel moeten investeren en de lonen en arbeidsvoorwaarden moeten verbeteren.

Lizzie Wilson, beleidsmedewerker bij de National Pig Association (NPA), zei dat het tekort aan slagers betekende dat de capaciteit van de verwerkende bedrijven met een kwart is gedaald. Het gevolg is dat varkens die rijp zijn voor de slacht op boerderijen achterblijven. Daarmee is het dierenwelzijn in gevaar.

"Er zitten momenteel zo'n 120.000 varkens op de boerderij die al geslacht, verwerkt en opgegeten hadden moeten zijn", aldus Wilson. Blijft hulp van de regering uit, dan zullen varkens op de boerderijen afgemaakt moeten worden.

Minette Batters, voorzitter van de National Farmers Union, zei dat een ruiming van 150.000 varkens "mogelijk over een week of tien dagen" zou plaatsvinden. "Ik geloof niet dat dit ooit eerder in de wereld is gebeurd en het kan ook nu niet gebeuren", zei ze tegen de BBC. Ook David Lindars, directeur technische operaties bij de Britse Vleesverwerkers Vereniging, zei dat een ruiming "heel dichtbij komt."

Meer uit Financieel

Bloomberg: China overweegt versoepeling aandelenbezit buitenland

BEIJING (ANP/BLOOMBERG) - China overweegt om de regels te versoepelen die het aandelenbezit van Chinese bedrijven vanuit het buitenland beperken. Dit melden ingewijden. China beperkt het totale aandelenbezit voor mensen uit andere landen in Chinese bedrijven nu tot 30 procent, waarbij één individuele buitenlandse aandeelhouder niet meer dan 10 procent mag houden. Het is nog niet duidelijk wat de nieuwe limieten worden.

22 minuten geleden
Techinvesteerder Prosus sterkste stijger in lagere AEX

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak is vrijdag verder weggezakt na de recente verliesbeurten. Prosus was de sterkste stijger bij de Amsterdamse hoofdfondsen met een winst van 3,5 procent. De techinvesteerder profiteerde van een koersherstel in de Chinese techsector, waarin het grote belangen heeft. Een dag eerder behoorde Prosus nog tot de grootste dalers.

50 minuten geleden
Kans op slagen megaovername gamebedrijf door Microsoft groeit

LONDEN (ANP/RTR) - De Britse toezichthouder voor de markt neigt ernaar de overname van gamebedrijf Activision Blizzard door softwareconcern Microsoft goed te keuren. Die twee bedrijven kregen eerder geen toestemming vanuit Londen om samen te gaan uit angst voor de grote macht die ze samen zouden kunnen uitoefenen op de markt voor games in de cloud. Nieuwe beloftes om genoeg concurrentie over te houden nemen die bezwaren weg, schrijft de Competition and Markets Authority (CMA) nu.

1 uur geleden
Rentezorgen houden Damrak in de greep

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak lijkt vrijdag iets verder weg te zakken na de recente verliesbeurten. Sinds het rentebesluit van de Federal Reserve staat de stemming op de beurzen onder druk. De Amerikaanse centrale bank hield de rente deze week weliswaar onveranderd, maar hintte wel op een verdere verhoging later dit jaar. Ook gaf de Fed aan dat het rentetarief in de grootste economie ter wereld langer hoog zal blijven om de inflatie onder controle te krijgen.

2 uur geleden
Duits staatsbedrijf krijgt kritiek voor handel in Russische lng

BERLIJN (ANP/BLOOMBERG) - Een door de Duitsland genationaliseerd energiebedrijf is in opspraak geraakt omdat het in vloeibaar gemaakt aardgas (lng) uit Rusland handelt. De transactie is niet verboden, maar binnen Europa is Duitsland tegenstander van de handel in lng uit Rusland omdat dit land Oekraïne is binnengevallen.

2 uur geleden
Einde aan staking lng-fabrieken Australië die gasprijzen opdreef

PERTH (ANP/BLOOMBERG/AFP) - Stakende werknemers bij twee fabrieken voor vloeibaar gemaakt aardgas (lng) in Australië pakken hun werk weer op, kondigen vakbonden vrijdag aan. De werkonderbreking begon zo'n twee weken geleden om meer loon en betere arbeidsomstandigheden af te dwingen. De staking en een stakingsdreiging zorgden afgelopen weken voor hogere gasprijzen.

2 uur geleden
Huishoudens hadden in tweede kwartaal meer te besteden

DEN HAAG (ANP) - Nederlandse huishoudens hadden in het tweede kwartaal van dit jaar meer te besteden dan in dezelfde periode een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Vooral hogere cao-lonen en meer gewerkte uren droegen daar aan bij volgens het statistiekbureau. Tegelijkertijd steeg de hypotheekschuld.

3 uur geleden