Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Britse variant, scholen en prikstrategie centraal in coronadebat

Britse variant, scholen en prikstrategie centraal in coronadebat

DEN HAAG (ANP) - Opnieuw debatteert de Kamer over de aanpak van de coronacrisis. Na een korte briefing door vaccinatiedirecteur Jaap van Delden en RIVM-expert Jaap van Dissel, buigt de Kamer zich onder meer over de dreiging die de Britse coronavariant vormt. Ook de vaccinatiestrategie, de heropening van de scholen, en de bestaande lockdown-maatregelen zullen uitgebreid aan bod komen.

Het verlengen van die lockdown is volgens demissionair premier Mark Rutte "onvermijdelijk". De 'oude' coronavariant wordt misschien teruggedrongen, maar de Britse mutatie verspreidt zich juist steeds sneller. Het kabinet en diens adviseurs maken zich hier grote zorgen over. Ook de Kamer zal hier meer duidelijkheid over willen. Het pakket aan maatregelen, waaronder de avondklok, wordt overigens nog eens voorgelegd aan de deskundigen in het Outbreak Management Team.

Wel belooft het kabinet dat de basisscholen open kunnen. Om dit verantwoordelijk te doen is een protocol opgesteld, gebaseerd op adviezen van de virologen. Maar brancheorganisaties noemen de voorstellen onwerkbaar. Veel partijen hebben hier naar verwachting ook kritische vragen over.

Hoewel de steun voor de algemene coronamaatregelen vrij breed is, wacht zorgminister Hugo de Jonge opnieuw een zwaar debat. Het tempo van het inenten ligt volgens tal van partijen in de Kamer te laag. De Jonge beloofde recent beterschap: de achterstand op andere Europese landen zou worden ingelopen. Maar veel oppositiepartijen hebben daar weinig vertrouwen in. De onenigheid tussen het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) en zijn ministerie van Volksgezondheid over de vaccinatiecijfers, kwam De Jonge ook op kritiek te staan. Uiteindelijk bleek dat duizenden prikken dubbel waren geteld.

Ook zal opnieuw worden gesproken over het loon van zorgpersoneel. De Kamer nam een motie aan om de zorgsalarissen te verhogen, maar het kabinet wil daar nu niets meer aan doen, omdat het demissionair is (het kabinet trad af om de toeslagenaffaire). Die uitleg leidde tot woede bij de oppositie.

Meer uit Politiek

Voorzitter Bosma herdenkt oorlogsslachtoffers in de Tweede Kamer

DEN HAAG (ANP) - In de Tweede Kamer heeft voorzitter Martin Bosma de oorlogsslachtoffers van de Tweede Wereldoorlog herdacht. Hij bracht in zijn toespraak een hommage aan de helden van de oorlog.

13 uur geleden
Formerende partijen aan de slag met doorrekening CPB van plannen

DEN HAAG (ANP) - PVV, VVD, NSC en BBB hebben vrijdag van het Centraal Planbureau (CPB) de doorrekening ontvangen van de plannen die ze op tafel hebben gelegd tijdens hun onderhandelingen, meldt een woordvoerster van de kabinetsformatie. Nu de financieel-economische gevolgen van de beoogde maatregelen zijn berekend, zullen de formerende partijen knopen moeten gaan doorhakken, zo kondigden de twee informateurs Elbert Dijkgraaf en Richard van Zwol onlangs aan.

1 dag geleden
VVD en BBB niet bezorgd over beknotting persvrijheid

DEN HAAG (ANP) - VVD, NSC en BBB maken zich geen zorgen over beknotting van de persvrijheid, ook niet als PVV in een nieuw kabinet komt. "We hebben voldoende vertrouwen in de democratie en de rechtstaat dat het niet zo ver komt", zegt BBB-Kamerlid Henk Vermeer. De VVD zegt zich altijd te hebben ingezet voor de vrijheid en veiligheid van de pers "en dat zullen we blijven doen, in welke politieke constellatie dan ook", zegt VVD-Kamerlid Claire Martens.

1 dag geleden
Jezus Leeft in beroep tegen uitsluiting Europese verkiezingen

DEN HAAG (ANP) - De partij Jezus Leeft stapt naar de Raad van State, omdat ze niet mag meedoen aan de Europese verkiezingen op 6 juni. De Raad van State, de hoogste bestuursrechter, behandelt de zaak komende maandag om 11.00 uur. Uiterlijk volgende week vrijdag moet de raad uitspraak doen.

1 dag geleden
Slob benoemd tot 'bestuurlijk kopstuk' bij kanaaldrama Overijssel

ZWOLLE (ANP) - Oud-minister van Onderwijs Arie Slob (ChristenUnie) is benoemd tot 'bestuurlijk kopstuk' voor het zogeheten drama rond het Kanaal Almelo-De Haandrik in Overijssel. In die rol moet Slob beslissen over gevallen waarbij de provincie en bewoners het onderling niet eens zijn geworden over een vergoeding voor schade die het gevolg is van werkzaamheden aan het kanaal.

3 dagen geleden
Kamer boos over mogelijk versoepelde stikstofregels Schiphol

DEN HAAG (ANP) - Partijen in de Tweede Kamer reageren boos op mogelijk versoepelde stikstofregels voor Schiphol. Minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) heeft volgens NRC de regels zo afgezwakt dat de luchthaven vorig jaar makkelijker een natuurvergunning kon krijgen, waardoor het aantal vluchten niet omlaag hoefde.

4 dagen geleden
Belastingambtenaren hebben 'ruime gelegenheid' om te lekken

DEN HAAG (ANP) - Bij de Belastingdienst bestaat een "ruime gelegenheid" om vertrouwelijke informatie door te spelen aan criminelen. Dat staat in een onderzoek dat demissionair staatssecretaris Marnix van Rij van Financiƫn vorige week met de Tweede Kamer heeft gedeeld. Het zicht op corruptie is "minimaal", onder meer omdat weinig wordt bijgehouden wie wat deelt.

5 dagen geleden