Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Britse toezichthouders worstelen nog altijd met brexit-impact

Britse toezichthouders worstelen nog altijd met brexit-impact

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - Verschillende Britse regelgevende instanties worstelen nog altijd met de impact van de brexit. Zo kampen ze aanhoudend met tekorten aan personeel. Ook ontbreken veelal nog gegevens die nodig zijn om hun werk goed uit te kunnen voeren. Verder zou er ook geen duidelijke langetermijnplanning zijn, staat in een rapport van de National Audit Office.

Toezichthouders als de mededingingswaakhond CMA, de voedsel- en warenautoriteit FSA en HSE, de instantie die toeziet op de nationale gezondheid en veiligheid op het werk, hebben er door de brexit extra werkzaamheden bijgekregen. Daarvoor hebben de drie ook extra financiering ontvangen. Het personeelsbestand is ook uitgebreid. Evengoed is het voor de autoriteiten een uitdaging om mensen met specialistische vaardigheden aan te trekken.

Bij de CMA was in maart maar een kwart van de vacatures voor juridische functies ingevuld. De dienst moet al geruime tijd met de particuliere sector concurreren in de zoektocht en het behouden van personeel met juridische, economische en digitale vaardigheden voor werkzaamheden op het gebied van mededinging en fusies. Bij de FSA en de HSE is er vooral een tekort aan toxicologen, mensen die bestuderen wat de effecten zijn van chemische stoffen op het milieu en de gezondheid van mensen en dieren.

Volgens het rapport kunnen door de problemen besluiten over regelgeving worden vertraagd. Ook boeten de diensten in aan vermogen om risico's te beoordelen. Daarbij speelt mee dat ze geen toegang meer hebben tot gegevens- en informatie-uitwisselingsregelingen met autoriteiten in de EU. In het verslag wordt ook vermeld dat de pandemie en brexit de langetermijnplanning hebben bemoeilijkt.

Meer uit Financieel

Autobedrijven Tesla en GM bij winnaars op Wall Street

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met kleine winsten gesloten. De autobedrijven Tesla en General Motors (GM) stonden bij de winnaars. Beleggers op Wall Street reageerden positief op de aankondiging dat ook GM, bekend van Chevrolet en Hummer, de door Tesla ontwikkelde stekker voor elektrische auto's gaat gebruiken voor zijn voertuigen. Verder werd vooral gewacht op het rentebesluit van de Amerikaanse centralebankenkoepel Federal Reserve volgende week.

3 uur geleden
Kyiv: krimp economie in eerste kwartaal minder sterk dan gedacht

KYIV (ANP/RTR/DPA) - De economie van Oekraïne is in het eerste kwartaal van dit jaar met 10,5 procent gekrompen in vergelijking met een jaar eerder vanwege de Russische invasie van het land. Maar daarmee valt de krimp wel minder sterk uit dan eerder werd gevreesd, aldus de Oekraïense minister van Economische Zaken Joelia Sviridenko.

5 uur geleden
Europese gasprijs fors omhoog, mede door warm weer

AMSTERDAM (ANP/BLOOMBERG) - De Europese gasprijs is vrijdag flink gestegen, mede door het warme weer in grote delen van Europa waardoor er meer vraag is naar stroom voor bijvoorbeeld airconditioners en ventilatoren. Maar ook tekenen van toenemende concurrentie vanuit Azië voor vloeibaar gemaakt aardgas (lng) zorgen voor een stijgende prijs.

6 uur geleden
PPG geeft toe en sluit cao-akkoord voor 10 procent meer loon

UTRECHT (ANP) - Medewerkers van verffabrikant PPG krijgen een tiende meer loon. Dat hebben het Amerikaanse bedrijf en vakbond FNV afgesproken na weken van stakingen. Daarbij werd bij vestigingen in Amsterdam, Den Bosch, Tiel en Uithoorn het werk neergelegd.

7 uur geleden
AEX-index licht lager weekend in, IMCD onderuit

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op de aandelenbeurs in Amsterdam is vrijdag met een kleine min het weekend ingegaan. Beleggers namen geen grote risico's voorafgaand aan de rentevergaderingen van de Federal Reserve en de Europese Centrale Bank (ECB) die volgende week worden gehouden. Verder was op het Damrak chemicaliëndistributeur IMCD een opvallende daler na een winstwaarschuwing van het Britse speciaalchemieconcern Croda International.

8 uur geleden
Man (53) uit Aerdenhout langer vast voor dividendstrippen

AERDENHOUT (ANP) - Een 53-jarige man uit de gemeente Aerdenhout, die dinsdag is aangehouden door de FIOD, blijft veertien dagen langer vastzitten op verdenking van het doen van onjuiste aangiften dividendbelasting en het zogeheten dividendstrippen. De man werd vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris van de rechtbank in Amsterdam, die het voorarrest heeft verlengd.

9 uur geleden
Netbeheerders doen oproep aan bedrijven in drie provincies

ARNHEM (ANP) - Netbeheerders TenneT, Liander en Stedin willen dat meer bedrijven in Flevoland, Gelderland en Utrecht flexibeler worden in hun elektriciteitsverbruik. Zo moet er ruimte komen om nieuwe bedrijven aan te sluiten in die provincies. Anders kunnen op den duur zelfs nieuwe aansluitingen voor woningen in gevaar komen. Een eerdere oproep leverde weinig animo op.

9 uur geleden