Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Britse royals dragen geen militaire uniformen op uitvaart Philip

Britse royals dragen geen militaire uniformen op uitvaart Philip

LONDEN (ANP) - Leden van de Britse koninklijke familie dragen allemaal burgerkleding tijdens de uitvaart van prins Philip. Koningin Elizabeth heeft voorgesteld dat haar familieleden hun militaire uniformen in de kast laten hangen, berichten Britse media. Zo moeten ongemakkelijke situaties worden voorkomen nu prins Harry zijn militaire eretitels heeft opgegeven.

Harry brak eerder dit jaar definitief met het koningshuis. Hij vertrok met zijn echtgenote Meghan naar de Verenigde Staten, maar is inmiddels weer teruggekeerd voor de uitvaart van zijn grootvader. Harry wilde volgens een bron van de Telegraph zelf wel graag een uniform dragen, maar dat was niet toegestaan. Hij mocht alleen een pak met zijn medailles aantrekken.

Dat de koningin uiteindelijk ingreep had naar verluidt ook nog een andere reden. De koninklijke familie vreesde volgens The Sun dat de marine niet zat te wachten op een rel rond prins Andrew in uniform. Andrew kreeg in 2015 de eretitel viceadmiraal, maar raakte later in opspraak vanwege zijn banden met de omstreden Amerikaanse multimiljonair en zedendelinquent Jeffrey Epstein.

Burgerkleding

Het had volgens Britse media nogal ongemakkelijk kunnen zijn als alleen Harry en Andrew in burgerkleding waren verschenen. Zij hebben in tegenstelling tot andere prominente leden van de koninklijke familie in actieve dienst gezeten tijdens een gewapend conflict. Harry vocht in Afghanistan en Andrew was piloot tijdens de Falklandoorlog.

Een bron binnen het leger noemde het tegenover The Sun "de meest elegante oplossing" om iedereen in burgerkleding naar de uitvaart van prins Philip te laten komen. Die wordt zaterdag in besloten kring gehouden bij Windsor Castle. De echtgenoot van de koningin overleed vorige week op 99-jarige leeftijd.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Buitenland

België staat zomerfestivals als Pukkelpop en Tomorrowland toe

BRUSSEL (ANP) - De Belgische zomerfestivals Pukkelpop en Tomorrowland, die ook bij Nederlanders populair zijn, kunnen dit jaar doorgaan. Vanaf 13 augustus mogen, als de coronacijfers het althans toelaten, 5000 tot mogelijk 10.000 deelnemers per festival weer uit hun dak gaan. Maar wel op voorwaarde dat zij bij de toegangspoort een bewijs van vaccinatie of een recente negatieve PCR-test kunnen overleggen.

2 uur geleden
Britse vorstin: prioriteit is nationaal herstel van pandemie

LONDEN (ANP) - De Britse koningin Elizabeth heeft bij de opening van het Britse parlementaire jaar gezegd dat "een nationaal herstel van de pandemie dé prioriteit is van de regering". De plechtigheid is als gevolg van die pandemie erg sober gebleven. De vorstin is niet in ceremoniële gewaden naar het parlementsgebouw in Londen gegaan, maar in dagelijkse kledij. Ze reed met een auto van het paleis naar het parlement en niet zoals gebruikelijk in een koets.

5 uur geleden
Meerdere doden na schietpartij op school in Rusland

MOSKOU (ANP/RTR/AFP) - Zeker negen mensen zijn omgekomen bij een schietpartij op een school in Rusland. Het gaat om zeven leerlingen, een leraar en een andere volwassene. Er zijn bovendien zeker 32 gewonden gevallen in de leeftijd van 7 tot 62 jaar. Twintig van hen zijn opgenomen in ziekenhuizen, onder wie achttien kinderen.

6 uur geleden
Verenigde Naties en Arabische Liga laken geweld in Israël

GENÈVE/CAÏRO (ANP/AFP) - De Verenigde Naties hebben hun grote zorg uitgesproken over de escalatie van het geweld in Israël en de bezette Palestijnse gebieden. Het Hoge Commissariaat van de VN voor de Mensenrechten liet weten dat de VN er "het geweld, elke aansporing daartoe, alle etnische verdeeldheid en de provocaties" veroordelen.

6 uur geleden
Doden en gewonden bij luchtaanvallen op Gazastrook

TEL AVIV/GAZA (ANP/DPA) - Bij Israëlische luchtaanvallen op de Gazastrook zijn volgens de plaatselijke autoriteiten zeker 25 mensen om het leven gekomen, onder wie negen kinderen. Ruim 125 mensen zijn gewond geraakt. Volgens de Israëlische strijdkrachten zijn bij de aanvallen vijftien Palestijnse strijders gedood.

8 uur geleden
Eerste besmetting in 2 maanden in Australische deelstaat Victoria

SYDNEY (ANP/RTR) - In de Australische deelstaat Victoria is dinsdag voor het eerst in meer dan twee maanden tijd een vermoedelijk lokaal opgelopen besmetting met het coronavirus vastgesteld.

11 uur geleden
China meldt laagste bevolkingsgroei sinds begin eenkindpolitiek

PEKING (ANP/RTR) - China kende de afgelopen tien jaar de laagste bevolkingsgroei sinds de invoering van de eenkindpolitiek in de jaren zeventig, waarbij ieder stel maar één kind mocht krijgen. Dat blijkt uit de volkstelling van 2020, waarvan het nationale statistiekbureau dinsdag de resultaten bekend heeft gemaakt.

12 uur geleden