Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Britse royals dragen geen militaire uniformen op uitvaart Philip

Britse royals dragen geen militaire uniformen op uitvaart Philip

LONDEN (ANP) - Leden van de Britse koninklijke familie dragen allemaal burgerkleding tijdens de uitvaart van prins Philip. Koningin Elizabeth heeft voorgesteld dat haar familieleden hun militaire uniformen in de kast laten hangen, berichten Britse media. Zo moeten ongemakkelijke situaties worden voorkomen nu prins Harry zijn militaire eretitels heeft opgegeven.

Harry brak eerder dit jaar definitief met het koningshuis. Hij vertrok met zijn echtgenote Meghan naar de Verenigde Staten, maar is inmiddels weer teruggekeerd voor de uitvaart van zijn grootvader. Harry wilde volgens een bron van de Telegraph zelf wel graag een uniform dragen, maar dat was niet toegestaan. Hij mocht alleen een pak met zijn medailles aantrekken.

Dat de koningin uiteindelijk ingreep had naar verluidt ook nog een andere reden. De koninklijke familie vreesde volgens The Sun dat de marine niet zat te wachten op een rel rond prins Andrew in uniform. Andrew kreeg in 2015 de eretitel viceadmiraal, maar raakte later in opspraak vanwege zijn banden met de omstreden Amerikaanse multimiljonair en zedendelinquent Jeffrey Epstein.

Burgerkleding

Het had volgens Britse media nogal ongemakkelijk kunnen zijn als alleen Harry en Andrew in burgerkleding waren verschenen. Zij hebben in tegenstelling tot andere prominente leden van de koninklijke familie in actieve dienst gezeten tijdens een gewapend conflict. Harry vocht in Afghanistan en Andrew was piloot tijdens de Falklandoorlog.

Een bron binnen het leger noemde het tegenover The Sun "de meest elegante oplossing" om iedereen in burgerkleding naar de uitvaart van prins Philip te laten komen. Die wordt zaterdag in besloten kring gehouden bij Windsor Castle. De echtgenoot van de koningin overleed vorige week op 99-jarige leeftijd.

Meer uit Buitenland

VN-missie voor eerst in dertig jaar in Nagorno-Karabach

BAKOE (ANP/AFP) - Een missie van de Verenigde Naties is zondag in Nagorno-Karabach aangekomen om er de humanitaire situatie in kaart te brengen, zegt Azerbeidzjan. Het is voor het eerst in zo'n dertig jaar dat de VN toegang krijgen tot het gebied. Frankrijk heeft zich boos uitgelaten over Azerbeidzjan omdat het land zou hebben gewacht met de toelating tot de meeste inwoners al waren gevlucht.

43 minuten geleden
Agenten gewond na zelfmoordaanslag in Ankara

ANKARA (ANP/AFP/RTR) - Volgens het Turkse ministerie van Binnenlandse Zaken heeft een persoon zichzelf opgeblazen dicht bij dat ministerie en op een paar honderd meter van de ingang van het Turkse parlement in Ankara. Een tweede persoon kon worden "geneutraliseerd" voordat hij schade kon aanrichten. Het ministerie spreekt van een "terroristische aanslag". Beide daders zijn omgekomen.

3 uur geleden
Drie graanschepen vertrokken uit Oekraïne, ondanks aanvallen

ODESA (ANP/AFP/RTR) - Er zijn zondagochtend opnieuw drie graanschepen vertrokken uit Oekraïense havens nabij Odesa aan de Zwarte Zee. Dat blijkt uit informatie van MarineTraffic, dat het wereldwijde scheepvaartverkeer monitort.

3 uur geleden
Explosie en geweerschoten bij Turks parlement

ANKARA (ANP/AFP) - Vlakbij het Turkse parlement, in de hoofdstad Ankara, zijn een zware explosie en geweerschoten waargenomen. Het parlement zou later op de dag na een reces opnieuw openen. Het Turkse ministerie van Binnenlandse Zaken laat in een eerste reactie weten dat het zou gaan om "een terroristische aanslag".

3 uur geleden
Partij die wil breken met Kyiv wint Slowaakse verkiezingen

BRATISLAVA (ANP/RTR) - De populistische partij Smer-SD heeft de parlementsverkiezingen in Slowakije gewonnen. Na het tellen van de stemmen in ruim 99 procent van de kiesdistricten staat de partij van voormalig premier Robert Fico op 23,3 procent.

4 uur geleden
Dierenarts in Duitsland wordt verpletterd door koe en sterft

RAISTING (ANP/DPA) - Een 67-jarige dierenarts is zaterdagmiddag in Duitsland omgekomen door een arbeidsongeval met een koe. De man werd door het dier verpletterd in een stal in Raisting, een klein plaatsje in de Duitse deelstaat Beieren.

11 uur geleden
Populistische Smer-SD wint verkiezingen Slowakije

BRATISLAVA (ANP/RTR) - De populistische Smer-SD heeft de parlementsverkiezingen in Slowakije gewonnen. Na het tellen van de stemmen in ruim 99 procent van de kiesdistricten staat de partij van voormalig premier Robert Fico op 23,3 procent. De liberale partij Progressief Slowakije (PS), die zaterdag in meerdere exitpolls nog werd aangewezen als winnaar, staat op 17 procent en HLAS is goed voor ongeveer 15 procent.

14 uur geleden