Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Britse regering zet mes in uitgaven en verhoogt belastingen

Britse regering zet mes in uitgaven en verhoogt belastingen

LONDEN (ANP) - De regering van de nieuwe Britse premier Rishi Sunak gaat fors snijden in de overheidsuitgaven en de belastingen flink verhogen om de financiën van het Verenigd Koninkrijk te verbeteren. Minister van Financiën Jeremy Hunt zei tegen het parlement in zijn "Autumn Statement" dat daarmee in totaal een bedrag van 55 miljard pond is gemoeid, omgerekend bijna 63 miljard euro.

Sunak is sinds drie weken premier en de opvolger van Liz Truss, die opstapte vanwege de enorme ophef over haar omstreden belastingplannen in de Conservatieve Partij. Volgens Hunt worden de belastingen met ruim 24 miljard pond verhoogd, waaronder een belastingverhoging voor middeninkomens. Ook wordt de inkomensdrempel voor het hoogste belastingtarief verlaagd. Daarnaast zijn er veranderingen bij de dividendbelasting en gaan energiebedrijven meer belasting op hoge winsten betalen.

Tegelijkertijd wordt voor meer dan 30 miljard pond bezuinigd op de uitgaven. Het budget voor de nationale zorgdienst NHS blijft daarbij wel buiten schot. Hunt had eerder al de door Truss geplande belastingverlagingen teruggedraaid. Hij sprak van "pijnlijke maatregelen" die nodig zijn om te zorgen voor financiële stabiliteit na de recente onrust.

Prognoses Britse economie

De minister kwam ook met nieuwe prognoses voor de economie. Hij verwacht dat de Britse economie volgend jaar met 1,4 procent zal krimpen. In het derde kwartaal was al een krimp te zien door de hoge inflatie en hoge energiekosten.

Woensdag werd nog bekend dat de inflatie in het Verenigd Koninkrijk in oktober is opgelopen naar ruim 11 procent, het hoogste niveau in meer dan veertig jaar. Hunt heeft gezegd dat de aanpak van de hoge inflatie zijn grootste prioriteit is. Ook Sunak heeft verklaard dat de economische problemen de allergrootste prioriteit hebben voor zijn regering. De Bank of England is de rente flink aan het verhogen tegen de hoge inflatie.

Plannen Truss

Truss was slechts anderhalve maand premier en trad in oktober af na de grote onrust die was ontstaan op de financiële markten over haar omstreden begrotingsplannen. Ze wilde voor die plannen veel geld lenen waardoor het begrotingstekort nog verder dreigde op te lopen. De Britse centrale bank moest zelfs ingrijpen op de financiële markten omdat het pond een duikvlucht nam en de rente op Britse staatsobligaties omhoogschoot. Truss had eerder al haar minister van Financiën Kwasi Kwarteng ontslagen.

Meer uit Financieel

Trailer GTA VI vrijgegeven, game verschijnt in 2025

NEW YORK (ANP) - Spelontwikkelaar Rockstar Games heeft maandag een eerste trailer vrijgegeven van de langverwachte game Grand Theft Auto VI. Het spel verschijnt in 2025.

10 minuten geleden
Bijna 4 op 5 mensen shoppen online, vooral twintigers en dertigers

DEN HAAG (ANP) - In de eerste helft van dit jaar heeft 78 procent van de Nederlanders iets online gekocht. Dat is 4 procent meer dan een jaar geleden, becijferde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Van de 25- tot 35-jarigen shopt 93 procent online.

2 uur geleden
Cryptobedrijven en Spotify omhoog op negatief Wall Street

NEW YORK (ANP) - Wall Street is maandag onder druk van winstnemingen lager geëindigd. Beleggers deden het voorzichtig aan in afwachting van een belangrijk banenrapport later deze week. Muziekstreamingdienst Spotify maakte wel een koerssprong van 7,5 procent. Het bedrijf kondigde aan nog eens honderden banen te schrappen om de kosten te drukken.

4 uur geleden
EU-landen eisen dat Polen eind maakt aan blokkade trucks Oekraïne

BRUSSEL (ANP) - Nederland en andere EU-landen hebben Polen aangesproken op de grensblokkades voor Oekraïense vrachtwagenchauffeurs. Die moeten "zo snel mogelijk" uit de weg, vinden demissionair minister Mark Harbers (Infrastructuur) en "een groot aantal" medestanders.

6 uur geleden
Zwitserse bank Pictet biecht hulp bij belastingontduiking in VS op

NEW YORK (ANP) - De Zwitserse vermogensbeheerder Pictet heeft toegegeven dat het Amerikaanse belastingbetalers heeft geholpen om meer dan 5,6 miljard dollar, bijna 5,2 miljard euro, te verbergen voor de federale belastingdienst in de Verenigde Staten, de IRS. De bank heeft een overeenkomst gesloten met het Amerikaanse ministerie van Justitie om de kwestie af te sluiten, schrijft persbureau Reuters.

7 uur geleden
Chipbedrijven omlaag na lange winstreeks, AEX doet stapje terug

AMSTERDAM (ANP) - De beursgraadmeters in Amsterdam zijn maandag lager geëindigd, mede door een negatieve start van de aandelenhandel op Wall Street. Vooral chipaandelen, die de laatste maanden flink omhooggingen, werden lager gezet. Zo verloor ASMI 6,4 procent en Besi 3,4 procent. Toch hebben beleggers niets te klagen, de aandelenkoers van ASMI is sinds de start van het jaar nog altijd bijna verdubbeld. Het aandeel Besi is ruim twee keer zoveel waard geworden.

9 uur geleden
OPEC-chef: in de grond houden van olie leidt tot 'energiechaos'

DUBAI (ANP/RTR) - Mensen die beweren dat het in de grond houden van olie goed is voor de energietransitie zitten ernaast, stelt secretaris-generaal Haitham Al Ghais van de OPEC. Dit zal eerder leiden tot "energiechaos", zei hij maandag tijdens een paneldiscussie op de klimaattop in Dubai.

10 uur geleden