Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Britse regering van premier Sunak presenteert begrotingsplannen

Britse regering van premier Sunak presenteert begrotingsplannen

LONDEN (ANP/AFP/RTR) - De regering van de nieuwe Britse premier Rishi Sunak komt donderdag met haar begrotingsplannen naar buiten. Daarbij zal diep worden gesneden in de uitgaven en worden belastingen verhoogd, ondanks de economische crisis en torenhoge inflatie in het Verenigd Koninkrijk. Sunak is sinds drie weken premier en de opvolger van Liz Truss, die opstapte vanwege de enorme ophef over haar omstreden belastingplannen in de Conservatieve Partij.

De begroting wordt gepresenteerd aan het parlement door minister van Financiën Jeremy Hunt. Hij komt ook met nieuwe voorspellingen voor de economie en inflatie. Woensdag werd nog bekend dat de inflatie in het Verenigd Koninkrijk in oktober is opgelopen naar ruim 11 procent, het hoogste niveau in meer dan veertig jaar. De Britse economie is in het derde kwartaal gekrompen en de Bank of England (BoE) rekent ook voor het vierde kwartaal op krimp. Daarmee zou het Verenigd Koninkrijk in een recessie belanden.

Mogelijk gaat Hunt voor 60 miljard pond, omgerekend 67 miljard euro, aan belastingverhogingen en bezuinigingen aankondigen. Hij had eerder al bijna alle geplande belastingverlagingen van Truss teruggedraaid. Hunt heeft gezegd dat de aanpak van de hoge inflatie zijn grootste prioriteit is en dat de staatsschuld moet worden verlaagd. Ook Sunak heeft verklaard dat de economische problemen de allergrootste prioriteit hebben voor zijn regering.

Rente

De Britse centrale bank is bezig de rente flink te verhogen om zo de hoge inflatie te bestrijden. De bank vreest dat het Verenigd Koninkrijk zelfs in een langdurige recessie kan komen door de crisis rond de sterk stijgende kosten voor levensonderhoud en dure energieprijzen.

Truss was slechts anderhalve maand premier en trad in oktober af na de grote onrust die was ontstaan op de financiële markten over haar omstreden begrotingsplannen. Ze wilde voor die plannen veel geld lenen waardoor het begrotingstekort nog verder dreigde op te lopen. De BoE moest zelfs ingrijpen op de financiële markten omdat het Britse pond een duikvlucht nam en de rente op Britse staatsobligaties omhoog schoot. Truss had eerder al haar minister van Financiën Kwasi Kwarteng ontslagen.

Meer uit Financieel

Cryptobedrijven en Spotify omhoog op negatief Wall Street

NEW YORK (ANP) - Wall Street is maandag onder druk van winstnemingen lager geëindigd. Beleggers deden het voorzichtig aan in afwachting van een belangrijk banenrapport later deze week. Muziekstreamingdienst Spotify maakte wel een koerssprong van 7,5 procent. Het bedrijf kondigde aan nog eens honderden banen te schrappen om de kosten te drukken.

57 minuten geleden
EU-landen eisen dat Polen eind maakt aan blokkade trucks Oekraïne

BRUSSEL (ANP) - Nederland en andere EU-landen hebben Polen aangesproken op de grensblokkades voor Oekraïense vrachtwagenchauffeurs. Die moeten "zo snel mogelijk" uit de weg, vinden demissionair minister Mark Harbers (Infrastructuur) en "een groot aantal" medestanders.

2 uur geleden
Zwitserse bank Pictet biecht hulp bij belastingontduiking in VS op

NEW YORK (ANP) - De Zwitserse vermogensbeheerder Pictet heeft toegegeven dat het Amerikaanse belastingbetalers heeft geholpen om meer dan 5,6 miljard dollar, bijna 5,2 miljard euro, te verbergen voor de federale belastingdienst in de Verenigde Staten, de IRS. De bank heeft een overeenkomst gesloten met het Amerikaanse ministerie van Justitie om de kwestie af te sluiten, schrijft persbureau Reuters.

4 uur geleden
Chipbedrijven omlaag na lange winstreeks, AEX doet stapje terug

AMSTERDAM (ANP) - De beursgraadmeters in Amsterdam zijn maandag lager geëindigd, mede door een negatieve start van de aandelenhandel op Wall Street. Vooral chipaandelen, die de laatste maanden flink omhooggingen, werden lager gezet. Zo verloor ASMI 6,4 procent en Besi 3,4 procent. Toch hebben beleggers niets te klagen, de aandelenkoers van ASMI is sinds de start van het jaar nog altijd bijna verdubbeld. Het aandeel Besi is ruim twee keer zoveel waard geworden.

5 uur geleden
OPEC-chef: in de grond houden van olie leidt tot 'energiechaos'

DUBAI (ANP/RTR) - Mensen die beweren dat het in de grond houden van olie goed is voor de energietransitie zitten ernaast, stelt secretaris-generaal Haitham Al Ghais van de OPEC. Dit zal eerder leiden tot "energiechaos", zei hij maandag tijdens een paneldiscussie op de klimaattop in Dubai.

6 uur geleden
Spotify schiet omhoog op Wall Street na banenverlies

NEW YORK (ANP) - Muziekstreamingdienst Spotify stond maandag in de belangstelling van beleggers op de aandelenbeurzen in New York. Spotify kondigde aan nog eens honderden banen te schrappen om de kosten te drukken. Het aandeel ging in de vroege handel op Wall Street bijna 11 procent omhoog.

7 uur geleden
Bezorgers: nagenoeg alle cadeaus op tijd binnen voor pakjesavond

DEN HAAG (ANP) - Zo goed als alle cadeautjes zijn dit jaar op tijd binnen voor pakjesavond. Pakketbezorgers PostNL en DHL zijn tevreden hoe de bezorging de afgelopen weken is gegaan. Marktleider PostNL lukte het in 4 procent van de gevallen niet om de bestelde producten binnen een dag te bezorgen, bij DHL gold dat voor een kleine 2 procent. Zo goed als alle pakjes kwamen een dag later alsnog bij de koper.

7 uur geleden