
Britse regering trekt 30 miljard pond uit voor economie en banen
LONDEN (ANP//REUTERS) - De Britse regering komt met steunmaatregelen ter waarde van 30 miljard pond, omgerekend 33,3 miljard euro, om de werkgelegenheid op peil te houden in het Verenigd Koninkrijk. Werkgevers kunnen onder andere rekenen op een bonus per werknemer die na tijdelijke werkloosheid weer bij hen aan de slag gaat. Ook verlaagt Londen de btw voor de toerismesector en hotels, kondigde minister van Financiën Rishi Sunak aan.
Sunak deed voor het Britse parlement de plannen uit de doeken voor economisch herstel na de coronacrisis. In april kromp de Britse economie met een vijfde. Voor de regering is het creëren en behouden van werkgelegenheid nu het belangrijkste doel, verklaarde Sunak.
Circa 9 miljoen Britten zitten nu via een programma voor tijdelijke werkloosheid thuis, waarbij een groot deel van hun salaris wordt doorbetaald met hulp van de overheid. Die steun kan niet voor eeuwig doorgaan, waarschuwde Sunak. Voor elke werknemer die weer aan het werk kan, ontvangen werkgevers onder bepaalde voorwaarden 1000 pond. "Onze boodschap aan bedrijven is duidelijk. Als jij jouw werknemers steunt, steunen wij jou." Sunak trekt ook 2 miljard pond uit voor het creëren van banen voor jongeren die een groot risico lopen op lange werkloosheid.
Op het fiscale vlak komt Sunak ook met ingrepen. Meer huizen worden vrijgesteld van overdrachtsbelasting. Daarnaast gaat de btw op overnachtingen in hotels, campings of bed and breakfasts omlaag. Hetzelfde geldt voor afhaalmaaltijden van restaurants of pubs.
Meer uit Financieel
WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse minister van Financiën heeft geen goed woord over voor het verlagen van de kredietrating van de Verenigde Staten door beoordelaar Moody's. "Moody's loopt achter de feiten aan, dat denkt iedereen over kredietbeoordelaars", zei minister Scott Bessent zondag in een interview met nieuwszender NBC.
7 uur geledenCANNES (ANP) - Er wordt een televisieserie gemaakt over het verhaal van de broers Adolf en Rudolf Dassler, de oprichters van sportkledingmerken Adidas en Puma. Dat hebben de producenten zondag aangekondigd. De in Hollywood gevestigde filmproducent No Fat Ego steunt het project, dat ook de goedkeuring heeft van de familie achter het Adidas-imperium. Scriptschrijver Mark Williams, de maker van de populaire Netflix-serie Ozark, is aangetrokken om het project te leiden.
12 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Horecazaken in en bij Den Haag verwachten veel minder gasten vanwege de NAVO-top in juni. Mensen hebben restaurantreserveringen afgezegd en bedrijven vrezen omzetverlies, sommige zelfs wekenlang. De Rijksoverheid heeft mensen opgeroepen om van maandag 23 tot en met donderdag 26 juni de Randstad te mijden vanwege wegafsluitingen in en rond Den Haag.
14 uur geledenBEIJING (ANP/RTR) - China heeft zondag heffingen tot bijna 75 procent opgelegd aan de import van POM-copolymeren, een soort technisch plastic voor industriële toepassingen. Daarmee wil de regering in Beijing dumping tegengaan. Het Chinese ministerie meldt dat de heffingen gelden voor de Europese Unie, de Verenigde Staten, Japan en Taiwan.
14 uur geledenTAIPEI (ANP/BLOOMBERG) - Nvidia-topman Jensen Huang ziet geen bewijs dat chips van het Amerikaanse concern ondanks exportbeperkingen alsnog op de Chinese markt terechtkomen. De Verenigde Staten hebben deze beperkingen ingevoerd op bepaalde geavanceerde AI-chips om te voorkomen dat China ze voor militaire doeleinden kan gebruiken. Er bestaan al langer zorgen dat deze chips via andere landen alsnog in China komen.
1 dag geledenBRUSSEL (ANP/BELGA) - Dinsdag rijden er minder internationale treinen van en naar België vanwege een staking. NS International meldt dat hierdoor zestien Eurocity Direct- en negen EuroCity-treinen uitvallen tussen Rotterdam en Brussel. Mogelijk worden ook Eurostar-treinen van en naar Frankrijk geschrapt.
1 dag geledenAMSTERDAM (ANP) - Peter Wennink, de oud-topman van ASML, denkt dat Europa de achterstand op techgebied met de Verenigde Staten kan verkleinen. Daarvoor is volgens hem wel simpelere regelgeving en een beter werkende kapitaalmarkt nodig. "Als we die zaken goed krijgen en voldoende samenwerken, kunnen we echt wel grote innovaties in Europa tot stand brengen", zegt hij in een interview met het Belgische dagblad De Tijd.
1 dag geleden