Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Britse regering sluit deal met rebellerende Conservatieven

Britse regering sluit deal met rebellerende Conservatieven

LONDEN (ANP) - De regering van Boris Johnson heeft een dreigende opstand over zijn omstreden brexitwet bij zijn Conservatieve partijgenoten mogelijk de kop in gedrukt. De Britse premier heeft een deal gesloten met de Tory-parlementariërs die van mening zijn dat het Verenigd Koninkrijk het internationaal recht niet mag schenden.

De regering gaat het wetsvoorstel zo aanpassen dat het Lagerhuis erover moet stemmen als een minister de bevoegdheden waarin de wet voorziet wil gebruiken, melden twee Conservatieve parlementariërs in een verklaring.

Het omstreden wetsvoorstel van de regering over intern Brits goederenverkeer druist in tegen het verdrag dat de Britten vorig jaar met de EU sloten over hun uittreding. De EU eist dat het nog deze maand van tafel gaat en ook binnen Johnsons eigen partij is er veel weerstand.

Het Britse Lagerhuis stemde maandag in een eerste stemming voor de wet, maar de verwachting is dat er nog veel wijzigingsvoorstellen komen voor de definitieve goedkeuring. Om zich te verzekeren van de steun van Conservatieve parlementariërs heeft Johnson nu een deal gesloten waarin het parlement een voornamere rol krijgt als de wet wordt ingeroepen. Dat kan bijvoorbeeld zijn als een minister maatregelen neemt om het goederenverkeer naar Noord-Ierland te garanderen, ook als dat in strijd is met het terugtrekkingsverdrag.

Lagerhuislid Bob Neill van de Tory's had een amendement klaarliggen waarin het parlement het laatste woord krijgt over de controversieelste delen van de wet. Hij heeft naar eigen zeggen veel steun onder fractiegenoten voor zijn standpunt dat het schenden van het volkenrecht uit den boze is. De toezegging van de regering maakt de wet democratischer en geven meer juridische zekerheid, aldus Neill en zijn medestander Damian Green.

Johnson zei deze week dat de wet een "vangnet" en "verzekeringspolis" is om de politieke en economische integriteit van het Verenigd Koninkrijk te bewaren als er geen handelsakkoord met de EU wordt gesloten. De moeizame onderhandelingen daarover zouden tegen half oktober tot resultaat moeten leiden. Johnson herhaalde woensdag nog eens dat hij het "volle vertrouwen" heeft dat beide partijen een 'no deal' eind dit jaar zullen voorkomen.

Meer uit Buitenland

Biden vindt dat Trump zichzelf ontmaskert met dictator-uitspraken

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse president Joe Biden vindt dat zijn voorganger Donald Trump zijn ware gezicht heeft laten zien toen hij afgelopen week zei dat hij een dictator voor een dag wil zijn als hij de verkiezingen wint. "Hij zegt het nu hardop", aldus Biden.

1 uur geleden
Frans parlement stemt tegen omstreden migratiewet van Macron

PARIJS (ANP/AFP) - Het Franse parlement heeft een omstreden migratiewet van de regering weggestemd. Dat is een grote tegenslag voor president Emmanuel Macron. Zijn binnenlandminister Gérald Darmanin heeft na de stemming zijn ontslag aangeboden, maar dat heeft Macron niet geaccepteerd.

2 uur geleden
EU werkt aan sancties tegen extremistische Israëlische kolonisten

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie werkt aan sancties tegen Joodse kolonisten die zich gewelddadig gedragen op de Palestijnse Westelijke Jordaanoever. Een "brede meerderheid" van de EU-landen heeft daarom gevraagd, zegt demissionair buitenlandminister Hanke Bruins Slot.

2 uur geleden
Pools parlement wijst Tusk aan als toekomstige premier

WARSCHAU (ANP/RTR) - Het Poolse parlement heeft oppositieleider en oud-premier Donald Tusk aangewezen als toekomstige premier. Hij zal zijn pro-Europese regering en plannen dinsdag in het parlement presenteren, waarna een vertrouwensstemming volgt waarmee Tusk naar verwachting weer premier wordt.

3 uur geleden
Witte Huis bezorgd over meldingen dat Israël witte fosfor inzet

WASHINGTON (ANP/RTR) - Het Witte Huis heeft zijn bezorgdheid geuit over meldingen dat de Israëlische strijdkrachten zelfontbrandende witte fosfor hebben ingezet bij een aanval op Libanon. Een woordvoerder van de Amerikaanse regering zegt dat Washington op zoek gaat naar meer informatie. De Verenigde Staten zouden de munitie hebben geleverd.

3 uur geleden
Zelensky: uitstel Amerikaanse hulp droom die uitkomt voor Poetin

WASHINGTON (ANP/AFP) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky noemt een eventueel uitstel van Amerikaanse militaire hulp in de oorlog tegen de Russen een droom die uitkomt voor de Russische leider Vladimir Poetin. "Poetin moet verliezen", zei Zelensky in een toespraak op de National Defense University in Washington. "Jullie kunnen rekenen op Oekraïne, en wij hopen net zo goed op jullie te kunnen rekenen."

3 uur geleden
Britse premier Sunak verdedigt ook eigen aanpak corona-uitbraak

LONDEN (ANP/RTR) - De Britse premier Rishi Sunak heeft de Britse aanpak van de corona-uitbraak verdedigd. Hij vertelde een officieel onderzoeksteam dat hij zich niet herkent in de verklaringen over een "disfunctionerende" regering. Ook zijn eigen beleid als toenmalig minister van Financiën genoot steun, benadrukte hij.

5 uur geleden