Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Britse regering sluit deal met rebellerende Conservatieven

Britse regering sluit deal met rebellerende Conservatieven

LONDEN (ANP) - De regering van Boris Johnson heeft een dreigende opstand over zijn omstreden brexitwet bij zijn Conservatieve partijgenoten mogelijk de kop in gedrukt. De Britse premier heeft een deal gesloten met de Tory-parlementariërs die van mening zijn dat het Verenigd Koninkrijk het internationaal recht niet mag schenden.

De regering gaat het wetsvoorstel zo aanpassen dat het Lagerhuis erover moet stemmen als een minister de bevoegdheden waarin de wet voorziet wil gebruiken, melden twee Conservatieve parlementariërs in een verklaring.

Het omstreden wetsvoorstel van de regering over intern Brits goederenverkeer druist in tegen het verdrag dat de Britten vorig jaar met de EU sloten over hun uittreding. De EU eist dat het nog deze maand van tafel gaat en ook binnen Johnsons eigen partij is er veel weerstand.

Het Britse Lagerhuis stemde maandag in een eerste stemming voor de wet, maar de verwachting is dat er nog veel wijzigingsvoorstellen komen voor de definitieve goedkeuring. Om zich te verzekeren van de steun van Conservatieve parlementariërs heeft Johnson nu een deal gesloten waarin het parlement een voornamere rol krijgt als de wet wordt ingeroepen. Dat kan bijvoorbeeld zijn als een minister maatregelen neemt om het goederenverkeer naar Noord-Ierland te garanderen, ook als dat in strijd is met het terugtrekkingsverdrag.

Lagerhuislid Bob Neill van de Tory's had een amendement klaarliggen waarin het parlement het laatste woord krijgt over de controversieelste delen van de wet. Hij heeft naar eigen zeggen veel steun onder fractiegenoten voor zijn standpunt dat het schenden van het volkenrecht uit den boze is. De toezegging van de regering maakt de wet democratischer en geven meer juridische zekerheid, aldus Neill en zijn medestander Damian Green.

Johnson zei deze week dat de wet een "vangnet" en "verzekeringspolis" is om de politieke en economische integriteit van het Verenigd Koninkrijk te bewaren als er geen handelsakkoord met de EU wordt gesloten. De moeizame onderhandelingen daarover zouden tegen half oktober tot resultaat moeten leiden. Johnson herhaalde woensdag nog eens dat hij het "volle vertrouwen" heeft dat beide partijen een 'no deal' eind dit jaar zullen voorkomen.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Buitenland

Spanje meldt ruim 30.000 nieuwe coronabesmettingen sinds vrijdag

MADRID (ANP/RTR) - Spanje heeft sinds vrijdag 31.428 nieuwe coronabesmettingen geregistreerd. Het ministerie van Volksgezondheid bevestigde maandag dat nu in totaal 671.468 mensen in het land het virus hebben opgelopen. Ruim 30.000 patiënten zijn bezweken aan Covid-19.

2 uur geleden
Koning Filip weigert ontslag informateurs

BRUSSEL (ANP) - Koning Filip heeft het ontslag van de Belgische informateurs Egbert Lachaert en Conner Rousseau geweigerd. Het tweetal moet doorwerken aan de vorming van een federale regering en uiterlijk woensdag verslag uitbrengen, meldt het paleis. De koning wil dat alle betrokken partijen "zo spoedig mogelijk het vertrouwen herstellen".

2 uur geleden
Opnieuw meer dan 4000 nieuwe coronagevallen in VK

LONDEN (ANP/RTR) - De gezondheidsautoriteiten hebben in het Verenigd Koninkrijk in de afgelopen 24 uur 4368 nieuwe coronagevallen geregistreerd, ruim 450 meer dan zondag. Het aantal infecties stijgt de laatste tijd verontrustend en komt inmiddels overeen met de cijfers van begin mei, toen de epidemie net over haar hoogtepunt leek in het land.

2 uur geleden
Prognose Italië: Rechts blok Salvini wint, maar niet in Toscane

ROME (ANP/RTR/DPA) - Het rechtse blok van Lega-leider Matteo Salvini heeft bij lokale verkiezingen in Italië volgens de eerste prognoses in een aantal regio's gewonnen, maar waarschijnlijk niet in Toscane. Daar regeert centrum-links al 50 jaar en dat blijft zo. In de exitpolls staat de sociaaldemocratische kandidaat 3 procentpunt voor.

4 uur geleden
EU nog altijd oneens over sancties Wit-Rusland

BRUSSEL (ANP) - De lidstaten van de Europese Unie zijn er ook maandag niet in geslaagd het eens te worden over sancties voor Wit-Rusland. De regeringsleiders en staatshoofden moeten zich er later deze week over buigen, zegt EU-buitenlandchef Josep Borrell. "Geen mooie dag voor de EU", constateert een "teleurgestelde" minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken).

5 uur geleden
EU straft voor het eerst schenders wapenembargo Libië

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie legt voor het eerst sancties op aan schenders van het wapenembargo voor Libië. Het gaat om een Turkse en om een Jordaanse vrachtrederij en een Kazachstaanse vliegmaatschappij. Daarnaast worden twee Libiërs bestraft voor het schenden van de mensenrechten.

6 uur geleden
Trump komt eind deze week met naam opvolger opperrechter

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse president Donald Trump stelt vrijdag of zaterdag de kandidaat voor die hij als opvolger wil van de onlangs overleden opperrechter Ruth Ginsburg. Hij zei dat tegen de zender Fox News. Hij wil wachten tot na de afscheidsdiensten voor Ginsburg, die naam maakte als liberaal en progressief rechter.

6 uur geleden