Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Britse regering neemt stappen tegen censuur op universiteiten

Britse regering neemt stappen tegen censuur op universiteiten

LONDEN (ANP/AFP) - De Britse regering komt binnenkort met wetgeving die de vrijheid van meningsuiting in de academische wereld moet beschermen. Er heerst volgens minister van Onderwijs Gavin Williamson "een onaanvaardbaar klimaat van tot zwijgen brengen en censuur" in het hoger onderwijs. Premier Boris Johson twitterde als aanmoediging: "Vrijheid van meningsuiting ligt in de kern van de democratie" en "Onze universiteiten zijn historische centra van vrij denken en vrije ideeën", en dat moet volgens hem beter in het recht worden beschermd.

Onderdeel van het plan is het in het leven roepen van een juridische toezichthouder die vooralsnog "de kampioen van het vrije woord" wordt genoemd. Die zou de autoriteit worden om te oordelen over het lot van mensen die stellen dat ze om hun mening worden gediscrimineerd, niet meer uitgenodigd worden, van sociale media gehaald of zelfs hun baan en aanzien verloren hebben. De toezichthouder zou universiteiten dan kunnen verplichten schadevergoedingen uit te keren als hij claims terecht acht.

Over tal van recente kwesties, van koloniale geschiedenis tot de omvang van het gevaar van coronavirussen, zijn bittere academische vetes ontstaan. Een groep vooraanstaande Britse academici heeft in een brief in The Times het initiatief van minister Williamson verwelkomd. De groep stelt dat "in recente jaren er veel te veel academici gemarginaliseerd zijn, enkel omdat ze niet orthodoxe meningen hebben over bijvoorbeeld gender, de brexit, of over de geschiedenis en nalatenschap van het Britse Rijk".

Meer uit Buitenland

Dierenarts in Duitsland wordt verpletterd door koe en sterft

RAISTING (ANP/DPA) - Een 67-jarige dierenarts is zaterdagmiddag in Duitsland omgekomen door een arbeidsongeval met een koe. De man werd door het dier verpletterd in een stal in Raisting, een klein plaatsje in de Duitse deelstaat Beieren.

6 uur geleden
Populistische Smer-SD wint verkiezingen Slowakije

BRATISLAVA (ANP/RTR) - De populistische Smer-SD heeft de parlementsverkiezingen in Slowakije gewonnen. Na het tellen van de stemmen in ruim 99 procent van de kiesdistricten staat de partij van voormalig premier Robert Fico op 23,3 procent. De liberale partij Progressief Slowakije (PS), die zaterdag in meerdere exitpolls nog werd aangewezen als winnaar, staat op 17 procent en HLAS is goed voor ongeveer 15 procent.

8 uur geleden
Amerikaans Huis neemt voorstel McCarthy aan en voorkomt shutdown

WASHINGTON (ANP/RTR) - Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft zaterdag ingestemd met een voorstel van de Republikein Kevin McCarthy voor een noodfinanciering. De dreigende shutdown van de overheid is daarmee voorlopig van de baan. De overbruggingsperiode is 45 dagen.

10 uur geleden
VN-plan aangenomen om schade door chemicaliën te verminderen

BONN (ANP/AFP) - Op een VN-conferentie is zaterdag een nieuw plan aangenomen om (milieu)risico's van chemicaliën te verminderen. Het zogenoemde Global Framework on Chemicals werd aangenomen door overheden, bedrijven en NGO's.

10 uur geleden
Tienduizenden Zwitsers eisen actie tegen klimaatverandering

BERN (ANP/DPA/RTR) - Meer dan 60.000 Zwitsers zijn zaterdag, minder dan een maand voor de nationale verkiezingen, in Bern de straat op gegaan om op de kortst mogelijke termijn strengere maatregelen tegen klimaatverandering te eisen. De activisten maakten zich massaler dan ooit sterk voor "gerechtigheid voor het milieu".

12 uur geleden
Republikein McCarthy komt met voorstel om shutdown af te wenden

WASHINGTON (ANP/RTR/AFP) - Slechts uren voordat in de Verenigde Staten een shutdown van de federale overheid dreigt in te gaan, zal het Huis van Afgevaardigden zaterdag stemmen over een noodfinancieringswet om dit te voorkomen. Met een overbruggingsfinanciering moeten de federale overheidsdiensten in ieder geval 45 dagen openblijven, zo kondigde de Republikeinse voorzitter Kevin McCarthy aan.

13 uur geleden
Libië hervat vliegverkeer op Italië na bijna tien jaar

TRIPOLI (ANP/AFP) - Libië vliegt weer op Italië. Volgens de autoriteiten in Tripoli is zaterdag een toestel opgestegen met bestemming Rome. Dat was bijna tien jaar niet mogelijk door een ban van de Europese Unie. Die verbood in 2014 vluchten van Libische maatschappijen naar de EU wegens de oorlog die het Noord-Afrikaanse land verscheurde. Onder meer het internationale vliegveld Mitiga kwam onder vuur te liggen. De gewapende strijd is nog altijd niet voorbij.

13 uur geleden