Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Britse regering houdt rapport Russische inmenging bewust achter'

'Britse regering houdt rapport Russische inmenging bewust achter'

LONDEN (ANP) - De weigering van de Britse regering een rapport openbaar te maken over Russische infiltratie en inmenging ten tijde van de verkiezingen is "compleet verwerpelijk", zeggen oppositieleden in het Lagerhuis volgens The Guardian. Ze zijn woedend dat het rapport van de inlichtingen- en veiligheidscommissie (ISC) al sinds 17 oktober op het bureau van premier Boris Johnson ligt en ze vermoeden kwade opzet.

"Dit niet eerder vertoonde achterbakse gedrag is compleet verwerpelijk. Het laat bij het publiek weinig twijfel dat Boris Johnson de waarheid probeert te verdoezelen over de connectie van de Conservatieven met Russische oligarchen op het vlak van fondsenwerving", aldus Alistair Carmichael van de Liberaal Democraten. Dat de premier maar geen nieuwe leden benoemt in de ISC waardoor de werkzaamheden stilliggen, is hem een doorn in het oog. "Het feit dat de premier al negen maanden op het rapport zit over Russische inmenging in onze democratie, roept serieuze vragen op over zijn beslissing om benoemingen uit te stellen."

De ISC is een van de belangrijkste parlementscommissies en houdt toezicht op zeven agentschappen en departementen die actief zijn in het Britse inlichtingenwezen. Dertig parlementariërs van alle partijen roepen op de commissie weer in te stellen. Weigering om het rapport openbaar te maken, roept volgens hen ernstige vragen op over de "transparantie en integriteit" van het democratisch proces. "Het is onverdedigbaar de publicatie van het Rusland-rapport nog langer tegen te houden. De situatie is een belediging voor de democratie."

Volgens Downing Street 10, het kantoor van Johnson, wordt er gewerkt aan het vormen van de commissie en gaat dat zo snel als de omstandigheden toestaan.

Meer uit Buitenland

Milieudienst EPA: 100 miljoen Amerikanen hebben last van rook

WASHINGTON (ANP/AFP) - Door de natuurbranden in Canada komt zoveel rook vrij, dat in een gebied met ruim 100 miljoen mensen een waarschuwing geldt voor slechte lucht. De Amerikaanse milieuautoriteit EPA zegt dat mensen goed op de luchtkwaliteitswaarden moeten letten. Zeker als ze gezondheidsproblemen hebben.

1 uur geleden
Pence zet zich bij start van presidentscampagne af tegen Trump

ANKENY (ANP) - De voormalige Amerikaanse vicepresident Mike Pence heeft zich bij de aftrap van zijn campagne voor de presidentsverkiezingen afgezet tegen Donald Trump. Zijn "voormalige running-mate", zoals Pence Trump noemde, vindt zichzelf belangrijker dan de grondwet, zo zei hij.

3 uur geleden
Rechtbank Italië schrapt coronazaak tegen oud-premier Conte

BRESCIA (ANP/RTR) - Een Italiaanse rechtbank heeft een zaak tegen oud-premier Giuseppe Conte en voormalig gezondheidsminister Roberto Speranza geseponeerd. Ze werden beschuldigd van nalatigheid bij hun aanpak in de beginfase van de coronapandemie in 2020.

3 uur geleden
Oekraïne vraagt om internationale hulp na verwoesting van dam

KYIV (ANP/RTR/AFP) - De Oekraïense regering heeft de internationale gemeenschap om hulp gevraagd bij de rampenbestrijding na de verwoesting van de Kachovka-dam, eerder deze week. President Volodymyr Zelensky heeft de situatie aan de telefoon besproken met de Franse president Emmanuel Macron. Die zegt "de komende uren" hulp te sturen. Premier Denys Sjmyhal deed een oproep aan internationale organisaties om bij te springen.

4 uur geleden
Gratie voor vriendin van Belarussische journalist Protasevitsj

MINSK (ANP/AFP) - Na haar vriend Roman Protasevitsj heeft ook de Russische Sofia Sapega gratie gekregen. Zij zaten samen in het Ryanair-toestel dat in mei 2021 tijdens een vlucht van Griekenland naar Litouwen in Belarus aan de grond werd gezet. Volgens het staatspersbureau BELTA heeft president Aleksandr Loekasjenko gratie verleend en is zij overgedragen aan Rusland.

5 uur geleden
Charles haalt uitgesteld staatsbezoek Frankrijk in september in

LONDEN (ANP/RTR) - Koning Charles en koningin Camilla gaan in september op staatsbezoek naar Frankrijk. Aanvankelijk zou de Britse koning in maart al een staatsbezoek brengen aan Frankrijk, maar het bezoek werd in overleg met de Franse president Emmanuel Macron uitgesteld wegens onrust rondom de omstreden pensioenhervorming.

6 uur geleden
Christendemocraten in EU-parlement op ramkoers met Timmermans

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie intimideert Europarlementariërs die kritisch zijn over de door vicevoorzitter Frans Timmermans voorgestelde Natuurherstelwet. Dat zei een aantal christendemocraten, onder wie CDA-delegatieleider Esther de Lange, op een persconferentie in Brussel.

6 uur geleden