Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Britse regering: geen lockdown in Londen

Britse regering: geen lockdown in Londen

LONDEN (ANP) - De Britse regering zegt dat er geen plannen zijn om Londen af te sluiten van de buitenwereld. De woordvoerder van premier Boris Johnson beklemtoont dat mensen niet wordt verboden van of naar de hoofdstad te reizen.

Johnson waarschuwde deze week dat het coronavirus sneller om zich heen grijpt in Londen dan in andere delen van het land. In de metropool zijn meer dan negenhonderd besmettingen vastgesteld. Ook overleden er 34 patiënten met het virus, bericht de BBC.

De autoriteiten nemen steeds meer maatregelen om de verspreiding van het virus in de hoofdstad tegen te gaan. Vervoerder Transport for London sluit metrostations en zegt dat ook minder bussen gaan rijden.

Chaos

De woordvoerder van Johnson meldt dat er geen plannen zijn om het openbaar vervoer in de hoofdstad helemaal plat te leggen. Ook is het voorlopig niet de bedoeling dat het leger de orde gaat handhaven. Dat blijft volgens de zegsman een taak van de politie.

Het lukt de autoriteiten vooralsnog niet de hele bevolking gerust te stellen. Er stonden donderdagochtend weer lange rijen bij supermarkten en binnen was sprake van chaotische toestanden. Klanten gingen soms zelfs met elkaar op de vuist.

Hamsteren

De grote supermarktketens namen deze week al maatregelen om gehamster tegen te gaan. Mensen mogen bepaalde producten niet meer onbeperkt inkopen. Zo moet worden voorkomen dat schappen te snel worden leeggehaald.

Een bron binnen de sector zegt dat supermarkten rekenen op ondersteuning van de politie als de hoofdstad toch in lockdown gaat. Zo moet verder wangedrag door klanten worden tegengegaan. De bron zegt dat niet wordt gerekend op een rol voor het leger.

De strijdkrachten kunnen de hulpdiensten wel gaan ondersteunen. Britse media berichten dat tot 20.000 manschappen worden vrijgemaakt. Zij kunnen bijvoorbeeld veldhospitalen gaan opzetten. Reservisten krijgen donderdag te horen dat ze kunnen worden ingezet.

Meer uit Buitenland

Poolse minister: graangesprekken met Oekraïne gaan goede kant op

WARSCHAU (ANP/RTR) - De gesprekken tussen Polen en Oekraïne over de uitvoer van graan gaan volgens Polen de goede kant op. De graanexport was aanleiding voor een hoog oplopende ruzie tussen de twee landen, die een belangrijke grens delen en ook historische banden met elkaar hebben.

14 minuten geleden
Azerbeidzjan: bijna 200 militairen omgekomen in Nagorno-Kabarach

BAKOE (ANP/RTR) - Azerbeidzjan zegt dat 192 militairen van het land en een burger zijn omgekomen bij een offensief vorige week in Nagorno-Kabarach. Het Azerbeidzjaanse leger viel die betwiste enclave aan in een operatie tegen separatisten.

1 uur geleden
Voorzitter EU-parlement 'optimistisch' over migratieakkoord EU

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie moet er de komende maanden toch in kunnen slagen om het eindelijk eens te worden over het migratiebeleid, meent de voorzitter van het Europees Parlement. Roberta Metsola is "optimistisch", ook al dreigen de slepende onderhandelingen opnieuw vast te lopen.

1 uur geleden
Berlijn pleit voor internationale waarnemers in Nagorno-Kabarach

BERLIJN (ANP/AFP) - Duitsland pleit voor internationale waarnemers in de enclave Nagorno-Kabarach en roept Azerbeidzjan op deze groep binnen te laten. Dat zou volgens Berlijn aantonen dat het land serieus is over het waarborgen van de veiligheid van de etnische Armeniërs in de betwiste regio.

2 uur geleden
Meer dan honderd doden door brand tijdens bruiloft in Irak

BAGDAD (ANP/RTR/AFP) - Bij een brand tijdens een bruiloft in de plaats Hamdaniya in de noordelijke Iraakse provincie Nineve zijn minstens honderd mensen omgekomen, melden Iraakse staatsmedia. Ook raakten zo'n 150 mensen gewond. Die aantallen kunnen nog worden bijgesteld. Volgens lokale media was de brand veroorzaakt door tijdens de bruiloft afgestoken vuurwerk.

2 uur geleden
Duitsland verbiedt extreemrechtse Artgemeinschaft en doet invallen

BERLIJN (ANP) - De Duitse regering heeft de extreemrechtse organisatie Artgemeinschaft verboden, waarna korte tijd later door het hele land invallen werden gedaan bij leden. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken zijn in twaalf deelstaten, waaronder Noordrijn-Westfalen, invallen gedaan in 26 woningen van 39 leden. Minister Nancy Faeser noemt Artgemeinschaft een "sektarische, diep racistische en antisemitische vereniging".

2 uur geleden
Schrijversstaking Hollywood is voorbij

LOS ANGELES (ANP) - De Writers Guild of America (WGA), de vakbond van schrijvers voor film en televisie in de Verenigde Staten, laat weten dat haar leden woensdag weer aan het werk kunnen gaan. De grote Hollywoodstudio's stelden zaterdag een nieuw driejarig contract voor aan de al sinds begin mei stakende scriptschrijvers, dat zij hun laatste bod noemden. Daarmee is de WGA akkoord gegaan.

8 uur geleden