Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Britse regering bevriest financiering BBC

Britse regering bevriest financiering BBC

LONDEN (ANP/RTR/DPA) - De Britse conservatieve regering wil de verplichte bijdrage voor de publieke omroep BBC de komende twee jaar bevriezen en die tijd gebruiken om een debat te voeren over de 159 pond (190 euro) kijk- en luistergeld die Britten jaarlijks moeten betalen. Bij de oppositie wordt gesproken over "cultureel vandalisme".

De regering van premier Boris Johnson is de afgelopen jaren herhaaldelijk in botsing gekomen met de BBC, die het verwijt krijgt partijdig te zijn in de nieuwsvoorziening. Lucy Powell van oppositiepartij Labour noemde de bevriezing een aanval op een van de belangrijkste publieke voorzieningen. De regering zou de aandacht willen afleiden van de vele schandalen, waaronder de feestjes in de ambtswoning van Johnson die het nieuws de laatste tijd domineren. Verscheidene partijgenoten van de premier hebben de BBC ervan beschuldigd opzettelijk negatief over hem en ‘partygate’ te berichten.

De BBC moet simpeler en kleinschaliger worden, zei cultuurminister Nadine Dorries in het parlement, verwijzend naar de stijgende belastingen en energiekosten. De bijdrage wordt tot 2024 bevroren, en pas daarna kan die weer worden verhoogd in lijn met het stijgende prijspeil, aldus de bewindsvrouw. Dat zou de omroep miljarden aan inkomsten kunnen schelen.

Zware beslissingen

De BBC krijgt ondanks de veranderde regeling jaarlijks zo’n 3,7 miljard pond (4,4 miljard euro), waarvan het leeuwendeel wordt opgebracht door televisiebezitters. De omroepbijdrage zou in 2027 weleens helemaal kunnen worden afgeschaft, zei de bewindsvrouw. Als rechtvaardiging wees zij op de opkomst van onder meer Netflix en YouTube.

De lagere inkomsten zullen de omroep ertoe dwingen bepaalde zenders, programma’s of diensten te schrappen en mensen te ontslaan, zeggen analisten. BBC-bestuurders hebben het besluit van de regering "teleurstellend" genoemd, waardoor de omroep "zware beslissingen" moet nemen,

Meer uit Buitenland

Krant: Britse premier liet overval op vaccinfirma Leiden plannen

LONDEN (ANP) - Toenmalig Brits premier Boris Johnson heeft volgens meldingen van de krant The Daily Mail in 2021 de geheime dienst gevraagd een plan op te stellen een vaccinfabriek in Leiden te overvallen. Johnson was volgens diplomatieke bronnen razend dat de EU de uitvoer dreigde te stoppen van 5 miljoen doses van de farmaceutische industrie AstraZeneca die Londen had gekocht bij de Nederlandse maker, het bedrijf Halix. Johnson zou hebben gevraagd te kijken naar een eventuele militaire operatie om de 5 miljoen doses, die de EU volgens hem had gestolen, naar Groot-Brittannië te halen.

1 uur geleden
Corruptiezaak Netanyahu hervat na vertraging door oorlog

JERUZALEM (ANP) - De corruptiezaak tegen de Israëlische premier Benjamin Netanyahu gaat maandag weer verder, schrijft nieuwssite The Times of Israel. Het proces werd net als alle andere rechtszaken tijdelijk stopgezet nadat de oorlog tegen Hamas uitbrak op 7 oktober. Maar die opschorting is afgelopen week afgelopen.

1 uur geleden
Israël beschiet 200 doelen van Hamas, verspreid over Gaza

GAZA-STAD (ANP) - De Israëlische krijgsmacht zegt afgelopen nacht tweehonderd doelen van Hamas te hebben beschoten. Volgens nieuwszender Al Jazeera zijn het noorden, het zuiden en het midden van de Gazastrook geraakt door luchtaanvallen.

1 uur geleden
Xi belooft sterkere banden met Belarus tijdens bezoek Loekasjenko

BEIJING (ANP/RTR) - China wil de banden met Belarus aanhalen, heeft president Xi Jinping volgens Chinese en Belarussische staatsmedia toegezegd. Maandag kreeg hij zijn Belarussische ambtgenoot Aleksandr Loekasjenko op bezoek in Beijing.

2 uur geleden
Elf klimmers gedood na uitbarsting vulkaan in Indonesië

JAKARTA (ANP) - Elf klimmers zijn gedood door de uitbarsting van de vulkaan Marapi in West-Sumatra afgelopen weekend. Ze werden maandag gevonden door reddingswerkers. Drie klimmers werden levend aangetroffen en twaalf worden nog steeds vermist.

6 uur geleden
Duitse vicebondskanselier niet naar klimaattop om begroting

BERLIJN (ANP) - De Duitse vicebondskanselier Robert Habeck reist niet naar de klimaattop in Dubai vanwege de begrotingscrisis in eigen land.

6 uur geleden
Israëlische leger nu ook met grondtroepen actief in heel Gaza

TEL AVIV/GAZA-STAD (ANP/AFP) - Het Israëlische leger (IDF) is zondag met grondtroepen opgerukt naar het zuiden van de Gazastrook. Dat betekent dat de IDF nu grondaanvallen uitvoert in de gehele Gazastrook, bevestigt legerwoordvoerder Daniel Hagari. Israël voert al langer grootschalige luchtaanvallen uit op doelen in het zuiden van Gaza.

13 uur geleden