Britse regering bevriest financiering BBC
LONDEN (ANP/RTR/DPA) - De Britse conservatieve regering wil de verplichte bijdrage voor de publieke omroep BBC de komende twee jaar bevriezen en die tijd gebruiken om een debat te voeren over de 159 pond (190 euro) kijk- en luistergeld die Britten jaarlijks moeten betalen. Bij de oppositie wordt gesproken over "cultureel vandalisme".
De regering van premier Boris Johnson is de afgelopen jaren herhaaldelijk in botsing gekomen met de BBC, die het verwijt krijgt partijdig te zijn in de nieuwsvoorziening. Lucy Powell van oppositiepartij Labour noemde de bevriezing een aanval op een van de belangrijkste publieke voorzieningen. De regering zou de aandacht willen afleiden van de vele schandalen, waaronder de feestjes in de ambtswoning van Johnson die het nieuws de laatste tijd domineren. Verscheidene partijgenoten van de premier hebben de BBC ervan beschuldigd opzettelijk negatief over hem en ‘partygate’ te berichten.
De BBC moet simpeler en kleinschaliger worden, zei cultuurminister Nadine Dorries in het parlement, verwijzend naar de stijgende belastingen en energiekosten. De bijdrage wordt tot 2024 bevroren, en pas daarna kan die weer worden verhoogd in lijn met het stijgende prijspeil, aldus de bewindsvrouw. Dat zou de omroep miljarden aan inkomsten kunnen schelen.
Zware beslissingen
De BBC krijgt ondanks de veranderde regeling jaarlijks zo’n 3,7 miljard pond (4,4 miljard euro), waarvan het leeuwendeel wordt opgebracht door televisiebezitters. De omroepbijdrage zou in 2027 weleens helemaal kunnen worden afgeschaft, zei de bewindsvrouw. Als rechtvaardiging wees zij op de opkomst van onder meer Netflix en YouTube.
De lagere inkomsten zullen de omroep ertoe dwingen bepaalde zenders, programma’s of diensten te schrappen en mensen te ontslaan, zeggen analisten. BBC-bestuurders hebben het besluit van de regering "teleurstellend" genoemd, waardoor de omroep "zware beslissingen" moet nemen,
Meer uit Buitenland
BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie komt met een nieuw wetsvoorstel over de terugkeer van migranten die moeten vertrekken. Volgens voorzitter Ursula von der Leyen verschilt het beleid van de EU-lidstaten nog te veel van elkaar en kunnen migranten daar gebruik van maken.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Oekraïense ambassade in Den Haag heeft maandag een anonieme brief ontvangen waarin gedreigd wordt met een bom. De ambassade laat weten extra veiligheidsmaatregelen te nemen. Tientallen andere Oekraïense ambassades over de hele wereld ontvingen soortgelijke brieven.
5 uur geledenWASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse president Joe Biden reist eind deze week alsnog naar Duitsland. Het bezoek van vorige week werd uitgesteld door de verwoestende orkaan Milton in de Verenigde Staten.
6 uur geledenCAPE CANAVERAL (ANP) - Een Amerikaanse ruimtesonde is maandag vertrokken naar Europa, een van de ongeveer honderd manen rond de planeet Jupiter. Er wordt onderzocht of daar leven mogelijk is. Het is de vierde missie ooit naar Jupiter en zijn manen.
7 uur geledenBEIJING (ANP/AFP) - China gaat het gebruik van geweld bij de toekomstige inname van Taiwan nooit uitsluiten, stelt het ministerie van Defensie. De uitspraak volgt na een dag van militaire oefeningen rondom het eiland.
9 uur geledenBRUSSEL (ANP) - Sinds vorig jaar de oorlog tussen Israël en Hamas uitbrak, is in Europa, waaronder in Nederland, het antisemitisme geëxplodeerd. Dat stelt een maandag uitgekomen EU-rapport over hoe de EU het antisemitisme wil bestrijden.
9 uur geledenBEIJING (ANP/AFP) - China heeft de militaire oefeningen met gevechtsvliegtuigen en oorlogsschepen rond Taiwan weer beëindigd. Beijing noemde de oefening een "stevige waarschuwing" voor "separatistische" krachten op het eiland.
11 uur geleden