Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Britse prins Andrew schikt misbruikzaak in VS

Britse prins Andrew schikt misbruikzaak in VS

NEW YORK (ANP) - De Britse prins Andrew schikt de misbruikzaak die tegen hem is aangespannen in de Verenigde Staten. Dat staat in een brief die naar de rechtbank is verstuurd door de advocaat van Virginia Giuffre, de vrouw die zegt dat ze als tiener is misbruikt door de zoon van de Britse koningin.

Het is onbekend welk bedrag de 61-jarige prins moet betalen om de zaak af te kopen, schrijft The New York Times. Andrew zou in elk geval hebben toegezegd een "forse donatie" te doen aan een organisatie die opkomt voor "de rechten van slachtoffers".

Giuffre stelt een van de slachtoffers te zijn van de omstreden multimiljonair Jeffrey Epstein, die zich in 2019 van het leven beroofde voordat hij kon worden berecht. De vrouw zou als minderjarige tiener door Epstein zijn "uitgeleend" aan Andrew. Ze had naar eigen zeggen herhaaldelijk seks met de prins. Die heeft dat steeds ontkend.

Beschikking

Andrew had tevergeefs geprobeerd de door Giuffre aangespannen misbruikzaak in New York te blokkeren. Hij beriep zich op een schikking die de vrouw in 2009 had gesloten met zijn vriend Epstein. Ze kreeg toen een half miljoen dollar en beloofde geen rechtszaken aan te spannen tegen andere "potentiële" betrokkenen.

Dat stond volgens de rechter een proces tegen Andrew niet in de weg. Dat besluit betekende dat de prins onder ede gehoord zou kunnen worden over de beschuldigingen. De krant The New York Times schreef dat advocaten van Giuffre al binnen de enkele weken de gelegenheid zouden krijgen om Andrew te ondervragen.

De prins heeft door de affaire grote reputatieschade opgelopen. Koningin Elizabeth besloot vorige maand om haar zoon zijn titels af te nemen. Andrew toonde zich dinsdag in een verklaring berouwvol. De prins zei volgens de krant dat bekend was dat Epstein jarenlang misbruik heeft gemaakt van jonge meisjes. Hij prees de moed van Giuffre en andere slachtoffers en zei zijn banden met de multimiljonair te betreuren.

Meer uit Buitenland

Von der Leyen grapt over politieke onrust binnen AfD

AKEN (ANP/DPA) - Ursula von der Leyen heeft op een bijeenkomst van de CDU-jongeren in Aken kritiek geuit op Alternative für Deutschland (AfD). De voorzitter van de Europese Commissie bespotte de manier waarop de partij omgaat met beschuldigingen van inmenging en omkoping van de AfD-voorman bij de Europese verkiezingen. Maximilian Krah is nog altijd lijsttrekker, maar was niet aanwezig bij de campagneaftrap.

6 minuten geleden
Bron: Hamas maandag naar Egypte voor gesprek over bestand

GAZA-STAD (ANP/RTR/AFP) - Hamas stuurt maandag een delegatie naar de Egyptische hoofdstad Caïro om te onderhandelen over een staakt-het-vuren in Gaza. Dat heeft een anonieme bron gezegd tegen het persbureau Reuters. Er zal gesproken worden over een voorstel voor een bestand van landen die helpen bemiddelen en de Israëlische reactie daarop.

2 uur geleden
Alleen de VS kunnen volgens Abbas grote aanval op Rafah voorkomen

RIYAD (ANP/AFP/RTR) - De Palestijnse president Mahmoud Abbas zegt dat alleen de Verenigde Staten kunnen voorkomen dat Israël Rafah aanvalt. Volgens Abbas staat zo'n aanval de komende dagen te gebeuren. De VS zijn er nadrukkelijk tegen, maar Israël heeft gezegd zich daar weinig van aan te trekken.

3 uur geleden
Paus bezoekt voor eerste reis in maanden Venetiaanse gevangenis

VENETIË (ANP/RTR) - Paus Franciscus heeft in Venetië een vrouwengevangenis bezocht. Dat was in het kader van de Biënnale van Venetië, de beroemde kunstmanifestatie. Het was voor de paus de eerste reis buiten Rome in maanden.

5 uur geleden
Duitse Arian (6) na nieuwe 'stille' zoekactie nog niet gevonden

BREMERVÖRDE (ANP/DPA) - Een nieuwe nacht zoeken naar de vermiste 6-jarige Arian uit Duitsland heeft weer geen resultaat gehad. Voor de tweede nacht op rij werd een "stille zoekactie" gehouden, waarbij militairen zo stil en donker mogelijk naar het jongetje op zoek gingen. Het idee is dat het kind, dat autistisch is, wellicht wordt afgeschrikt door alle reuring rond de honderden mensen die hem al dagen zoeken.

6 uur geleden
Honderden demonstranten bij Correspondents' Dinner in Washington

WASHINGTON (ANP/RTR) - Honderden actievoerders hebben zaterdag gedemonstreerd voor het Washington Hilton. In het hotel wordt het jaarlijkse diner voor Witte Huis-verslaggevers gehouden, het zogeheten Correspondents' Dinner. De demonstranten scandeerden leuzen over de dood van verslaggevers in de Gazastrook en riepen aanwezige journalisten op het evenement te boycotten.

11 uur geleden
Weer aanhoudingen bij pro-Palestijnse acties op universiteiten VS

WASHINGTON (ANP) - Bijna tweehonderd actievoerders zijn zaterdag aangehouden bij nieuwe pro-Palestijnse protesten op Amerikaanse universiteiten, melden media in de VS. De arrestaties waren op de Northeastern University in Boston, de Arizona State University en de Indiana University, schrijft The New York Times.

11 uur geleden