Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Britse premier zegt sorry na rel over kerstfeest

Britse premier zegt sorry na rel over kerstfeest

LONDEN (ANP/RTR) - De Britse premier Boris Johnson heeft in het parlement excuses aangeboden nadat grote verontwaardiging was ontstaan over een vermeend kerstfeest in zijn kantoor. Op uitgelekte videobeelden is te zien dat topmedewerkers eind vorig jaar grappen maakten over zo'n feest, terwijl dergelijke bijeenkomsten op dat moment waren verboden door het strenge coronabeleid.

Als gevolg van alle commotie besloot een vertrouweling woensdag op te stappen. Adviseur Allegra Stratton, onder meer ex-woordvoerster, bood haar ontslag aan en verontschuldigde zich voor haar opmerkingen die op video zijn vastgelegd.

Medewerkers lijken in het filmpje een kerstfeest te bespreken tijdens een oefening voor een persconferentie. De toenmalige woordvoerster van de premier kreeg van een collega de vraag of ze bekend is met berichten over het kerstfeest en of de premier zoiets zou goedkeuren. Ze lacht en zegt: "Ik ging naar huis." Later wordt geopperd dat "dit fictieve feest een zakelijke bijeenkomst was".

Woedende reacties

Het lekken van die beelden via nieuwszender ITV heeft geleid tot woedende reacties, ook binnen de partij van Johnson. Die blijft tegenspreken dat regels zijn gebroken, maar zei ook boos te zijn over de beelden. "Ik snap hoe frustrerend het moet zijn als de indruk wordt gewekt dat de mensen die de regels maken zich er zelf niet aan houden."

De krant Daily Mirror schreef vorige week al dat "40 tot 50" mensen op 18 december 2020 gefeest zouden hebben in het kantoor van Johnson. Bij het feest zouden ook leden van het "topteam" van de premier aanwezig zijn geweest. Die dronken wijn en deden spelletjes terwijl de rest van het land thuis moest blijven, concludeerde de krant.

Zieke grap

De rel domineerde woensdag de voorpagina's van de ochtendkranten. "Een zieke grap", kopte de Daily Mail. "Premier beschuldigd van liegen nadat regeringsteam is gefilmd tijdens het maken van grappen over feest", aldus The Guardian. Metro haalde in een kop op de voorpagina uit naar de "Party Clowns" van de regering.

De oppositie zet de premier nu onder druk. De leider van de linkse oppositiepartij Labour noemde de beelden beledigend voor Britten die zich keurig aan de regels hielden en daardoor niet naar hun familie konden met de kerst. "Om te liegen en vervolgens grappen te maken over die leugens is beschamend."

Johnson zei in het parlement dat hem "herhaaldelijk is verzekerd" dat er geen feest heeft plaatsgevonden. Hij laat een onderzoek instellen, al is dat volgens de oppositie onnodig. "De premier is op heterdaad betrapt", zei Labourleider Keir Starmer. "Waarom maakt hij geen eind aan het onderzoek door dat gewoon toe te geven?"

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Buitenland

Litouwen plaatst bewakingscamera's langs volledige grens Belarus

VILNIUS (ANP/DPA) - Litouwen gaat bewakingscamera's plaatsen langs de volledige grens met Belarus, als een reactie op de migrantencrisis die in november een hoogtepunt bereikte. Momenteel is ongeveer de helft van de grens voorzien van camera's.

12 minuten geleden
Australië roept Kanye West op zich te laten inenten voor tournee

MELBOURNE (ANP/RTR) - De Australische minister-president Scott Morrison heeft hiphopartiest Kanye West gevraagd zich volledig te laten vaccineren voordat hij naar Australië afreist voor een tournee. Volgens media zou West in maart een reeks concerten in Australië willen doen.

2 uur geleden
Joni Mitchell wil muziek ook van Spotify halen

LOS ANGELES (ANP) - De singer-songwriter Joni Mitchell wil haar muziek van streamingplatform Spotify halen, laat ze weten op haar website. Eerder deze week liet artiest Neil Young zijn catalogus al weghalen door Spotify. Reden is dat podcastpresentator Joe Rogan, wiens podcast gemiddeld 11 miljoen luisteraars per aflevering haalt, regelmatig onwaarheden over het coronavirus en vaccinatie verspreidt.

2 uur geleden
Australië trekt 31 miljoen uit voor bescherming koala's

MELBOURNE (ANP) - De Australische overheid trekt 50 miljoen Australische dollar (31 miljoen euro) uit om de iconische koala's te beschermen. De dierensoort wordt bedreigd door bosbranden, ziektes en verkeer. Er zouden naar schatting nog slechts 100.000 tot 330.000 koala's in het wild leven.

5 uur geleden
Biden stuurt 'binnenkort' Amerikaanse troepen naar Oost-Europa

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Joe Biden is van plan "binnenkort" Amerikaanse soldaten naar Oost-Europese landen en NAVO-bondgenoten te sturen. "Niet teveel", zei Biden tegen journalisten nadat hij in de stad Philadelphia een toespraak had gegeven over zijn infrastructuurplannen.

9 uur geleden
Russische bevolking krimpt rap verder, ook door coronavirus

MOSKOU (ANP/DPA) - De Russische bevolking krimpt mede door toedoen van het coronavirus snel verder. Het land heeft deze maand circa 145,5 miljoen inwoners en dat is 700.000 inwoners minder dan een jaar eerder. Het gaat volgens de officiële statistieken om de sterkste terugval in het aantal inwoners sinds 2003. Het land wijt sinds begin 2020 toen het coronavirus uitbrak, bijna 330.000 sterfgevallen aan dat virus.

11 uur geleden
President Oekraïne wil niet dat Westen paniek zaait over Rusland

KIEV (ANP/AFP/RTR) - De Oekraïense president Volodimir Zelenski dringt er bij westerse leiders op aan geen paniek te zaaien over Russische troepen vlak over de Oekraïense grens in Rusland. "We kunnen geen paniek gebruiken", ook met het oog op de zwakke economie van Oekraïne. Het is volgens Zelenski "belangrijk niet alle informatie van inlichtingendiensten te halen".

16 uur geleden