Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Britse premier zegt sorry na rel over kerstfeest

Britse premier zegt sorry na rel over kerstfeest

LONDEN (ANP/RTR) - De Britse premier Boris Johnson heeft in het parlement excuses aangeboden nadat grote verontwaardiging was ontstaan over een vermeend kerstfeest in zijn kantoor. Op uitgelekte videobeelden is te zien dat topmedewerkers eind vorig jaar grappen maakten over zo'n feest, terwijl dergelijke bijeenkomsten op dat moment waren verboden door het strenge coronabeleid.

Als gevolg van alle commotie besloot een vertrouweling woensdag op te stappen. Adviseur Allegra Stratton, onder meer ex-woordvoerster, bood haar ontslag aan en verontschuldigde zich voor haar opmerkingen die op video zijn vastgelegd.

Medewerkers lijken in het filmpje een kerstfeest te bespreken tijdens een oefening voor een persconferentie. De toenmalige woordvoerster van de premier kreeg van een collega de vraag of ze bekend is met berichten over het kerstfeest en of de premier zoiets zou goedkeuren. Ze lacht en zegt: "Ik ging naar huis." Later wordt geopperd dat "dit fictieve feest een zakelijke bijeenkomst was".

Woedende reacties

Het lekken van die beelden via nieuwszender ITV heeft geleid tot woedende reacties, ook binnen de partij van Johnson. Die blijft tegenspreken dat regels zijn gebroken, maar zei ook boos te zijn over de beelden. "Ik snap hoe frustrerend het moet zijn als de indruk wordt gewekt dat de mensen die de regels maken zich er zelf niet aan houden."

De krant Daily Mirror schreef vorige week al dat "40 tot 50" mensen op 18 december 2020 gefeest zouden hebben in het kantoor van Johnson. Bij het feest zouden ook leden van het "topteam" van de premier aanwezig zijn geweest. Die dronken wijn en deden spelletjes terwijl de rest van het land thuis moest blijven, concludeerde de krant.

Zieke grap

De rel domineerde woensdag de voorpagina's van de ochtendkranten. "Een zieke grap", kopte de Daily Mail. "Premier beschuldigd van liegen nadat regeringsteam is gefilmd tijdens het maken van grappen over feest", aldus The Guardian. Metro haalde in een kop op de voorpagina uit naar de "Party Clowns" van de regering.

De oppositie zet de premier nu onder druk. De leider van de linkse oppositiepartij Labour noemde de beelden beledigend voor Britten die zich keurig aan de regels hielden en daardoor niet naar hun familie konden met de kerst. "Om te liegen en vervolgens grappen te maken over die leugens is beschamend."

Johnson zei in het parlement dat hem "herhaaldelijk is verzekerd" dat er geen feest heeft plaatsgevonden. Hij laat een onderzoek instellen, al is dat volgens de oppositie onnodig. "De premier is op heterdaad betrapt", zei Labourleider Keir Starmer. "Waarom maakt hij geen eind aan het onderzoek door dat gewoon toe te geven?"

Meer uit Buitenland

Senaat stemt tegen Bidens plan voor kwijtschelden studieschuld

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse Senaat heeft zich donderdag uitgesproken tegen een plan van president Joe Biden om een deel van de studieschuld van Amerikanen kwijt te schelden. Een paar Democraten stemden met de Republikeinen mee, waardoor een resolutie tegen het plan kon worden aangenomen.

27 minuten geleden
Kosovo bereid tot nieuwe verkiezingen in onrustige noorden

BULBOACA (ANP/RTR) - Kosovo is bereid nieuwe lokale verkiezingen te houden in het noorden van het land, waar de Servische gemeenschap protesteert tegen de aanstelling van burgemeesters van Albanese afkomst. President Vjosa Osmani zei dat na een overleg met onder anderen de Franse president Emmanuel Macron en de Duitse bondskanselier Olaf Scholz in Moldavië. Die twee drongen aan op een nieuwe stembusgang.

1 uur geleden
Regering VK wil Johnsons appjes niet afstaan in corona-onderzoek

LONDEN (ANP/RTR) - De Britse regering wil een rechter laten beoordelen of het verplicht is om appberichten van oud-premier Boris Johnson te delen met een commissie die onderzoek doet naar de corona-aanpak van het Verenigd Koninkrijk. De regering heeft de deadline om die appjes af te staan gemist en lijkt ook niet van plan de appjes te delen.

3 uur geleden
Amerikaanse sancties tegen bedrijven gelinkt aan conflict Soedan

WASHINGTON (ANP/AFP/RTR) - De Verenigde Staten hebben donderdag sancties opgelegd aan vier bedrijven die winst maken en bijdragen aan het conflict in Soedan. Zij worden gelinkt aan de Soedanese krijgsmacht en de paramilitaire Rapid Support Forces (RSF), die sinds halverwege april verwikkeld zijn in een gewelddadige machtsstrijd.

3 uur geleden
Rutte: eerste tekenen dat migrantenstroom via Tunesië vermindert

BULBOACA (ANP) - Er zijn tekenen dat de illegale migrantenstroom vanuit Tunesië naar EU-landen Malta en Italië afneemt. Volgens premier Mark Rutte lijken de lopende gesprekken met het Noord-Afrikaanse land om maatregelen te treffen effect te hebben. Maar "het is een eerste indicatie" en "we moeten zorgen dat het blijvend is", zei hij na afloop van een Europese top in Moldavië.

4 uur geleden
Duits treinongeluk van vorig jaar kwam door kapotte dwarsliggers

GARMISCH-PARTENKIRCHEN (ANP/DPA) - Een groot treinongeluk in Zuid-Duitsland van een jaar geleden lijkt te zijn veroorzaakt doordat de betonnen dwarsliggers beschadigd waren. Onderzoekers denken dat de rails daardoor kon breken en dat de trein daarom ontspoord is.

5 uur geleden
Rusland: geen sprake van verplaatsing BRICS-top om Poetin

KAAPSTAD (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Rusland spreekt tegen dat er plannen zijn om de komende top van zogenoemde BRICS-landen te verplaatsen van Zuid-Afrika naar China. De Zuid-Afrikanen worstelen met de mogelijke komst van president Vladimir Poetin, omdat het Internationaal Strafhof (ICC) een arrestatiebevel tegen hem heeft uitgevaardigd vanwege de oorlog in Oekraïne.

5 uur geleden