Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Britse premier zegt sorry na rel over kerstfeest

Britse premier zegt sorry na rel over kerstfeest

LONDEN (ANP/RTR) - De Britse premier Boris Johnson heeft in het parlement excuses aangeboden nadat grote verontwaardiging was ontstaan over een vermeend kerstfeest in zijn kantoor. Op uitgelekte videobeelden is te zien dat topmedewerkers eind vorig jaar grappen maakten over zo'n feest, terwijl dergelijke bijeenkomsten op dat moment waren verboden door het strenge coronabeleid.

Als gevolg van alle commotie besloot een vertrouweling woensdag op te stappen. Adviseur Allegra Stratton, onder meer ex-woordvoerster, bood haar ontslag aan en verontschuldigde zich voor haar opmerkingen die op video zijn vastgelegd.

Medewerkers lijken in het filmpje een kerstfeest te bespreken tijdens een oefening voor een persconferentie. De toenmalige woordvoerster van de premier kreeg van een collega de vraag of ze bekend is met berichten over het kerstfeest en of de premier zoiets zou goedkeuren. Ze lacht en zegt: "Ik ging naar huis." Later wordt geopperd dat "dit fictieve feest een zakelijke bijeenkomst was".

Woedende reacties

Het lekken van die beelden via nieuwszender ITV heeft geleid tot woedende reacties, ook binnen de partij van Johnson. Die blijft tegenspreken dat regels zijn gebroken, maar zei ook boos te zijn over de beelden. "Ik snap hoe frustrerend het moet zijn als de indruk wordt gewekt dat de mensen die de regels maken zich er zelf niet aan houden."

De krant Daily Mirror schreef vorige week al dat "40 tot 50" mensen op 18 december 2020 gefeest zouden hebben in het kantoor van Johnson. Bij het feest zouden ook leden van het "topteam" van de premier aanwezig zijn geweest. Die dronken wijn en deden spelletjes terwijl de rest van het land thuis moest blijven, concludeerde de krant.

Zieke grap

De rel domineerde woensdag de voorpagina's van de ochtendkranten. "Een zieke grap", kopte de Daily Mail. "Premier beschuldigd van liegen nadat regeringsteam is gefilmd tijdens het maken van grappen over feest", aldus The Guardian. Metro haalde in een kop op de voorpagina uit naar de "Party Clowns" van de regering.

De oppositie zet de premier nu onder druk. De leider van de linkse oppositiepartij Labour noemde de beelden beledigend voor Britten die zich keurig aan de regels hielden en daardoor niet naar hun familie konden met de kerst. "Om te liegen en vervolgens grappen te maken over die leugens is beschamend."

Johnson zei in het parlement dat hem "herhaaldelijk is verzekerd" dat er geen feest heeft plaatsgevonden. Hij laat een onderzoek instellen, al is dat volgens de oppositie onnodig. "De premier is op heterdaad betrapt", zei Labourleider Keir Starmer. "Waarom maakt hij geen eind aan het onderzoek door dat gewoon toe te geven?"

Meer uit Buitenland

China gastheer voor Palestijnse eenheidsgesprekken Hamas en Fatah

BEIJING (ANP/RTR) - China wordt gastheer voor Palestijnse eenheidsgesprekken tussen de islamitische groep Hamas en zijn seculiere rivaal Fatah. Dat bevestigen vertegenwoordigers van beide groepen en een in Beijing gevestigde diplomaat tegen persbureau Reuters.

1 uur geleden
VS kondigen onderdeel nieuw militair hulppakket Oekraïne aan

WASHINGTON (ANP/AFP) - De Amerikaanse minister van Defensie Lloyd Austin heeft vrijdag 6 miljard dollar aan nieuwe militaire hulp voor Oekraïne aangekondigd. Het gaat onder meer om munitie, antidronesystemen en ondersteuning voor onderhoud van militair materieel.

4 uur geleden
België wil nog dit jaar eerste F-16's aan Oekraïne leveren

BRUSSEL (ANP/BELGA) - De Belgische regering streeft ernaar dit jaar al de eerste F-16's aan Oekraïne te leveren. België was eerder van plan om de gevechtsvliegtuigen vanaf 2025 te leveren.

4 uur geleden
Israël geeft gijzelaarsdeal 'laatste kans', anders invasie Rafah

DOHA (ANP/RTR) - Israëlische functionarissen zouden hun Egyptische collega's vrijdag hebben verteld dat Israël bereid is onderhandelingen met Hamas over de uitwisseling van gijzelaars en gevangenen "een laatste kans" te geven. Mocht een deal met Hamas niet snel worden bereikt, dan gaan de Israëli's door met hun invasie van Rafah, in het zuiden van Gaza. Dat meldt het Amerikaanse mediaplatform Axios op basis van twee Israëlische functionarissen.

5 uur geleden
VK klaagt vijf mannen aan voor misdrijven in opdracht van Rusland

LONDEN (ANP/RTR) - Vijf mannen zijn aangeklaagd voor het uitvoeren van "vijandige activiteiten" in het Verenigd Koninkrijk in opdracht van Rusland, meldt de Britse politie. Volgens de Britse openbare omroep BBC zijn onder de verdachten twee Britten.

5 uur geleden
Koning Charles hervat publieke taken na kankerdiagnose

LONDEN (ANP) - De Britse koning Charles hervat volgende week zijn publieke taken, meldt Buckingham Palace vrijdag. De koning legde zijn publieke werkzaamheden begin februari neer nadat hij had bekendgemaakt kanker te hebben en daarvoor behandeld te worden. Binnen de paleismuren bleef hij wel aan het werk.

5 uur geleden
VN: 37 miljoen ton puin in Gazastrook

NEW YORK (ANP/AFP) - De Verenigde Naties schatten dat 37 miljoen ton puin moet worden geruimd in de Gazastrook. Het Palestijnse gebied is het doelwit van vele Israëlische luchtaanvallen sinds de aanval van Hamas op Israël in oktober vorig jaar.

5 uur geleden