Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Britse premier wilde liever 'stapels lijken' dan lockdown'

'Britse premier wilde liever 'stapels lijken' dan lockdown'

LONDEN (ANP) - De Britse premier Boris Johnson ontkent dat hij heeft geroepen liever "duizenden lijken" te zien dan weer een lockdown in te stellen. De krant Daily Mail berichtte dat Johnson die uitspraak vorig jaar achter gesloten deuren deed, maar volgens de premier klopt daar niets van.

De krant opende op de voorpagina de aanval op de premier met de kop "Boris: laat duizenden lijken zich maar ophopen". Hij zou die uitspraak in het najaar hebben gedaan. In Engeland volgde in januari weer een lockdown. Die strenge maatregelen worden inmiddels stapsgewijs afgebouwd.

Vanuit de oppositie wordt geëist dat Johnson de zaak zelf komt ophelderen in het parlement. "Deze uitspraken zijn weerzinwekkend. Als dit klopt, heeft Boris Johnson de plicht om op te stappen", zei fractievoorzitter Ian Blackford van de Schotse SNP.

Ontkenning

Johnson kwam maandag met een korte ontkenning, maar trad niet in detail over de beschuldiging. Hij reageerde op de vraag of hij de uitspraak had gedaan met "nee" en vervolgde daarna dat mensen het vooral belangrijk vinden dat de regering een succes maakt van de lockdowns.

Een verslaggever van ITV News schreef echter dat twee bronnen hem lieten weten dat het bericht over de gewraakte uitspraak wel degelijk klopt. Johnson zou het in woede hebben geschreeuwd. De deuren van zijn kantoor stonden toen open en daardoor hebben meerdere mensen hem gehoord.

Cummings

Het is onduidelijk wie de informatie lekte naar de Daily Mail, maar andere media legden al snel de link met een ruzie tussen de premier en Dominic Cummings. Die voormalige topadviseur legt Johnson al langer het vuur aan de schenen door schadelijke informatie naar buiten te brengen.

Zo beweerde Cummings op zijn blog dat Johnson de renovatie van zijn ambtswoning stiekem wilde financieren met gedoneerd geld. Hij zou de de premier toen hebben voorgehouden dat zoiets "onethisch, dom en mogelijk illegaal" is. Downing Street sprak het bericht tegen.

Verkiezingen

De onthullingen krijgen volop aandacht in Britse media en komen voor de conservatieven van Johnson op een bijzonder ongunstig moment. Britten gaan over anderhalve week naar de stembus voor regionale verkiezingen.

Cummings stond eerder nog bekend als de rechterhand van Johnson en als het brein achter de succesvolle campagne om het Verenigd Koninkrijk uit de EU te krijgen. Hij stapte eind vorig jaar plots op, naar verluidt na een interne machtsstrijd binnen de regering.

Meer uit Buitenland

China begonnen aan ambitieuze missie naar achterkant maan

WENCHANG (ANP) - China wil het eerste land worden dat rotsen en bodem ophaalt van de achterkant van de maan. Het vaartuig dat dit moet uitvoeren, de Chang'e-6, is vrijdag gelanceerd vanaf het zuidelijke eiland Hainan. Hij moet in juni landen in de krater Apollo, bij de zuidpool van de maan.

20 minuten geleden
Klimaatplan van Britse regering opnieuw onwettig verklaard

LONDEN (ANP/RTR) - Een Londense rechtbank heeft opnieuw een klimaatplan van de Britse regering onwettig verklaard. Drie klimaatactiegroepen spanden een rechtszaak aan omdat ze vinden dat niet genoeg wordt gedaan om de uitstoot van broeikasgassen tegen te gaan.

26 minuten geleden
WHO heeft noodplan in geval inval Rafah, maar 'slechts pleister'

RAFAH (ANP/RTR) - De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft een noodplan opgesteld voor het geval dat Israël de stad Rafah in het zuiden van de Gazastrook binnenvalt, meldt Rik Peeperkorn, WHO-vertegenwoordiger voor de bezette Palestijnse gebieden. Maar als het tot een invasie komt, zal het plan "slechts een pleister" zijn.

1 uur geleden
2000 arrestaties bij pro-Palestijnse acties op universiteiten VS

WASHINGTON (ANP) - Meer dan 2000 mensen zijn aangehouden bij pro-Palestijnse demonstraties op universiteiten in de Verenigde Staten. De arrestaties vonden plaats op meer dan veertig campussen in zeker 25 verschillende staten, melden CNN, NBC en andere Amerikaanse media op basis van eigen tellingen.

1 uur geleden
Turkije eist ook wapenstilstand voor hervatting handel Israël

ANKARA (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Turkije stelt ook een permanente wapenstilstand in de Gazastrook als voorwaarde voor het hervatten van de handel met Israël, meldt handelsminister Ömer Bolat. Het land maakte donderdag bekend de handel per direct op te schorten in afwachting van "ononderbroken en voldoende" humanitaire hulp voor het Palestijnse gebied.

2 uur geleden
Frontex gaat België helpen met grenscontroles en uitzettingen

BRUSSEL (ANP) - De Europese grensbewakingsdienst Frontex gaat België helpen met grenscontroles, onder meer op het internationale treinstation Brussel-Zuid, en uitzettingen. De Belgische Kamer heeft hiermee ingestemd.

3 uur geleden
Celstraf voor kapitein na dodelijke brand op schip in Californië

LOS ANGELES (ANP/RTR) - De kapitein van een Californisch schip dat in 2019 in brand vloog, waardoor 34 mensen omkwamen, moet vier jaar de cel in. De inmiddels 70-jarige Jerry Boylan krijgt de celstraf voor "grove nalatigheid, onoplettendheid bij het nakomen van zijn plichten, en roekeloze minachting voor menselijk leven".

3 uur geleden