Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Britse premier wil 'onomkeerbaar' pad uit lockdown

Britse premier wil 'onomkeerbaar' pad uit lockdown

LONDEN (ANP) - De Britse premier Boris Johnson heeft zijn landgenoten "onomkeerbare" stappen in het vooruitzicht gesteld om de lockdown te beëindigen. Hij maakt volgende week maandag bekend hoe hij dat wil aanpakken.

Johnson staat binnen zijn Conservatieve Partij onder druk om lockdownmaatregelen op te heffen. Tientallen conservatieve politici eisen in een brief dat de beperkingen voor mei worden beëindigd.

Garanties dat dit de laatste lockdown is, kan Johnson niet geven, zei hij op een persconferentie. Wel is hij optimistisch door de vele vaccinaties die inmiddels zijn toegediend. "Ik ben heel hoopvol."

Veel vaccineren

Het circa 66 miljoen inwoners tellende Verenigd Koninkrijk gaat in Europa aan kop met het vaccineren van burgers. Ruim 15 miljoen Britten hebben al een prik gehad.

Maar er zijn nog onvoldoende gegevens over het effect van vaccins op de verspreiding van het virus, zei Johnson. Over een week denkt hij daarover meer duidelijkheid te hebben. De voornaamste medische adviseur van de regering, Chris Whitty, zei daarover dat er varianten van het coronavirus rondwaren die de effectiviteit van vaccins mogelijk verminderen.

Er wordt veel gespeculeerd over wanneer horecazaken en andere bedrijven de deuren weer kunnen openen. Bronnen binnen de regering zeggen volgens de BBC dat scholieren in Engeland waarschijnlijk op 8 maart weer naar school kunnen. "We willen een tijdschema dat realistisch is, en zijn dus voorzichtig", temperde de premier de verwachtingen.

Paspoorten

Hij verwacht dat er op termijn een soort vaccinpaspoorten komen. In combinatie met een sneltest zou dat bezoek aan een theater of nachtclub in de toekomst weer mogelijk maken.

Johnson en zijn ministers overleggen deze week nog over de versoepelingsplannen. "We willen op een voorzichtige, maar onomkeerbare manier vooruitgang boeken", aldus de premier.

Het plan van de regering neemt waarschijnlijk de vorm aan van een soort routekaart. Daar kunnen dan data instaan waarop maatregelen ingetrokken kunnen worden.

Meer uit Buitenland

Republikeinen houden weer verkiezingsdebat, opnieuw zonder Trump

SIMI VALLEY (ANP) - Republikeinse kandidaten voor de aankomende Amerikaanse presidentsverkiezingen houden voor de tweede keer een debat. Dat begint om 03.00 uur Nederlandse tijd in Simi Valley (Californië) en wordt uitgezonden op televisie. De grote afwezige is oud-president Donald Trump, die zich ook had afgemeld voor het eerste debat.

3 minuten geleden
Menendez ontkent omkoping, moet 100.000 dollar borg betalen

NEW YORK (ANP/RTR) - De Amerikaanse senator Robert Menendez heeft voor de rechter ontkend schuldig te zijn aan omkoping. De rechter legde hem een borgsom op van 100.000 dollar (95.000 euro) om weer vrij te komen. Menendez moest zijn persoonlijke paspoort inleveren, maar mag wel zijn overheidspaspoort houden waarmee hij als Amerikaanse senator naar het buitenland kan reizen.

1 uur geleden
VS organiseren volgende maand topoverleg met EU-leiders

WASHINGTON (ANP/AFP/RTR) - De Amerikaanse president Joe Biden ontvangt volgende maand Charles Michel en Ursula von der Leyen, de leiders van de Europese Unie. De Verenigde Staten organiseren volgens een Europese functionaris 20 oktober een Amerikaans-Europese top in Washington, waar de leiders hun samenwerking willen verdiepen.

2 uur geleden
VS leggen sancties op aan netwerk dat Iraanse drones ontwikkelt

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Verenigde Staten leggen nieuwe sancties op aan een netwerk van personen en bedrijven dat betrokken zou zijn bij de ontwikkeling van Iraanse Shahed-136-drones. Washington houdt Iran al langer verantwoordelijk voor het leveren van zulke drones aan Rusland die in de oorlog in Oekraïne worden ingezet.

3 uur geleden
Tsjechië koopt 24 F-35-straaljagers voor versterking luchtmacht

PRAAG (ANP/RTR) - Tsjechië gaat 24 straaljagers van het type F-35 kopen. Premier Petr Fiala kondigde woensdag aan dat de regering het plan heeft goedgekeurd om de moderne Amerikaanse gevechtsvliegtuigen aan te schaffen. Hij wil met de F-35's de luchtmacht versterken, zodat die beter in staat is het NAVO-land te verdedigen.

3 uur geleden
Kyiv: Wagner-huurlingen weer actief aan het oostfront

KYIV (ANP/DPA) - Wagner-huurlingen zouden weer actief zijn in het oosten van Oekraïne. Volgens Ilja Jevlasj, woordvoerder van de Oost-Oekraïense strijdkrachten, is een groot deel van de huurlingen die naar Belarus waren verhuisd weer naar het front in Oekraïne getrokken.

4 uur geleden
Door Noord-Korea uitgezette Amerikaan in hechtenis van VS

WASHINGTON (ANP/RTR) - Noord-Korea heeft de Amerikaanse militair Travis King uitgezet naar China, ruim twee maanden nadat hij illegaal de grens vanuit Zuid-Korea was overgestoken. Hij is nu in hechtenis van de Verenigde Staten. Zijn uitzetting werd eerder op woensdag aangekondigd door Noord-Koreaanse staatsmedia.

4 uur geleden