Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Britse premier wil ondanks tekorten niet terugvallen op migratie

Britse premier wil ondanks tekorten niet terugvallen op migratie

LONDEN (ANP/BLOOMBERG/RTR) - De Britse premier Boris Johnson wil niet terugvallen op het binnenlaten van "enorme aantallen" buitenlandse arbeidsmigranten om economische problemen op te lossen. De bevoorradingsproblemen die hebben geleid tot lege schappen in supermarkten en benzinetekorten bij pompstations horen volgens hem bij de "overgangsperiode" na de brexit en de coronapandemie.

De premier toonde bij de BBC begrip voor de onvrede over de lange rijen bij benzinestations. Er zijn bevoorradingsproblemen ontstaan door een gebrek aan vrachtwagenchauffeurs. Dat probleem speelt volgens Johnson ook in andere landen. "Zelfs in China is sprake van een tekort aan vrachtwagenchauffeurs." Hij benadrukte dat benzinetekorten inmiddels vooral worden veroorzaakt door toegenomen vraag.

Britse bedrijven morren al langer dat het door het vertrek uit de EU lastiger is geworden om voldoende arbeidskrachten te vinden. Johnson ziet het naar eigen zeggen niet als een uitweg om op grote schaal personeel uit het buitenland te halen. De premier zei dat hij geen problemen wil oplossen door "aan de grote hendel te trekken met het opschrift 'ongecontroleerde immigratie'". Zijn regering heeft wel tijdelijke visa afgegeven voor duizenden chauffeurs, maar dat heeft hij een voorbeeld genoemd van "gecontroleerde migratie".

Nieuw economisch model

De premier legde uit dat hij geen stap terug wil doen naar het "oude, mislukte model" waarbij laagopgeleide mensen voor lage lonen komen werken. Hij zei dat Britten in 2016 en 2019 hebben gekozen voor verandering en een nieuw economisch model. In 2016 vond het brexitreferendum plaats en in 2019 waren er landelijke verkiezingen die zijn gewonnen door zijn Conservatieve Partij. Johnson legde de verantwoordelijkheid voor het oplossen van de bevoorradingsproblemen vooral neer bij het bedrijfsleven. "Het is uiteindelijk vooral aan hen om een oplossing te vinden", zei hij.

De oppositie houdt Johnson zelf verantwoordelijk voor de chaos die is ontstaan door de bevoorradingsproblemen. Oppositieleider Keir Starmer van de linkse Labourpartij sprak in een opiniestuk in de populaire krant The Sun over een "crisis die is veroorzaakt door de incompetentie van de premier". Topfiguren uit het bedrijfsleven zeggen volgens Starmer dat ze hun zorgen maanden geleden al hebben gedeeld met de regering. "Boris Johnson wist dat dit ging gebeuren. Hij was gewaarschuwd." Starmer riep de regering op om snel meer visa af te geven om de huidige crisis op te lossen. "Wij zullen alle noodmaatregelen steunen."

Meer uit Financieel

Russisch biermerk Baltika mag geen Carlsberg-bier meer maken

KOPENHAGEN (ANP) - Het Russische biermerk Baltika mag in Rusland geen producten van de Deense bierbrouwer Carlsberg meer produceren, distribueren en verkopen. Carlsberg heeft, als reactie op de overname van alle activiteiten van het bedrijf in Rusland door de Russische staat, de licenties daarvoor ingetrokken. Het gaat om zowel regionale als internationale merken, zoals naast Carlsberg ook Grimbergen en Tuborg.

21 minuten geleden
Point Biopharma schiet omhoog op Wall Street na overnamenieuws

NEW YORK (ANP) - Het medische bedrijf Point Biopharma is dinsdag fors meer waard geworden op de beurs in New York. De grotere farmaceut Eli Lilly koopt de ontwikkelaar van nieuwe behandelingen van kanker voor 1,4 miljard dollar, maakten de twee bedrijven bekend.

1 uur geleden
Toch geen nabetaling van FrieslandCampina voor Thaise klant

BANGKOK (ANP) - FrieslandCampina hoeft een klant in Thailand toch geen nabetaling te doen van omgerekend 58 miljoen euro. Dat heeft het gerechtshof voor Handelszaken in Thailand geoordeeld. Een lagere rechter oordeelde twee jaar geleden dat het zuivelconcern vermeende schade van die klant wel moest vergoeden. Maar daartegen ging FrieslandCampina in beroep.

2 uur geleden
Huizen in EU voor het eerst sinds 2014 goedkoper dan jaar eerder

LUXEMBURG (ANP) - Huizen in de Europese Unie zijn in het tweede kwartaal gemiddeld 1,1 procent in prijs gezakt in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Het is voor het eerst in negen jaar tijd dat de huizenprijzen in het landenblok op jaarbasis zijn gedaald, meldt Europees statistiekbureau Eurostat.

3 uur geleden
Geldmaat: klanten Rabobank en ING kunnen contactloos geld opnemen

WEESP (ANP) - Klanten van Rabobank en ING kunnen vanaf dinsdag geld opnemen uit een automaat zonder dat ze een bankpas in de geldautomaat hoeven te steken. Dit meldt Geldmaat, dat alle pinautomaten in Nederland in handen heeft. Een woordvoerster van Geldmaat meldt dat klanten van andere banken later ook contactloos geld op kunnen nemen. Klanten moeten daarbij nog wel de pincode intoetsen.

3 uur geleden
Spaanse elektrische autofabrikant maakt debuut op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - De beursgang van de Spaanse elektrische voertuigenfabrikant QEV Technologies op de Amsterdamse beurs levert het bedrijf een beurswaarde van 221 miljoen euro op. De notering volgde na een fusie met een lege beurshuls. Met het opgehaalde kapitaal wil QEV de productie in een voormalige Nissan-fabriek in Barcelona opvoeren.

3 uur geleden
Damen eist compensatie overheid om sancties tegen Rusland

GORINCHEM (ANP) - Scheepsbouwer Damen eist compensatie van de Nederlandse overheid voor financiƫle schade als gevolg van de sancties tegen Rusland. Daarvoor heeft het concern een rechtszaak aangespannen, bevestigt Damen na berichtgeving van persbureau Bloomberg.

4 uur geleden