Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Britse premier: we kunnen omikrongolf zonder lockdown uitzitten

Britse premier: we kunnen omikrongolf zonder lockdown uitzitten

LONDEN (ANP) - "We hebben kans de omikrongolf uit te zitten zonder het land weer op slot te zetten, maar de komende weken zullen uitdagend zijn", zegt de Britse premier Boris Johnson over het grote aantal landgenoten dat dagelijks een coronabesmetting oploopt. "Voorzichtigheid is geboden, de strijd tegen Covid is niet voorbij."

Omikron is milder dan eerdere varianten, maar desondanks neemt het aantal coronapatiënten in ziekenhuizen snel toe, stelde de conservatieve regeringsleider vast. Alleen al in Engeland zijn het er meer dan 15.000, waarmee de piek van vorig jaar wordt benaderd. In het Verenigd Koninkrijk werden het afgelopen etmaal 218.724 coronabesmettingen geregistreerd, een record.

Johnson wees op de bescherming die boosterprikken geven en pronkte ermee dat er in het Verenigd Koninkrijk relatief meer zijn toegediend dan in andere Europese landen. Ruim 34 miljoen Britten hebben zo’n extra inenting gehad, maar er zijn nog altijd 9 miljoen Britten die hem moeten halen. Hij riep iedereen op dat snel te doen.

Ziekenhuizen

Meerdere ziekenhuizen hebben moeite de stroom aan patiënten te bolwerken. De ziekenhuizen kunnen zich het aantal afwezige medewerkers die in isolatie verblijven vanwege een besmetting nauwelijks veroorloven. Gezondheidsminister Sajid Javid gaf aan dat het aantal opnames weliswaar toeneemt, maar dat de bezetting van de intensive cares stabiel is. Veel mensen op de ic zijn niet gevaccineerd, zei premier Johnson. "Mensen sterven terwijl het niet nodig is." Waar nodig krijgen ziekenhuizen extra hulp van het leger.

De regering heeft daarnaast 100.000 werknemers in onder meer de transportsector als "kritiek" gelabeld. Zij worden geacht zich dagelijks te laten testen. De overheid heeft testkits naar de betreffende bedrijven gestuurd.

Meer uit Buitenland

Poetin: tactische kernwapens kunnen begin juli naar Belarus

SOTSJI (ANP/RTR) - De voorbereidingen om Russische kernwapens op te kunnen stellen in Belarus worden op 7 en 8 juli afgerond. Direct daarna gaan de wapens die kant op. Dat heeft de Russische president Vladimir Poetin aangekondigd na een overleg met de Belarussische president Aleksandr Loekasjenko. De verplaatsing was al aangekondigd en met de voorbereidingen was al begonnen.

7 minuten geleden
EU-buitenlandchef: Rusland enige verdachte van opblazen stuwdam

BRUSSEL (ANP/AFP) - De stuwdam in Oekraïne is opgeblazen en alles wijst erop dat Rusland daar de hand in had, zegt EU-buitenlandchef Josep Borrell. Hij verwijst andere theorieën over de verwoestende dambreuk naar de prullenbak.

35 minuten geleden
Oekraïense geheime dienst verspreidt 'gesprek Russen over dam'

KYIV (ANP/RTR) - De Oekraïense geheime dienst SBU heeft een korte geluidsopname verspreid waar een gesprek te horen zou zijn van twee Russen die zeggen dat Oekraïne niet de Nova Kachovka-dam heeft verwoest, maar de Russen wel. De SBU vermeldt niet om wie het zou gaan, alleen dat het "afgeluisterde gesprek" kort na de verwoesting van een deel van de cruciale stuwdam in de rivier de Dnipro zou zijn gevoerd tussen Russische militairen.

36 minuten geleden
Wereldvoedselprogramma stopt tijdelijk met voedselhulp Ethiopië

ROME (ANP/AFP) - Het Wereldvoedselprogramma (WFP) stopt tijdelijk met de levering van voedselhulp in Ethiopië. De hulpgoederen komen volgens de VN-organisatie niet allemaal terecht bij de mensen die het nodig hebben.

1 uur geleden
Meer doden na doorbraak Kachovka-dam in Oekraïne

KYIV (ANP/RTR) - Het dodental na de doorbraak van de Kachovka-dam in Zuid-Oekraïne is opgelopen naar twaalf. Kyiv maakt melding van vier sterfgevallen en in bezette gebieden zijn volgens de door Rusland geïnstalleerde gouverneur acht mensen om het leven gekomen.

1 uur geleden
Greta Thunberg krijgt diploma en houdt laatste schoolstaking

STOCKHOLM (ANP/BELGA) - Greta Thunberg heeft vrijdag haar laatste schoolstaking gehouden omdat ze haar diploma van de middelbare school krijgt. De Zweedse klimaatactivist begon in 2018 elke vrijdag te spijbelen om bij het parlement in Stockholm te protesteren tegen klimaatverandering. Haar demonstraties waren de inspiratie voor de wereldwijde protestbeweging Fridays For Future van scholieren.

2 uur geleden
Luchtvervuiling in VS houdt aan, wel verbetering in New York

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG/DPA) - De luchtvervuiling die deze week het noordoosten van de Verenigde Staten teistert houdt waarschijnlijk aan tot en met dinsdag. Op sommige plekken is de overlast afgenomen. In New York is donderdag voor het eerst weer sprake van een verbetering in de luchtkwaliteit.

3 uur geleden