Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Britse premier vraagt of Frankrijk migranten terug kan nemen

Britse premier vraagt of Frankrijk migranten terug kan nemen

LONDEN (ANP/AFP) - De Britse premier Boris Johnson heeft de Franse president Emmanuel Macron gevraagd of Frankrijk de migranten terug kan nemen die per boot arriveren in Groot-Brittannië. Zo kan het aantal migranten dat de gevaarlijke oversteek waagt "significant of zelfs volledig worden teruggebracht", verwacht Johnson.

De brief aan de Franse president, die Johnson ook op Twitter heeft geplaatst, behandelt vijf aandachtspunten om de migratieproblematiek mee aan te pakken. De Franse en Britse leider en ministers van beide landen hebben al meerdere voorstellen gedaan om een herhaling te voorkomen van het drama in het Kanaal waarbij woensdag zeker 27 mensen om het leven kwamen.

Johnson stelt in zijn brief gezamenlijke patrouilles op zee voor, daarnaast wil hij Britse agenten en grenswachten naar Frankrijk sturen om daar te helpen bij de bewaking van de kust. Ook moderne technologieën, zoals radars, kunnen volgens de Britse premier effectiever ingezet worden op het Kanaal, een van de drukste scheepvaartroutes ter wereld.

Als Frankrijk migranten die naar Groot-Brittannië reizen terug zou willen nemen, heeft dat volgens Johnson een enorm effect omdat het bedrijfsmodel van mensensmokkelaars erdoor aangetast wordt. De Franse autoriteiten hebben nog niet op het voorstel gereageerd, de ministers van Binnenlandse Zaken ontmoeten elkaar op zondag.

De Franse president Macron zei donderdag nog dat een hechtere samenwerking met Nederland, België, het Verenigd Koninkrijk en de Europese Commissie nodig is om de problematiek aan te passen. Op een persconferentie zei Macron dat Frankrijk een doorvoerland is en dat als migranten eenmaal aan de Kanaalkust staan, "het al te laat is".

1 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

JoMePi 4 dagen geleden
Frankrijk vind het maar wat leuk om de Engelsen te treiteren Ze spelen gewoon wit-Rusland na en wijzen dan naar anderen zoals gewoonlijk

Meer uit Buitenland

Griekenland beboet 60-plussers die zich niet laten vaccineren

ATHENE (ANP/RTR) - De Griekse autoriteiten gaan 60-plussers verplichten om zich te laten inenten tegen het coronavirus. Vaccinweigeraars kunnen straks iedere maand een boete krijgen, maakte premier Kyriakos Mitsotakis bekend.

1 uur geleden
Toezichthouder EU: goedkeuren aangepast vaccin kost 3 maanden

BRUSSEL (ANP) - Als een van de vaccinfabrikanten zijn coronavaccin op maat snijdt van de nieuwe Omikron-variant, kan de Europese Unie het in drie tot vier maanden toelaten. "We staan daar klaar voor", zegt de baas van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA).

1 uur geleden
Duits hof oordeelt dat strenge coronamaatregelen wettig waren

KARLSRUHE (ANP/AFP/DPA) - De strenge coronamaatregelen eerder dit jaar in Duitsland waren wettig, zo heeft het constitutionele hof in Karlsruhe bepaald. In het voorjaar werden sociale contacten beperkt, een avondklok ingevoerd en scholen gesloten. Het vonnis zou de weg vrij kunnen maken voor nieuwe, strengere maatregelen in het land.

2 uur geleden
Omikron bereikt Japan, ondanks ongekend strenge inreisbeperkingen

TOKIO (ANP) - De nieuwe Omikron-variant van het coronavirus heeft ook Japan bereikt. Daar had de regering juist strenge maatregelen genomen om de variant buiten de deur te houden. Het land ging dinsdag op slot voor buitenlanders en er komen ook strengere quarantaineregels voor Japanners die terugkeren uit het buitenland.

4 uur geleden
Human Rights Watch: meer dan 100 Afghaanse agenten verdwenen

ISLAMABAD (ANP/DPA) - De Taliban hebben meer dan honderd veiligheidsagenten van de vorige regering geëxecuteerd of laten verdwijnen sinds de fundamentalisten de macht grepen in Afghanistan, meldt mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW).

5 uur geleden
Barbados neemt afscheid van koningin Elizabeth als staatshoofd

BRIDGETOWN (ANP/RTR/AFP) - Barbados is officieel een republiek geworden. Het Caribische eiland heeft om 05.00 uur (Nederlandse tijd) afscheid genomen van de Britse koningin Elizabeth II als staatshoofd. Dame Sandra Mason is de eerste president van de eilandstaat.

7 uur geleden
Gezondheidsdienst VS wil booster voor alle volwassenen om Omikron

WASHINGTON (ANP) - De adviseurs van de Amerikaanse centra voor ziektebestrijding en preventie (CDC) hebben er met het opduiken van de coronavariant Omikron nogmaals op aangedrongen dat alle volwassenen in de Verenigde Staten een boosterprik krijgen. Eerder in november bevalen ze die derde injectie al aan voor alle volwassen, nadat ze eerst gepleit hadden voor boosterprikken voor alle 50-plussers.

9 uur geleden