Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Britse premier Truss verdedigt beleid tijdens cruciale speech

Britse premier Truss verdedigt beleid tijdens cruciale speech

BIRMINGHAM (ANP/AFP) - De Britse premier Liz Truss heeft woensdag in een belangrijke speech haar omstreden economische beleid verdedigd. "Verandering gaat altijd gepaard met moeilijkheden. Daar zal niet iedereen een voorstander van zijn", hield ze haar publiek voor.

Truss speechte op de laatste dag van de conferentie van haar Conservatieve Partij. Voor de kersverse premier stond veel op het spel. Ze is minder dan een maand aan de macht, maar ligt ook binnen haar eigen partij al onder vuur vanwege slecht ontvangen economische plannen. Conservatieve parlementariërs moeten vrezen voor hun baan nu oppositiepartij Labour ver voorstaat in de peilingen.

De regering koos na alle kritiek al voor een flinke ommezwaai door terug te komen op een plan om het hoogste tarief van de inkomstenbelasting te schrappen. Truss heeft haar verdere aanpak verdedigd. Ze betoogde dat vasthouden aan de "status quo" geen optie is. Het Verenigd Koninkrijk staat volgens de premier voor "enorme uitdagingen" door de coronapandemie en de oorlog in Oekraïne. Volgens Truss spelen de problemen ook in veel andere westerse landen en is de situatie in haar land niet uniek. Ze wil de Britten "door de storm loodsen".

Hoge inflatie

Het Verenigd Koninkrijk heeft net als andere Europese landen last van hoge inflatie. De premier hoopt de economie te stimuleren met belastingverlagingen. Ze zegt dat haar prioriteit de komende tijd ligt bij "groei, groei en groei". Ze viel haar tegenstanders aan en bestempelde die als de "anti-groeicoalitie". De moeilijkheden die het land ondergaat zouden dan ook de schuld zijn van die groep, die niet alleen zou bestaan uit de Labourpartij, maar ook uit de Liberal Democrats, de Schotse Nationale Partij, stakende vakbonden en linkse activisten. De speech werd kort verstoord door twee mensen van Greenpeace die een spandoek omhoog hielden.

Oud-minister en Conservatief Grant Shapps waarschuwde van tevoren dat de politieke toekomst van Truss kan afhangen van de speech. Er kan binnen de partij een vertrouwensstemming worden georganiseerd over haar positie als haar toespraak geen invloed heeft op de populariteit van de Conservatieven, zei hij tegen Times Radio. Shapps zei dat parlementariërs waarschijnlijk niet gaan afwachten terwijl de partij keldert in de peilingen.

Meer uit Buitenland

Japanse Okinawa evacueert honderdduizenden om aardverschuivingen

NAHA (ANP) - Het bestuur van de Japanse stad Naha heeft 160.044 huishoudens, wat gelijkstaat aan 313.795 mensen, bevolen de stad te verlaten. Het evacuatiebevel is gegeven vanwege het extreem hoge risico op aardverschuivingen, als gevolg van de hevige regen die het eiland Okinawa teistert. Dat meldt de Japanse omroep NHA.

3 uur geleden
Moslims beginnen aan jaarlijkse bedevaartstocht naar Mekka

MEKKA (ANP) - Moslims beginnen in Saudi-Arabië aan de hadj. De pelgrimstocht naar de heilige stad Mekka duurt tot en met woensdag en gaat ook dit jaar gepaard met hitte. De Saudische autoriteiten houden rekening met gemiddelde temperaturen tot wel 48 graden.

5 uur geleden
Tienjarig meisje omgekomen bij explosie Antwerpen

ANTWERPEN (ANP) - Na de explosie in een appartementengebouw in Antwerpen is een derde dodelijk slachtoffer onder het puin vandaan gehaald. Het gaat volgens Belgische media om een tienjarig meisje.

8 uur geleden
Veiligheidsraad eist eind belegering Soedanese provinciehoofdstad

NEW YORK (ANP/AFP) - De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft zich, op initiatief van Groot-Brittannië, in grote meerderheid uitgesproken voor een resolutie die een onmiddellijk einde eist aan de belegering van de Soedanese deelstaatshoofdstad Al Fasher, ongeveer 800 kilometer ten westen van Khartoem. Alle leden stemden voor en Rusland onthield zich van stemming. De stad wordt belegerd door de Rapid Support Forces (RSF), een voormalige elite-eenheid van het regime van dictator Omar Hassan al Bashir, die van 1989 tot 2019 aan de macht was.

9 uur geleden
Rechter handhaaft straffen handlangers aanslagpleger Nice

PARIJS (ANP/AFP) - In Frankrijk heeft de rechter besloten dat de straf van twee mannen die betrokken waren bij de aanslag in Nice in 2016 gehandhaafd blijft. Het tweetal werd in 2022 veroordeeld tot 18 jaar cel, maar ging in hoger beroep.

9 uur geleden
Franse linkse partijen vormen front voor parlementsverkiezingen

PARIJS (ANP/RTR/BLOOMBERG) - In Frankrijk bundelen de linkse politieke partijen hun krachten voor de aankomende parlementsverkiezingen. In een gezamenlijke verklaring spreken de partijen over "een nieuwe pagina in de geschiedenis van Frankrijk".

10 uur geleden
Zuid-Afrikaanse ANC zegt met eenheidsregering verder te kunnnen

KAAPSTAD (ANP/AFP) - Het Afrikaans Nationaal Congres (ANC) heeft in Zuid-Afrika de vorming van een regering van nationale eenheid aangekondigd. De linkse partij verloor in de verkiezingen eind mei na ongeveer dertig jaar de meerderheid in het parlement, maar blijft de grootste in het land. Partijchef Fikile Mbalula zei dat de nieuwe coalitie "naar het centrum zal opschuiven".

10 uur geleden