Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Britse premier Truss verdedigt beleid tijdens cruciale speech

Britse premier Truss verdedigt beleid tijdens cruciale speech

BIRMINGHAM (ANP/AFP) - De Britse premier Liz Truss heeft woensdag in een belangrijke speech haar omstreden economische beleid verdedigd. "Verandering gaat altijd gepaard met moeilijkheden. Daar zal niet iedereen een voorstander van zijn", hield ze haar publiek voor.

Truss speechte op de laatste dag van de conferentie van haar Conservatieve Partij. Voor de kersverse premier stond veel op het spel. Ze is minder dan een maand aan de macht, maar ligt ook binnen haar eigen partij al onder vuur vanwege slecht ontvangen economische plannen. Conservatieve parlementariërs moeten vrezen voor hun baan nu oppositiepartij Labour ver voorstaat in de peilingen.

De regering koos na alle kritiek al voor een flinke ommezwaai door terug te komen op een plan om het hoogste tarief van de inkomstenbelasting te schrappen. Truss heeft haar verdere aanpak verdedigd. Ze betoogde dat vasthouden aan de "status quo" geen optie is. Het Verenigd Koninkrijk staat volgens de premier voor "enorme uitdagingen" door de coronapandemie en de oorlog in Oekraïne. Volgens Truss spelen de problemen ook in veel andere westerse landen en is de situatie in haar land niet uniek. Ze wil de Britten "door de storm loodsen".

Hoge inflatie

Het Verenigd Koninkrijk heeft net als andere Europese landen last van hoge inflatie. De premier hoopt de economie te stimuleren met belastingverlagingen. Ze zegt dat haar prioriteit de komende tijd ligt bij "groei, groei en groei". Ze viel haar tegenstanders aan en bestempelde die als de "anti-groeicoalitie". De moeilijkheden die het land ondergaat zouden dan ook de schuld zijn van die groep, die niet alleen zou bestaan uit de Labourpartij, maar ook uit de Liberal Democrats, de Schotse Nationale Partij, stakende vakbonden en linkse activisten. De speech werd kort verstoord door twee mensen van Greenpeace die een spandoek omhoog hielden.

Oud-minister en Conservatief Grant Shapps waarschuwde van tevoren dat de politieke toekomst van Truss kan afhangen van de speech. Er kan binnen de partij een vertrouwensstemming worden georganiseerd over haar positie als haar toespraak geen invloed heeft op de populariteit van de Conservatieven, zei hij tegen Times Radio. Shapps zei dat parlementariërs waarschijnlijk niet gaan afwachten terwijl de partij keldert in de peilingen.

Meer uit Buitenland

Céline Dion zingt Édith Piaf op de Eiffeltoren

PARIJS (ANP) - Céline Dion heeft vrijdagavond op de Eiffeltoren in Parijs het lied Hymne A L'Amour van Édith Piaf gezongen als afsluiter van de openingsceremonie van de Olympische Spelen. De 56-jarige Dion trad voor het eerst in vijf jaar weer op. De zangeres lijdt aan het stiff-personsyndroom, waarbij ze last heeft van pijnlijke spierspanningen en spasmes.

3 uur geleden
Tientallen kabels doorgebrand op TGV-lijn richting noorden

PARIJS (ANP/AFP/BELGA) - Bij de sabotage van de hogesnelheidslijn van Parijs richting noorden zijn in Croisilles ongeveer veertig kabels doorgebrand, meldt de burgemeester van de Noord-Franse gemeente. Het betrof telecommunicatiekabels, veiligheidskabels van de Franse spoorwegmaatschappij SNCF en glasvezelkabels.

5 uur geleden
Lady Gaga start openingsceremonie Olympische Spelen

PARIJS (ANP) - Lady Gaga verscheen aan het begin van de openingsceremonie van de Olympische Spelen al gelijk op het podium in Parijs. De Amerikaanse zangeres zong langs de Seine het lied Mon truc en plumes van Zizi Jeanmaire.

6 uur geleden
Trump zegt tijdens bezoek Netanyahu dat relatie nooit slecht was

PALM BEACH (ANP/RTR) - De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft vrijdag Donald Trump in zijn resort in Florida bezocht. Trump zei onder andere dat de relatie tussen hem en Netanyahu nooit bekoeld is geweest. De Israëlische leider ging een dag eerder al langs bij president Joe Biden en vicepresident Kamala Harris.

7 uur geleden
Franse spoorvervoerder schroeft beveiliging rond het spoor op

PARIJS (ANP/RTR) - Het Franse spoorbedrijf SNCF schroeft de beveiliging rond de spoorlijnen in het land op, nadat vrijdag op een aantal plekken het spoor was gesaboteerd. In samenspraak met de politie wordt zowel op de grond als in de lucht meer gesurveilleerd, aldus SNCF. Dat gebeurt door de inzet van extra mankracht en technische middelen.

8 uur geleden
Code geel voor regen tijdens openingsceremonie Spelen

PARIJS (ANP) - Het Franse nationale weerinstituut Météo-France heeft code geel uitgegeven voor regen tijdens de openingsceremonie van de Olympische Spelen in Parijs vrijdagavond. De opening begint rond 19.30 uur en verloopt naar verwachting nat. Net als in Nederland kent Frankrijk de weerwaarschuwingen geel, oranje en rood.

9 uur geleden
Museum maakt nieuw wassen beeld Sinead O'Connor na kritiek

DUBLIN (ANP) - Het National Wax Museum in Dublin vervangt het wassen beeld van Sinéad O'Connor, die vrijdag precies een jaar geleden op 56-jarige leeftijd overleed. Het museum heeft tot de stap besloten na kritiek op het huidige beeld, dat volgens veel fans totaal niet lijkt op de zangeres.

10 uur geleden