Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Britse premier Truss benoemt nieuwe ministersploeg

Britse premier Truss benoemt nieuwe ministersploeg

LONDEN (ANP) - De nieuwe premier Liz Truss van Groot-Brittannië heeft de nieuwe ministersploeg bekendgemaakt. Kwasi Kwarteng wordt minister van Financiën, in het kabinet van Boris Johnson was hij minister van Economische Zaken. James Cleverly is verantwoordelijk voor Buitenlandse Zaken en Thérèse Coffey wordt vicepremier en minister van Volksgezondheid.

Ben Wallace is en blijft de minister voor Defensie. Suella Braverman wordt de nieuwe bewindspersoon op het ministerie van Binnenlandse Zaken en neemt het stokje over van Priti Patel, die maandag aankondigde op te stappen. Ze hield daarmee vermoedelijk de eer aan zichzelf. Britse media berichten dat Truss naar verluidt niet van plan was om Patel te handhaven op haar post.

Truss volgde haar partijgenoot Johnson op als premier omdat hij tussentijds opstapte na een serie schandalen. Hun Conservatieve Partij koos intern de nieuwe leider. Truss versloeg bij die verkiezing voormalig minister van Financiën Rishi Sunak. Zijn nederlaag heeft niet alleen gevolgen voor hem, maar ook voor zijn aanhangers.

Bondgenoten

Omroep BBC schrijft dat Truss haar belangrijkste bondgenoten heeft beloond met topposities. Prominente aanhangers van de verslagen Sunak worden juist opzij geschoven binnen de regering. Dominic Raab, Grant Shapps, George Eustice en Steve Barclay keren onder Truss niet terug als ministers.

Het is ook voor het eerst in de geschiedenis dat geen van de vier belangrijkste functies binnen de regering naar een witte man gaat, bericht de BBC. Die zogenoemde 'great offices of state' zijn de premier, minister van Binnenlandse Zaken, minister van Buitenlandse Zaken en minister van Financiën.

Energierekeningen

De nieuwe ministers kunnen woensdag al aan de bak, dan staat het eerste parlementaire vragenuurtje op het programma. De oppositie wil weten hoe het nieuwe kabinet de stijgende kosten van energie en levensonderhoud gaat aanpakken.

Volgens persbureau Bloomberg is Truss van plan 130 miljard pond (151 miljard euro) uit te trekken om huishoudens te behoeden voor hoge energierekeningen. Daarnaast zou er een pakket van 40 miljard pond (ruim 46 miljard euro) klaarliggen om bedrijven te ondersteunen.

Meer uit Buitenland

Extreemrechts en -links in Europarlement willen Von der Leyen niet

BRUSSEL (ANP) - De nieuwe extreemrechtse groep Patriotten voor Europa, met de PVV, wil niet dat Ursula von der Leyen een tweede termijn krijgt als voorzitter van de Europese Commissie. Ook de Linkse fractie wil haar niet nog eens vijf jaar als voorzitter. Dit hebben de woordvoerders van de twee politieke groeperingen in het Europees Parlement vrijdag gezegd. Donderdag stemt het nieuwe Europese Parlement over de kandidatuur van Von der Leyen.

45 minuten geleden
Israël en Egypte praten over elektronisch toezicht bij grens Gaza

CAÏRO (ANP/RTR) - Onderhandelaars uit Egypte en Israël zijn in gesprek over het opzetten van een elektronisch surveillancesysteem bij de grens tussen Egypte en de Gazastrook. Israël wil tot nog toe dat grensgebied niet verlaten, maar voor Hamas is die terugtrekking een voorwaarde voor een staakt-het-vuren.

3 uur geleden
Raad van Europa maant Griekenland te stoppen met pushbacks

STRAATSBURG (ANP) - De Raad van Europa heeft Griekenland opnieuw opgeroepen te stoppen met pushbacks van illegale immigranten, zowel op land als in bootjes op zee. Ook moet Griekenland de leefomstandigheden en de behandeling van vreemdelingen in detentiecentra drastisch verbeteren, stelt de Europese mensenrechtenorganisatie in een vrijdag gepubliceerd rapport.

3 uur geleden
Vier migranten omgekomen bij oversteekpoging Kanaal

PARIJS (ANP/AFP) - Vier migranten zijn omgekomen bij hun poging vanuit Frankrijk het Kanaal naar Engeland over te steken. Zij zaten met tientallen anderen op een boot die kapseisde, meldt de Franse kustwacht. 63 anderen werden levend uit het water gehaald.

4 uur geleden
Meer dan 60 vermisten na aardverschuiving Nepal

KATHMANDU (ANP/AFP/RTR) - In Nepal worden zeker 63 mensen vermist nadat twee bussen vrijdag door een aardverschuiving werden meegesleurd in een rivier. Het aantal vermisten ligt mogelijk hoger, omdat de kans bestaat dat chauffeurs onderweg passagiers hebben opgepikt.

5 uur geleden
Orbán ontmoet Trump om vrede in Oekraïne te bespreken

PALM BEACH (ANP/RTR) - Viktor Orbán, die met zijn land onlangs voor een half jaar het roulerende voorzitterschap van de Europese Unie op zich heeft genomen, had donderdag een ontmoeting met Donald Trump. De Hongaarse premier en de Amerikaanse presidentskandidaat bespraken de "mogelijkheden voor vrede" in Oekraïne, laat Orbán weten via X.

7 uur geleden
Biden kondigt Zelensky aan als 'president Poetin'

N i e u w bericht, meer quotes in 2e en 3e en achtergrond in 4e alinea

9 uur geleden