Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Britse premier noemt eerste uitslagen verkiezingen bemoedigend

Britse premier noemt eerste uitslagen verkiezingen bemoedigend

LONDEN (ANP) - De Britse premier Boris Johnson heeft de eerste uitslagen van regionale verkiezingen bemoedigend genoemd. Zijn Conservatieve Partij won donderdag in ieder geval in een tussentijdse verkiezing een extra parlementszetel in het Lagerhuis. Dat was in een kiesdistrict dat altijd een Noord-Engels bolwerk is geweest van de sociaaldemocratische Labour. Hij zei dat hij naar het betrokken kiesdistrict Hartlepool gaat om het te vieren.

Britse media voorspellen een ontluisterende nederlaag voor de grootste oppositiepartij Labour en binnen de partij zou dit ook al duidelijk worden. De linker- en rechtervleugel verwijten elkaar alvast wie voor het gevreesde debacle verantwoordelijk zou zijn. De linkervleugel verwijt Labour-leider Sir Keir Starmer geen progressief geluid te laten horen en zo de traditionele linkse aanhang te verspelen. Volgens de rechtervleugel worstelt Starmer juist met de erfenis van zijn links-radicale voorganger Jeremy Corbyn die kiezers zou hebben vervreemd van Labour voor hij in april vorig jaar het veld ruimde.

De Schotten hebben donderdag een nieuw parlement gekozen. De uitslagen druppelen binnen vanaf vrijdagmiddag maar de zetelverdeling zal pas in het weekend duidelijk worden. Het parlement in Edinburgh telt 129 zetels en de uitslagen voor de eerste 46 worden vrijdagavond verwacht. Opiniepeilingen zijn nogal tegenstrijdig en bieden derhalve geen uitkomst, volgens Schotse media.

Lokale verkiezingsuitslagen

In de loop van vrijdag komen ook tal van lokale verkiezingsuitslagen binnen. In het graafschap Derbyshire hoopt Labour op een comeback. In Cornwall hoopt de zwaargehavende Liberaal-Democratische Partij op een resultaat dat aangeeft dat de LDP nog steeds meetelt, en de Conservatieven kijken bijvoorbeeld met belangstelling uit naar de uitslagen van Doncaster om te zien hoe diep ze kunnen doordringen in de voormalige Labour-bolwerken.

Vrijdagnamiddag worden ook uitslagen van het parlement in Wales verwacht en mogelijk kan dit deel van het koninkrijk laat in de avond alle uitslagen bekendmaken. Zaterdagmiddag volgen de uitslagen van Engelse lokale verkiezingen en zaterdagavond de uitkomst van de stemming voor de Londense gemeenteraad en wie de burgemeester wordt.

Meer uit Buitenland

Trudeau biedt Zelensky excuses aan voor SS'er in Lagerhuis Canada

OTTAWA (ANP/RTR) - De Canadese premier Justin Trudeau heeft zijn excuses aangeboden voor het incident met een oud-SS'er in het Canadese parlement afgelopen week. Trudeau richtte zich met name op de Oekraïense president Volodymyr Zelensky, die aanwezig was geweest bij het pijnlijke moment.

8 uur geleden
Navalni: overgeplaatst naar de zwaarst mogelijke gevangenis

MOSKOU (ANP/AFP) - De Russische oppositieleider Aleksej Navalni zegt dat hij wordt overgeplaatst naar de "zwaarst mogelijke gevangenis". Dinsdag kreeg Navalni te horen dat zijn hoger beroep werd verworpen. Navalni moet een gevangenisstraf van 19 jaar uitzitten.

9 uur geleden
Duitse oud-minister Krause veroordeeld voor fraude

ROSTOCK (ANP/DPA) - De Duitse oud-minister Günther Krause is veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van een jaar en elf maanden voor pogingen tot fraude. Volgens de rechter heeft hij gelogen en bezittingen verborgen toen hij in een faillissement verwikkeld was.

9 uur geleden
Republikeinen houden weer verkiezingsdebat, opnieuw zonder Trump

SIMI VALLEY (ANP) - Republikeinse kandidaten voor de aankomende Amerikaanse presidentsverkiezingen houden voor de tweede keer een debat. Dat begint om 03.00 uur Nederlandse tijd in Simi Valley (Californië) en wordt uitgezonden op televisie. De grote afwezige is oud-president Donald Trump, die zich ook had afgemeld voor het eerste debat.

9 uur geleden
Menendez ontkent omkoping, moet 100.000 dollar borg betalen

NEW YORK (ANP/RTR) - De Amerikaanse senator Robert Menendez heeft voor de rechter ontkend schuldig te zijn aan omkoping. De rechter legde hem een borgsom op van 100.000 dollar (95.000 euro) om weer vrij te komen. Menendez moest zijn persoonlijke paspoort inleveren, maar mag wel zijn overheidspaspoort houden waarmee hij als Amerikaanse senator naar het buitenland kan reizen.

11 uur geleden
VS organiseren volgende maand topoverleg met EU-leiders

WASHINGTON (ANP/AFP/RTR) - De Amerikaanse president Joe Biden ontvangt volgende maand Charles Michel en Ursula von der Leyen, de leiders van de Europese Unie. De Verenigde Staten organiseren volgens een Europese functionaris 20 oktober een Amerikaans-Europese top in Washington, waar de leiders hun samenwerking willen verdiepen.

11 uur geleden
VS leggen sancties op aan netwerk dat Iraanse drones ontwikkelt

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Verenigde Staten leggen nieuwe sancties op aan een netwerk van personen en bedrijven dat betrokken zou zijn bij de ontwikkeling van Iraanse Shahed-136-drones. Washington houdt Iran al langer verantwoordelijk voor het leveren van zulke drones aan Rusland die in de oorlog in Oekraïne worden ingezet.

12 uur geleden