Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Britse premier naar Schotland als stap tegen onafhankelijkheid

Britse premier naar Schotland als stap tegen onafhankelijkheid

GLASGOW (ANP/AFP/DPA) - Terwijl de roep om Schotse onafhankelijkheid groeit, heeft de Britse premier Johnson een omstreden bezoek gebracht aan het land. Schotse nationalisten, onder wie de Schotse premier Sturgeon, bekritiseerden het "charmeoffensief", uitgerekend in deze coronatijden. Enkele Schotten stapten naar een politiebureau om Johnson aan te geven. Hij zou met zijn bezoek de coronaregels schenden.

Volgens een woordvoerder van Johnson was het wel degelijk een noodzakelijke trip. Het zou een fundamenteel deel van diens taken zijn, aldus de zegsman. Volgens hem is het belangrijk dat Johnson mensen ontmoet die in de frontlijn staan bij de bestrijding van het coronavirus. De premier bracht onder meer een bezoek aan een vaccinatiecentrum in Glasgow.

In 2014 stemde nog 55 procent van de Schotten tegen onafhankelijkheid. Maar een nog grotere Schotse meerderheid sprak zich in 2016 uit voor een verblijf van het Verenigd Koninkrijk in de Europese Unie, en dus tegen de brexit. De Schotse leider Sturgeon hoopt met een tweede referendum alsnog een afsplitsing te kunnen bereiken. Daarna zou Schotland lid kunnen worden van de EU. Maar een volksraadpleging is niet mogelijk zonder toestemming van Londen.

Johnson zelf zei tijdens zijn bezoek dat de Schotten nu wel wat anders aan hun hoofd hebben dan afscheiding. Het eindeloos gepraat over een referendum in Schotland is nu volstrekt irrelevant voor de meeste mensen, beweerde hij, verwijzend naar de coronacrisis. Ook benadrukte hij dat het referendum van 2014 was bedoeld voor een generatie, en dat het verkeerd zou zijn een paar jaar later alweer een nieuw referendum te houden.

De premier erkende wel dat de brexit met veel "kinderziektes" gepaard gaat. Zo kampen de Schotse vissers met problemen omdat zij hun vangst niet meer makkelijk op de EU-markt kunnen brengen. Maar volgens Johnson komt het uiteindelijk, "op de lange termijn" allemaal goed.

Meer uit Buitenland

Voormalig Italiaanse president Napolitano (98) overleden

ROME (ANP/DPA) - Giorgio Napolitano, een voormalige communist die tussen 2006 en 2015 de president van Italië was, is op 98-jarige leeftijd overleden in een ziekenhuis in Rome. Napolitano speelde een dominante rol in de Italiaanse politiek van de afgelopen decennia, wat hem de bijnaam "Koning Giorgio" heeft opgeleverd.

7 uur geleden
Paus: het niet redden van migranten is een gebaar van haat

MARSEILLE (ANP/AFP/RTR) - Volgens de paus mag er geen twijfel over bestaan dat migranten die dreigen te verdrinken op zee gered moeten worden. Tijdens een gebedsdienst bij een monument voor drenkelingen in de Franse stad Marseille noemt hij het een "humanitaire plicht" om mensen die op zee in de problemen zijn gekomen te helpen. Dat niet doen interpreteert de paus als "een gebaar van haat". De paus bedankte tijdens de gebedsdienst ook expliciet de ngo's die bijdragen aan het redden van migranten op zee.

7 uur geleden
Israël voert als reactie op protest aanvallen uit op Gazastrook

GAZA-STAD (ANP/RTR) - Het Israëlische leger meldt dat het aanvallen heeft uitgevoerd op de Gazastrook. Daarbij heeft Israël naar eigen zeggen drie doelen geraakt van Hamas, de groep die het gebied controleert. Twee van de doelen werden met een drone beschoten en een derde met een tank. Volgens Palestijnse media gaat het om checkpoints die zijn geraakt. Bij de operatie zouden 28 Palestijnen gewond zijn geraakt.

9 uur geleden
Kyiv krijgt toch gewenste langeafstandsraketten van VS

WASHINGTON (ANP) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft tijdens zijn bezoek aan Washington van president Joe Biden toch de toezegging gekregen voor "een klein aantal" zogenoemde ATACMS-langeafstandsraketten. Dat schrijft de Amerikaanse nieuwszender NBC op basis van meerdere overheidsbronnen.

10 uur geleden
Zelensky: strijd om Bachmoet gaat ook in de herfst en winter door

WASHINGTON (ANP) - Oekraïense troepen laten zich de komende maanden niet tegenhouden door koude en slechte weersomstandigheden in hun poging om de stad Bachmoet in het oosten van het land weer in te nemen, zei de Oekraïense president Volodymyr Zelensky tijdens een gesprek met verschillende Amerikaanse media.

11 uur geleden
EU keert eerste geld van migratiedeal uit aan Tunesië

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie maakt voor het eerst geld over aan Tunesië dat in het migratieakkoord met het Noord-Afrikaanse land is afgesproken. Dat liet tot nog toe op zich wachten, net als de uitwerking van de ruim twee maanden geleden gesloten overeenkomst.

12 uur geleden
Libië organiseert wederopbouwconferentie in zwaargetroffen Derna

DERNA (ANP/AFP) - De autoriteiten in het oosten van Libië organiseren op 10 oktober een internationale bijeenkomst in de kuststad Derna. Het moet gaan over de wederopbouw van de stad, die eerder deze maand zwaar werd getroffen door overstromingen.

12 uur geleden