Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Britse premier naar Schotland als stap tegen onafhankelijkheid

Britse premier naar Schotland als stap tegen onafhankelijkheid

GLASGOW (ANP/AFP/DPA) - Terwijl de roep om Schotse onafhankelijkheid groeit, heeft de Britse premier Johnson een omstreden bezoek gebracht aan het land. Schotse nationalisten, onder wie de Schotse premier Sturgeon, bekritiseerden het "charmeoffensief", uitgerekend in deze coronatijden. Enkele Schotten stapten naar een politiebureau om Johnson aan te geven. Hij zou met zijn bezoek de coronaregels schenden.

Volgens een woordvoerder van Johnson was het wel degelijk een noodzakelijke trip. Het zou een fundamenteel deel van diens taken zijn, aldus de zegsman. Volgens hem is het belangrijk dat Johnson mensen ontmoet die in de frontlijn staan bij de bestrijding van het coronavirus. De premier bracht onder meer een bezoek aan een vaccinatiecentrum in Glasgow.

In 2014 stemde nog 55 procent van de Schotten tegen onafhankelijkheid. Maar een nog grotere Schotse meerderheid sprak zich in 2016 uit voor een verblijf van het Verenigd Koninkrijk in de Europese Unie, en dus tegen de brexit. De Schotse leider Sturgeon hoopt met een tweede referendum alsnog een afsplitsing te kunnen bereiken. Daarna zou Schotland lid kunnen worden van de EU. Maar een volksraadpleging is niet mogelijk zonder toestemming van Londen.

Johnson zelf zei tijdens zijn bezoek dat de Schotten nu wel wat anders aan hun hoofd hebben dan afscheiding. Het eindeloos gepraat over een referendum in Schotland is nu volstrekt irrelevant voor de meeste mensen, beweerde hij, verwijzend naar de coronacrisis. Ook benadrukte hij dat het referendum van 2014 was bedoeld voor een generatie, en dat het verkeerd zou zijn een paar jaar later alweer een nieuw referendum te houden.

De premier erkende wel dat de brexit met veel "kinderziektes" gepaard gaat. Zo kampen de Schotse vissers met problemen omdat zij hun vangst niet meer makkelijk op de EU-markt kunnen brengen. Maar volgens Johnson komt het uiteindelijk, "op de lange termijn" allemaal goed.

Meer uit Buitenland

Schip dat brug in Baltimore vernielde naar haven gesleept

BALTIMORE (ANP/AFP) - Het vrachtschip dat bijna twee maanden geleden tegen een brug in de Amerikaanse stad Baltimore aanvoer, is maandag weer vlotgetrokken en terug naar de haven gesleept.

38 minuten geleden
Witte Huis: Iraanse president Raisi had bloed aan zijn handen

WASHINGTON (ANP/RTR) - De zondag bij een helikoptercrash omgekomen Iraanse president Ebrahim Raisi had "bloed aan zijn handen", omdat hij extremistische groeperingen in de regio steunde. Dat zei de Witte Huis-woordvoerder op het gebied van nationale veiligheid John Kirby.

1 uur geleden
Iran houdt verkiezingen op 28 juni voor opvolger dode Raisi

TEHERAN (ANP/AFP) - Iran houdt op 28 juni nieuwe presidentsverkiezingen, melden staatsmedia. De verkiezingen zijn noodzakelijk na de dood van president Ebrahim Raisi en zijn gevolg bij een helikoptercrash. "De verkiezingskalender werd goedgekeurd tijdens de bijeenkomst van de hoofden van de rechterlijke macht, de regering en het parlement", aldus de staatstelevisie.

1 uur geleden
Ex-fixer Cohen bekent in rechtszaal Trump te hebben bestolen

NEW YORK (ANP/RTR) - Donald Trumps voormalige fixer Michael Cohen heeft in de rechtszaal bekend dat hij geld heeft gestolen van het bedrijf van de voormalige Amerikaanse president. Cohen is een belangrijke getuige van de aanklagers in het zwijggeldproces waarin Trump is verwikkeld.

2 uur geleden
Netanyahu: besluit ICC-aanklager absurd en vorm van antisemitisme

JERUZALEM (ANP) - De Israëlische premier Benjamin Netanyahu noemt het besluit van de aanklager van het Internationaal Strafhof (ICC) om een arrestatiebevel tegen hem en defensieminister Yoav Gallant te vragen "absurd" en een vorm van "nieuw antisemitisme", zo schrijft de Israëlische krant Haaretz.

2 uur geleden
VS veroordelen 'gelijkstellen' Israël en Hamas door ICC-aanklager

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse president Joe Biden heeft het verzoek van de aanklager van het Internationaal Strafhof (ICC) om arrestatiebevelen uit te vaardigen tegen zowel leiders van Israël als Hamas veroordeeld. Biden noemde de beslissing van Karim Khan "schandalig".

2 uur geleden
VN-baas condoleert Iran voor verlies president

NEW YORK (ANP/DPA/AFP) - VN-secretaris-generaal António Guterres heeft zijn condoleances overgebracht aan de familie van de overleden Iraanse president Ebrahim Raisi, de regering en de bevolking van Iran. Een woordvoerder zei dat het nieuws over zijn overlijden Guterres "verdrietig" maakte. Raisi kwam om het leven door een helikoptercrash, samen met minister van Buitenlandse Zaken Hossein Amir-Abdollahian en zeven anderen.

2 uur geleden