Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Britse premier naar kerk waar parlementslid Amess is doodgestoken

Britse premier naar kerk waar parlementslid Amess is doodgestoken

LEIGH-ON-SEA (ANP) - De Britse premier Boris Johnson en oppositieleider Keir Starmer hebben samen de kerk bezocht waar parlementariër David Amess is doodgestoken. De politici legden daar bloemen en hielden een moment stilte voordat ze weer vertrokken.

De 69-jarige Amess, een partijgenoot van de conservatieve premier, was vrijdag aangevallen en herhaaldelijk gestoken. Dat gebeurde in het gebedshuis in de plaats Leigh-on-Sea, ten oosten van Londen. De politie ziet de moord als een terreurdaad en heeft een 25-jarige verdachte opgepakt.

De tweede dodelijke aanslag op een parlementariër in ruim vijf jaar tijd leidde tot geschokte reacties en discussie over de veiligheid van parlementsleden. Politieke rivalen Johnson en Starmer spraken op Twitter hun afschuw uit over de moord. De premier noemde Amess een van de meest zachtaardige mensen in de politiek.

Bijeenkomst

Ook minister van Binnenlandse Zaken Priti Patel en voorzitter Lindsay Hoyle van het Lagerhuis gingen zaterdagochtend naar de kerk in Leigh-on-Sea. Daar was Amess volgens Britse media op het moment van de aanval om gesprekken te voeren met inwoners van zijn kiesdistrict.

Het hoort bij de Britse politieke cultuur dat politici dergelijke bijeenkomsten houden waar ze persoonlijk in gesprek gaan met kiezers. Na de moord op Amess ontstond direct discussie over de vraag of dat soort contacten tussen parlementariërs en andere burgers uit veiligheidsoverwegingen tijdelijk opgeschort moeten worden.

Lagerhuisvoorzitter Hoyle heeft laten weten dat komende maandag in het parlement wordt stilgestaan bij de dood van Amess. Hij pleit voor meer "vriendelijkheid" in de politiek en vroeg Britten volgens Sky News om hun politici te steunen en respecteren.

Meer uit Buitenland

Frankrijk voert grote operatie uit in Nieuw-Caledonië

NOUMEA (ANP/AFP) - Frankrijk heeft meer dan 600 zwaarbewapende politiemensen ingezet om in Nieuw-Caledonië controle te krijgen over de weg die de hoofdstad Noumea verbindt met het internationale vliegveld.

2 uur geleden
Rusland bestookt Oekraïne met drones

KYIV (ANP/DPA) - Rusland heeft in de nacht van zaterdag op zondag volgens de Oekraïense strijdkrachten massale aanvallen met drones op Oekraïne uitgevoerd.

2 uur geleden
Gantz dreigt noodkabinet Israël te verlaten zonder plan voor Gaza

TEL AVIV (ANP/RTR/DPA/AFP) - De Israëlische minister Benny Gantz, die deel uitmaakt van het oorlogskabinet, wil dat premier Benjamin Netanyahu met een plan komt over het bestuur van Gaza na de oorlog. Als Netanyahu dit niet doet, dreigt Gantz zijn centrumpartij terug te trekken uit de noodregering.

12 uur geleden
Israëlisch leger maakt opnieuw vondst gedode gijzelaar bekend

JERUZALEM (ANP/RTR) - Het Israëlische leger zegt nog een lichaam van een gijzelaar te hebben teruggevonden. In een verklaring zegt het leger dat Ron Binyamin bij de aanval van Hamas op 7 oktober werd gedood en dat zijn lichaam door militanten is meegenomen naar Gaza.

14 uur geleden
VN-agentschap: 800.000 mensen uit Rafah op de vlucht

RAFAH (ANP) - Het hoofd van VN-organisatie UNRWA zegt dat de afgelopen tijd zo'n 800.000 mensen uit Rafah noodgedwongen op de vlucht zijn geslagen. "Het gaat om bijna de helft van de bevolking van Rafah", aldus Philippe Lazzarini op berichtendienst X.

14 uur geleden
Wateroverlast in Voeren waarschijnlijk als ramp erkend

VOEREN (ANP/BELGA) - De overstromingen in het Belgische Voeren, niet ver van Maastricht, worden door de Vlaamse regering waarschijnlijk als ramp erkend. Dat zeiden de Vlaamse minister-president Jan Jambon en minister van Omgeving Zuhal Demir tijdens een bezoek aan de gemeente.

15 uur geleden
President Georgië spreekt veto uit over buitenlandse-agentenwet

TBILISI (ANP/AFP) - President Salome Zoerabisjvili van Georgië heeft haar veto uitgesproken over de zogenoemde buitenlandse-agentenwet. Die is afgelopen week aangenomen door het parlement, ondanks massaprotesten en internationale kritiek.

15 uur geleden