Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Britse premier naar kerk waar parlementslid Amess is doodgestoken

Britse premier naar kerk waar parlementslid Amess is doodgestoken

LEIGH-ON-SEA (ANP) - De Britse premier Boris Johnson en oppositieleider Keir Starmer hebben samen de kerk bezocht waar parlementariër David Amess is doodgestoken. De politici legden daar bloemen en hielden een moment stilte voordat ze weer vertrokken.

De 69-jarige Amess, een partijgenoot van de conservatieve premier, was vrijdag aangevallen en herhaaldelijk gestoken. Dat gebeurde in het gebedshuis in de plaats Leigh-on-Sea, ten oosten van Londen. De politie ziet de moord als een terreurdaad en heeft een 25-jarige verdachte opgepakt.

De tweede dodelijke aanslag op een parlementariër in ruim vijf jaar tijd leidde tot geschokte reacties en discussie over de veiligheid van parlementsleden. Politieke rivalen Johnson en Starmer spraken op Twitter hun afschuw uit over de moord. De premier noemde Amess een van de meest zachtaardige mensen in de politiek.

Bijeenkomst

Ook minister van Binnenlandse Zaken Priti Patel en voorzitter Lindsay Hoyle van het Lagerhuis gingen zaterdagochtend naar de kerk in Leigh-on-Sea. Daar was Amess volgens Britse media op het moment van de aanval om gesprekken te voeren met inwoners van zijn kiesdistrict.

Het hoort bij de Britse politieke cultuur dat politici dergelijke bijeenkomsten houden waar ze persoonlijk in gesprek gaan met kiezers. Na de moord op Amess ontstond direct discussie over de vraag of dat soort contacten tussen parlementariërs en andere burgers uit veiligheidsoverwegingen tijdelijk opgeschort moeten worden.

Lagerhuisvoorzitter Hoyle heeft laten weten dat komende maandag in het parlement wordt stilgestaan bij de dood van Amess. Hij pleit voor meer "vriendelijkheid" in de politiek en vroeg Britten volgens Sky News om hun politici te steunen en respecteren.

Meer uit Buitenland

Noord-Korea wil grootste nucleaire macht ter wereld worden

PYONGYANG (ANP/RTR) - Het is Kim Jong-uns ultieme doel om in Noord-Korea de grootste nucleaire voorziening ter wereld te bouwen. Dat heeft de leider van het land volgens staatsmedia zondag verklaard.

3 uur geleden
Iran laat voetballer en dissident op borgtocht vrij

TEHERAN (ANP/AFP/RTR) - De Iraanse autoriteiten hebben zaterdag de kritische oud-international Voria Ghafouri en de prominente dissident Hossein Ronaghi op borgtocht vrijgelaten. Iraanse staatsmedia melden dat terwijl de al ruim twee maanden durende landelijke protesten voortduren.

6 uur geleden
President Taiwan stopt als partijleider na verkiezingsnederlaag

TAIPEI (ANP/RTR) - De president van Taiwan, Tsai Ing-wen, stapt op als partijleider van de Democratische Progressieve Partij DPP na een grote verkiezingsnederlaag bij lokale verkiezingen. Oppositiepartij Kuomintang (KMT) lijkt in 13 van de 21 districten te winnen.

14 uur geleden
Elektriciteitsnetwerk in Kiev nog niet volledig hersteld

KIEV (ANP/DPA) - In Kiev zitten nog steeds zo'n 130.000 mensen zonder stroom, volgens het stadsbestuur. Het elektriciteitsnetwerk in de Oekraïense hoofdstad is na de zware Russische raketaanvallen van deze week nog niet hersteld.

17 uur geleden
Onduidelijkheid over doden na aardverschuiving Zuid-Italië

NAPELS (ANP/RTR) - Door een aardverschuiving op het Italiaanse eiland Ischia zijn volgens de Italiaanse minister van Transport en Infrastructuur acht doden gevallen. De minister van Binnenlandse Zaken zei later echter dat er nog geen bevestigde sterfgevallen waren. De burgemeester van Napels spreekt van in elk geval één overleden vrouw.

17 uur geleden
Scholz wil dat immigranten sneller Duitser kunnen worden

BERLIJN (ANP/DPA) - De Duitse bondskanselier Olaf Scholz wil dat immigranten sneller Duits staatsburger kunnen worden dan nu het geval is. Het is de bedoeling dat immigranten al na vijf jaar het staatsburgerschap kunnen krijgen, dat is nu nog na acht jaar.

18 uur geleden
Belgische premier onaangekondigd op bezoek in Kiev

KIEV/BRUSSEL (ANP/BELGA) - De Belgische premier Alexander De Croo is zaterdagochtend gearriveerd in de Oekraïense hoofdstad Kiev. Het gaat om een onaangekondigd bezoek, meldt het Belgische persbureau Belga. De premier wordt vergezeld door de Belgische minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib.

20 uur geleden